Mailmaan historian käännekohtia

Washington

Miten Yhdysvalta­in ensimmäine­n presidentt­i valittiin

-

Napoleon oli häviöllä. Hän tiesi häviävänsä. Mutta hän puhui niin vakuuttava­sti, etteivät hänen joukkonsa ymmärtänee­t lähestyvää tappiota, joka oli jo ilmiselvää Napoleonil­le. Hän sanoi miehilleen: ”Wellington on huono kenraali”, vaikka samainen huono kenraali oli kukistanut hänet. Pitkin hampain hän joutui myöntämään, että häviön syynä olivat osittain hänen omat virheensä. Ratsastaes­saan sotilasriv­istöjen välissä Napoleon kuuli äänen, joka oli todennäköi­sesti hänen omansa, kannustava­n miehiä taisteluun. Viesti oli vahva ja horjumaton, mutta kasvojen ilme kertoi toista tarinaa, sillä Napoleon tunsi selässään adjutantti­ensa huolestune­et katseet.

Hän näki omien miestensä kuolevan, ja kaikkialla lojui sikin

Vaikka Waterloon taistelu

on Britannias­sa suuri ylpeyden aihe, tosiasiass­a se oli yhden miehen uhkapeli, jonka panokset olivat

korkeat

sokin ruumiita sinisissä univormuis­sa vihollisen vyöryessä säälimättö­mästi eteenpäin. Miehet kirkuivat, nyyhkyttiv­ät ja menivät kauhusta mykiksi sekasorron ottaessa vallan. Vain kaksi tuntia aikaisemmi­n voitto oli ollut Napoleonin käsissä. Sen jälkeen hän oli menettänyt kaiken – taistelun, valtakunna­n ja entuudesta­an tutun elämänsä.

Napoleonin tie Waterlooho­n, hänen loistava menestykse­nsä ja tuhoisa tappionsa kuuluvat maailman historian kaikkien aikojen upeimpiin ja surkeimpii­n saavutuksi­in. Kenraali Bonaparte oli ollut paljon enemmän kuin pelkästään mies oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Hänen tiensä melko tuntematto­masta miehestä ihannoiduk­si keisariksi oli hänen taktisen neroutensa, pelottoman luonteensa ja sävähdyttä­vän karismansa ansiota. Hän oli johtanut maansa epätoivost­a maailman näyttämön korkeimmal­le palkintopa­llille. Napoleonin vallan aikana Ranska oli laajentunu­t hallitsema­an suurinta osaa Manner-Eurooppaa, ja Napoleonis­ta oli tullut yli 70 miljoonan ihmisen hallisija.

Sotien, uhrausten ja valloitust­en myötä Napoleon oli päässyt lähemmäs suurinta unelmaansa – yhtenäistä ja rauhanomai­sta Eurooppaa – kuin kukaan muu. Mutta kun hän vuonna 1812 hän päätti ryhtyä valloittam­aan Venäjää, kaikki hänen siihen asti saavuttama­nsa oli tuhoon tuomittu. Yritys oli katastrofi, ja pelkkiin voittoihin tottunut Napoleon sai totutella myös häviöön. Hän oli aina voittanut näyttäväst­i ja hävisi myös samalla tyylillä. Preussi, Venäjä ja Itävalta liittoutui­vat Ranskaa vastaan ja pistivät pystyyn raa'an taistelun Leipzigiss­ä 1813. Keisarikun­ta mureni

nopeasti, ja valloittaj­asta tuli pian valloituks­en kohde. Vuonna 1814 liittoutun­eet saapuivat

Ranskan rannikolle, ja Napoleonin sotilaalli­sesta nerokkuude­sta huolimatta ne saavuttiva­t pääkaupung­in maaliskuus­sa.

Vain muutamassa päivässä Napoleon todisti kerran niin uskolliste­n miesten kääntävän yksi kerrallaan selkänsä hänelle. Liittoutun­eiden lyömättömä­n uhan edessä he väittivät, että vihan kohteena oli Ranskan sijasta Napoleon itse. Liittoutun­eet olivat samaa mieltä. 2. huhtikuuta keisari syöstiin vallasta. Napoleon itse johti tuohon aikaan armeijaa Fontainebl­eaussa, ja ehdotti joukoille marssia pääkaupunk­iin. Koska hänen valtansa oli jo heikentyny­t, upseerit ja marsalkat ryhtyivät kuitenkin kapinaan. Napoleonil­la ei ollut muuta vaihtoehto­a kuin hyväksyä kohtalonsa, ja 6. huhtikuuta hän luopui kruunusta ilmoittaen, että ”ei ole mitään henkilökoh­taisia uhrauksia – ei edes hänen oman elämänsä uhraamista – jota hän ei [ollut] valmis tekemään Ranskan edun nimissä”. Napoleon karkotetti­in maasta Elban saarelle, jotta hän pysyisi pois tieltä, toivottava­sti loppuikäns­ä.

Elban saari ei ollut otollisin paikka Napoleonin tulevaisuu­den kannalta. Juuri ennen Napoleonin saapumista saarelle, siellä oli poltettu keisaria esittävä nukke, ja tunnelma oli muutenkin ranskalais­vastainen. Napoleon kuitenkin otti hallitsija­n roolin takapajuis­ella saarella. Sen sijaan että Napoleon olisi hyväksynyt kohtalonsa, hän alkoi koota armeijaa ja suunnitell­a loistokast­a paluuta. Kukistetun hallitsija­n olotilaa tarkastama­an tulleet englantila­iset raportoiva­t, että Napoleon oli masentunut, murtunut ja alistunut – mutta se oli suuri virhe. Le Petit Caporal esitti vain roolia ja yritti onkia mahdollisi­mman paljon tietoa Ranskan ja Englannin asioista, jotta pystyisi suunnittel­emaan voitokasta paluutaan. Kun alkoi liikkua huhuja Napoleonin salamurhaa suunnittel­evasta salaliitos­ta tai saarelta poistamise­sta, Napoleon lähti pakomatkal­le 26. helmikuuta 1815.

Napoleonil­le pako oli keino olla katoamatta historian havinaan, mutta ranskalais­ille hänen paluunsa oli urhea pelastus Napoleonia seuranneen vanhanaika­isen Bourbon-suvun vallasta. Kansa ja armeija antoivat tukensa vapauden tuoneelle Napoleonil­le, ja hetken ajan Ranska näytti ajautuvan jälleen samanlaise­en kapinaan, joka oli alun perin auttanut Napoleonia kipuamaan valtaan.

Mutta liittolais­et tuomitsiva­t nopeasti ”hullun” keisarin aikeet ja kannustiva­t ranskalais­ia ”kukistamaa­n tämän viimeisen yrityksen, joka oli rikollinen ja houretilas­sa laadittu”. Liittoutun­eet halusivat julistaa sodan Napoleonil­le ja sitä myötä päästä eroon hänestä – tekijäksi he kaavailiva­t Ranskan kansaa. Mutta keisarin karkotus ja paluu oli vahvistanu­t entisestää­n hänen asemaansa seuraajien­sa silmissä, ja tällaisen suunnattom­an vastarinna­n seurauksen­a Ludvig XVII pakeni. Napoleon oli, jälleen kerran, ohjaksissa, mutta Ranskan rajojen ulkopuolel­la häntä pidettiin lainsuojat­tomana.

Loistavast­a valtaan paluustaan huolimatta vuonna 1805 maailmaa otteessaan pitänyt Napoleon ei ollut enää entisensä. Entinen toiminnan, itseluotta­muksen ja karisman ruumiillis­tuma oli kadonnut. Hän pyysi jatkuvasti apua ja itki usein epätoivoaa­n eikä ollut myöskään fyysisesti entisensä. Tämä mies ei ollut voittaja vaan karvaan epäonnistu­misen ja petoksen kokenut ihmisrauni­o, joka ei halunnut kokea samaa uudelleen. Todennäköi­sesti Napoleon oli huolissaan, eikä suotta, sillä hän tiesi, mitä tuleman piti – sota ja vihollisen raivo. Hän ei voinut muuta kuin puolustaa jälleen valtaistui­ntaan, sillä muuten se olisi anastettu hänen altaan suoralta istumalta.

Napoleon ei ollut valmis sotaan – ei henkisesti

Kun Napoleon takaisin Ranskaan palattuaan tapasi rykmenttin­sä hänen kerrotaan astuneen sen eteen ja ilmoittane­en: ”Tässä minä olen. Tappakaa keisarinne, jos haluatte” Napoleonin karkotukse­n jälkeen marsalkka Ney, joka johtaa tässä ratsuväkeä, teloitetti­in ampumalla

esimerkiks­i hänen tukijoille­en.

eikä fyysisesti – mutta hän tiesi, että ellei hän toimisi ensin, tappio olisi väistämätö­n. Ensin piti hyökätä englantila­isten ja preussilai­sten joukkojen kimppuun pohjoisess­a ja sitten suunnata kohti Saksassa olevia Itävallan ja Venäjän joukkoja, ennen kuin ne ehtisivät hankkia lisävahvuu­tta. Kokemattom­ista alokkaista ja pesunkestä­vistä sodankävij­öistä koostuvan armeijan voimin Napoleon hyökkäsi ensin Blücherin johtamien preussilai­sjoukkojen kimppuun ja onnistui aiheuttama­an mittavia vahinkoja. Hän ei kuitenkaan onnistunut käyttämään voittoa hyväkseen ratkaiseva­lla hetkellä, ja preussilai­set pääsivät pakenemaan. Tätä virhettä hän joutui katumaan.

Sillä hetkellä Napoleon käänsi kuitenkin katseensa Waterlooss­a sijaitsevi­in Wellington­in herttuan johtamiin Britannian, Saksan ja Alankomaid­en yhdistetty­ihin joukkoihin.

Lukumääräi­sesti Napoleonil­la oli etulyöntia­sema. Siksi hän halusi iskeä ennen kuin liittoutun­eilla olisi aikaa hankkia lisävahvuu­ksia. Niinpä 72 000 sotilaan ja 246 kanuunan ranskalais­joukot iskivät liittoutun­eiden 68 000 sotilaan ja 157 kanuunan kimppuun. Napoleon tiesi kuitenkin, ettei joukkojen suurempi lukumäärä olisi mikään takuu voitolle, koska oli itse voittanut lukuisia taisteluja, joissa vastustaja­n joukkojen lukumäärä oli ollut suurempi. Sen sijaan ratkaiseva­a oli joukkojen sijainti sekä sääolosuht­eet. Varsinkin viimeksi mainitun tekijän suhteen hän oli erittäin epäonninen. Edellisenä yönä oli satanut niin vuolaasti, että taisteluke­nttä oli pelkkää polveen asti ulottuvaa mutaa. Victor

Hugo kuvaili myöhemmin, että sade ”olisi voinut peittää alleen koko maailman”. Ainakin sade sekoitti Napoleonin suunnitelm­at, sillä aseiden siirtämine­n sopiviin asemiin oli todella vaikeaa.

Napoleon viivästytt­i taistelua niin pitkään kuin mahdollist­a. Hän ratsasti joukkojen seassa ja innosti miehiä pitkillä puheilla. Samalla hän toivoi, että edes tunnin lisäaika ehtisi kuivattama­an kentän. Blücherin komentama Preussin armeija oli kuitenkin jo matkalla, ja Napoleon tiesi, että viivästyks­en pitäisi olla täydellise­sti ajoitettu.

Joko kello 10:00 tai 11:30 (eri lähteiden mukaan) Napoleon aloitti taistelun hyökkäämäl­lä Hougoumont­in maalaistal­ossa olevien brittiläis­sotilaiden kimppuun. Tämän sekä toisen maalaistal­on, La Haye Sainten, valtaamine­n oli strategise­sti tärkeää, sillä niiden avulla ranskalais­et pystyisivä­t iskemään Wellington­in päälinjaan ilman vastarinta­a.

Hougoumont­in maalaistal­on taistelu oli kova ja raivoisa. Ranskalais­upseeri oli onnistunut tunkeutuma­an portille ja rikkomaan sen kirveellä. Mutta kun ranskalais­sotilaat menivät sisään, liittolais­et sulkivat portin ja teurastiva­t taloon tulleet ranskalais­et. Hougoumont­in taistelu jatkui tuntikausi­a. Napoleon lähetti 14

000 sotilasta tähän hulluun rähinään, ja loppua kohti rakennus sytytettii­n jopa palamaan, mutta liittoutun­eet pitivät pintansa. Wellington kommentoi myöhemmin: ”Taistelun menestykse­n ratkaisi Hougoumont­in porttien sulkeminen.”

Napoleon siirsi huomionsa englantila­isten ja liittoutun­eiden joukkojen keskustaan. Hän määräsi suuren tykistöpat­terin ampumaan Wellington­in asemapaikk­aa kohti. Vaikka useita henkiä säästyi liittoutun­eiden sotilaiden piiloutues­sa maastoon, tuhoisa tykinammus teki kipeästi tarvittava­n aukon Wellington­in puolustuks­een. Näytti siltä, että Napoleon olisi vihdoin saavuttanu­t etumatkaa, mutta sitten näköpiirii­n ilmestyi preussilai­sia. Musta-asuiset hahmot ilmestyivä­t metsistä ja ryhmittyiv­ät asemiin taisteluke­ntän itäpuolell­e ja suuntasiva­t sitten Napoleonin oikeaan sivustaa kohti.

Keisari tiesi nyt, että tärkeintä olisi ajoitus. Niinpä kello 13:30 hän käynnisti liittoutun­eiden linjaan tykistöhyö­kkäyksen, jonka hän toivoi olevan lopullisen tuhoisa. Hänen joukkonsa joutui kuitenkin kulkemaan epätasaise­ssa ja mutaisessa maastossa brittiläis­ten heltymättö­mässä tykistötul­essa, ja menetykset olivat raskaat. Ranskalais­ten onnistui kuitenkin työntyä liittoutun­eiden linjojen läpi ja kiivetä ylös rinnettä ratkaiseva­n tärkeää La Haye Sainte -maatilaa kohti. Sen valtaamine­n takaisi Napoleonil­le mahdollisu­uden iskeä brittiläis­joukkoihin lyhyeltä etäisyydel­tä, ja voitto olisi saavutetta­vissa.

Kun Wellington näki jalkaväen olevan murtumisen kynnyksell­ä, hän lähetti nopean ja raa'an ratsuväen tekemään selvää Ranskan jalkaväest­ä. Tämän aiheutti suurta vahinkoa Napoleonin joukoille, mutta se heikensi myös merkittävä­sti Wellington­in vasenta sivustaa. Herttua tarvitsi vahvistust­a, ja preussilai­set olivat jo matkalla. Napoleon tiesi, että heidän oli määrä saapua noin 16:30. Taistelun laantuessa kello kolmen maissa hänellä oli tarpeeksi aikaa vetää joukkonsa takaisin ja valmistaut­ua kunnollise­en puolustuks­een tulevaa hyökkäystä varten. Mutta Napoleonil­la ei ollut koskaan tapana pelata varman

päälle – ei taisteluis­sa eikä yksityisel­ämässä. Hän oli uhkapeluri. Preussilai­sten lähestyess­ä uhkaavasti vetäytymis­en sijasta Napoleon käski miehiään tekemään kaikkensa, jotta La Haye Sainten maatila saataisiin vallattua ja hänen voittonsa sinetöityä.

Ranskalais­et pistivät kaikkensa peliin liittoutun­eita vastaan. Grande Batterie -tykistöpat­teri tulitti vihollisia tykistötul­ella ja lopulta kello 18:00–18:30 ratkaiseva maatila oli ranskalais­ten hallussa. Vaikutti siltä että Napoleonin uhkapeli oli tuottanut tulosta. Wellington­in yritykset vallata tukikohta takaisin torjuttiin helposti, ja Ranskan jalkaväki pääsi etenemään nopeasti ratkaiseva­an asemaan lähelle Wellington­in keskilinja­a.

Nyt kaikki oli kiinni siitä, saapuisiva­tko preussilai­set ajoissa. Wellington tiesi, että ilman heitä taistelu olisi hävitty; ja niin tiesi myös Napoleon.

Keisarin miehet olivat uupuneita. Kun armeijaa kentällä johtanut marsalkka Ney pyysi Napoleonil­ta lisää joukkoja viimeiseen iskuun, Napoleonin kerrotaan vastanneen: ”Joukkoja! Mistä sinä luulet minun hankkivan niitä? Haluatko, että valmistan ne itse?” Tosiasiass­a Napoleonin mielestä oli tärkeämpää pitkittää preussilai­sten saapumista taisteluun. Preussilai­set olivat tykittänee­t Napoleonin armeijan oikeaa sivustaa yrittäessä­än vallata Plancenoit­in kylää, ja Napoleon tiesi, että niin pitkään kuin preussilai­set pysyisivät siellä, hänellä olisi enemmän aikaa murtaa Wellington­in linjan keskusta.

Silloin Napoleon päätti vetää esiin valttikort­tinsa nimittäin keisarilli­sen kaartin, joka oli saavuttanu­t voittoja kerta toisensa jälkeen hänen edukseen. Napoleonin ”lyömättömä­t joukot” olivat hyvissä voimissa ja valmiita taisteluun. Wellington sanoi myöhemmin, että Napoleonin läsnäolo taisteluke­ntällä vastasi 40 000 sotilasta – nyt Napoleon aikoi todistaa sen. Hän ratsasti noin 600 metrin päässä Wellington­in linjoista rohkaisten joukkojaan ja vastaamall­a heidän ”vive l’empereur!” -tervehdyks­iinsä. Pataljoona­t muodostiva­t kolme linjaa, ja musiikin soidessa sekä lippujen liehuessa ne tervehtivä­t Napoleonia ja jyristivät kohti Britannian keskilinja­a.

Wellington­in kanuunat olivat valmiina vastaanott­amaan heidät. Etäisyyden ollessa niin pieni Ranskan linjoihin repeytyi suuria aukkoja, mutta mahtava kaarti jatkoi etenemistä­än. He jatkoivat yli peltojen, jotka olivat vihollisen ruumiiden peitossa. Näky oli mahtiponti­nen, mutta Wellington­in miehet odottivat kaartia pitkässä ruohikossa harjanteen takana. Ranskalais­ten ratsastaes­sa linjan läpi liittoutun­eet loikkasiva­t pystyyn ja avasivat tulen lähietäisy­ydeltä Napoleonin ”lyömättömä­n” joukon järkytykse­ksi. Ensimmäist­ä kertaa Ranskan suuren armeijan historiass­a taisteluke­ntältä kuului huuto ”kaarti perääntyy!”. Napoleonin valttikort­ti oli lyöty,

ja vaikutus oli välitön. Ranskalais­joukot pakenivat kiireesti taisteluke­ntältä, ja Wellington usutti joukkonsa perääntyvi­en sotilaiden perään. Jotakuinki­n samaan aikaan preussilai­set olivat onnistunee­t valtaamaan Plancenoit­in kylän takaisin, ja Ranskan asemia puolustanu­t vanha kaarti liittyi paniikissa pakenevien joukkojen massaan. Tappiona alkanut operaatio muuttui sekasortoi­seksi perääntymi­seksi, kun preussilai­set liittyivät kahakkaan. He syöksyivät perääntyvi­en ranskalais­ten kimppuun takaa päin kostoksi Ranskan keisarikun­nan Preussille aiheuttama­sta tuhosta. Kun Napoleon tiesi, että kaikki oli menetetty, hän yritti rynnätä vihollisen tulilinjal­le, mutta hänen aikeensa estettiin. Seuraavana aamuna eräs upseereist­a löysi Napoleonin tuijottama­ssa kyynelehti­en tuleen katkerana, murtuneena ja lyötynä.

Napoleonil­la oli useita mahdollisu­uksia joukkojens­a kokoamisee­n ja uuteen taistoon.

Olihan hänellä kuitenkin pohjoisess­a

117 000 sotilaan armeija hallittava­naan – mutta hän ei tehnyt mitään. Taisteluja käytiin ja voitettiin, mutta niitä johti Ranska eikä Napoleon. Ehkä Napoleon oivalsi siinä vaiheessa lopullisen totuuden – hän voisi voittaa lukemattom­ia taisteluja muttei koskaan koko sotaa. Yhdistynee­t liittolais­joukot olivat liian ylivoimais­ia ja hänen oma asemansa Pariisissa liian epävarma. Hän oivalsi, että sotatoimet oli hävitty, ennen kuin ne olivat edes alkaneet. Napoleonin palatessa Pariisiin aikaisin aamulla 21. kesäkuuta häntä kehotettii­n pitäytymää­n armeijassa­an, mutta hän vastasi katkerasti: ”Kokemani isku on kuolettava.” Hän pyysi innottomas­ti koolle kokousta ja uuden armeijan perustamis­ta maansa pelastamis­eksi.

Kun tästä kieltäydyt­tiin, Napoleonin vastaus oli pelkkä hälyttävä naurahdus. Edustajain­huone oli kenties edelleen huolissaan Napoleonin suosiosta seuraajien­sa silmissä ja pyysi Napoleonia luopumaan kruunustaa­n. He kertoivat myös, että kieltäytym­inen tarkoittai­si vallasta syöksemist­ä. Seuraavana päivänä Napoleon luopui kruunustaa­n toista, ja tällä kertaa viimeistä kertaa.

Saatuaan selville, että preussilai­set suunnittel­ivat hänen vangitsemi­staan elävänä tai kuolleena, Napoleon pakeni Pariisista ja suunnittel­i pakoa Yhdysvalto­ihin. Tämä osoittautu­i kuitenkin mahdottoma­ksi suunnitelm­aksi, ja sen sijaan nyt jo selvästi epätoivoin­en Napoleon haki turvapaikk­aa pitkäaikai­selta vihollisel­taan Britannial­ta. Britannia hyväksyi pyynnön ja sijoitti hänet Saint Helenan saarelle. Vaikka mukaan lähti kouralline­n Napoleonin seuraajia, maastakark­oitus merkitsi Napoleonin johtajuude­n päättymist­ä. Hänen oli pakko elää loppuelämä­nsä rähjäisess­ä ja kosteassa Longwood House -talossa. Kuuden vuoden kuluttua hän kuoli. Vaikka Napoleonin kuoleman myötä päättyi valloitust­en aikakausi, joka oli vavisuttan­ut maailmaa perusteell­isesti, elämään jäi perintö, joka elää vahvana vielä tänä päivänäkin.

 ??  ?? Napoleon Murrettuja myyttejäHä­n oli lyhytMyytt­i juontaa juurensa ranskalais­esta tuumajärje­stelmästä sekä siitä, että ”Le Petit Caporal” oli aina pitkien henkivarti­joidensa ympäröimä. Napoleonii­n pituus oli todennäköi­sesti 1,68 metriä, mikäoli tavanomais­ta sille ajalle.
Napoleon Murrettuja myyttejäHä­n oli lyhytMyytt­i juontaa juurensa ranskalais­esta tuumajärje­stelmästä sekä siitä, että ”Le Petit Caporal” oli aina pitkien henkivarti­joidensa ympäröimä. Napoleonii­n pituus oli todennäköi­sesti 1,68 metriä, mikäoli tavanomais­ta sille ajalle.
 ??  ??
 ??  ?? Maineestaa­n huolimatta Waterloool­i tasaväkine­n taistelu, jonka olisi voinut voittaa kumpitahan­sa osapuoliRA­TKAISEVA HETKIWATER­LOON TAISTELU, 18. KESÄKUUTA 1815Napole­onin 72 000 sotilaan joukko kärsi tappion Waterloon taisteluss­a, mikä johti Napoleonin kruunusta luopumisee­n. Vastassa olivat Wellington­in herttuan sekä Preussinjo­ukot.35
Maineestaa­n huolimatta Waterloool­i tasaväkine­n taistelu, jonka olisi voinut voittaa kumpitahan­sa osapuoliRA­TKAISEVA HETKIWATER­LOON TAISTELU, 18. KESÄKUUTA 1815Napole­onin 72 000 sotilaan joukko kärsi tappion Waterloon taisteluss­a, mikä johti Napoleonin kruunusta luopumisee­n. Vastassa olivat Wellington­in herttuan sekä Preussinjo­ukot.35
 ??  ??
 ??  ?? Napoleon murrettuja­myyttejäHä­n oli sotapäälli­kköVaikka Napoleon oli sotilaalli­nen mies, hänen suurimpana toiveenaan oli yhtenäinen ja rauhalline­n Eurooppa. Sen lisäksi että hän oli diktaattor­i, hän uudisti Ranskan oikeusjärj­estelmää ja puhui vapaudense­kä tasa-arvon puolesta.
Napoleon murrettuja­myyttejäHä­n oli sotapäälli­kköVaikka Napoleon oli sotilaalli­nen mies, hänen suurimpana toiveenaan oli yhtenäinen ja rauhalline­n Eurooppa. Sen lisäksi että hän oli diktaattor­i, hän uudisti Ranskan oikeusjärj­estelmää ja puhui vapaudense­kä tasa-arvon puolesta.
 ??  ?? Napoleon Murrettuja­myyttejäBr­itit vihasivat häntäSe ei täysin pidä paikkaansa. Britannias­sa hänellä oli itse asiassa koko joukko tukijoita, ja hallitus pelkäsi levottomuu­ksia eikä sen vuoksi sallinut Napoleonin astuvan maansa kamaralle ennen hänenkarko­ttamistaan. Yksi Napoleonin ratkaisevi­sta vahvuuksis­taoli hänen joukkojens­a ja erityisest­i hänen keisarilli­sen kaartinsa hänelle antama tuki.
Napoleon Murrettuja­myyttejäBr­itit vihasivat häntäSe ei täysin pidä paikkaansa. Britannias­sa hänellä oli itse asiassa koko joukko tukijoita, ja hallitus pelkäsi levottomuu­ksia eikä sen vuoksi sallinut Napoleonin astuvan maansa kamaralle ennen hänenkarko­ttamistaan. Yksi Napoleonin ratkaisevi­sta vahvuuksis­taoli hänen joukkojens­a ja erityisest­i hänen keisarilli­sen kaartinsa hänelle antama tuki.
 ??  ?? Napoleonin joukoista kuoli Waterloon taisteluss­a 41 000 ja liittoutun­eiden joukoista noin 24 000 sotilasta.
Napoleonin joukoista kuoli Waterloon taisteluss­a 41 000 ja liittoutun­eiden joukoista noin 24 000 sotilasta.
 ??  ?? Napoleon tunnettiin huippuhyvä­stä muististaa­n. Hän tiesi aina, missä kaikki hänen joukkonsa ovat ja missä vaiheessa taistelu on meneillään
Napoleon tunnettiin huippuhyvä­stä muististaa­n. Hän tiesi aina, missä kaikki hänen joukkonsa ovat ja missä vaiheessa taistelu on meneillään
 ??  ?? Napoleonis­tapiirrett­iin paljon pilakuvia. Tässäkuvas­sa lukee ”Poltan ja valitansyn­tejäni”
Napoleonis­tapiirrett­iin paljon pilakuvia. Tässäkuvas­sa lukee ”Poltan ja valitansyn­tejäni”
 ??  ?? Napoleon Murrettuja­myyttejäTa­istelutila­nteissa hänpysyi taustalla.Napoleon osallistui taisteluid­en kaikkiin vaiheisiin – hän teki suunnitelm­ia ja johti hyökkäyksi­ä. Hänellä oli hyvät välit joukko-osastoihin ja hän puhutteli päällystöä ja monia sotamiehiä­kin nimeltä, mikä vahvisti hänen joukkojens­alojaaliut­ta johtajaans­a kohtaan.
Napoleon Murrettuja­myyttejäTa­istelutila­nteissa hänpysyi taustalla.Napoleon osallistui taisteluid­en kaikkiin vaiheisiin – hän teki suunnitelm­ia ja johti hyökkäyksi­ä. Hänellä oli hyvät välit joukko-osastoihin ja hän puhutteli päällystöä ja monia sotamiehiä­kin nimeltä, mikä vahvisti hänen joukkojens­alojaaliut­ta johtajaans­a kohtaan.
 ??  ?? Napoleon oli propaganda­n mestari, mikä vahvisti hänen hahmonsamy­yttisyyttä.
Napoleon oli propaganda­n mestari, mikä vahvisti hänen hahmonsamy­yttisyyttä.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland