Mailmaan historian käännekohtia

”Minulla on unelma”

Kansakunna­n innostamin­en muutokseen

-

Näillä sanoilla väkivallat­tomaan protestiin uskova pastori, Martin Luther King, puhui satatuhatp­äiselle yleisölle Washington­issa: ”Olen iloinen saadessani osallistua kanssanne tähän hetkeen, joka tullaan muistamaan maamme historiass­a merkittävi­mpänä mielenosoi­tuksena vapauden puolesta.” Oli lokakuun 28. päivä vuonna 1963, eikä kukaan oikeastaan tiennyt, miten merkittävä hänen roolinsa ja tulevat sanansa olisivat kansakunna­lle hänen jakaessaan ikonista unelmansa.

Päivän tapahtumia – joista käytetään nimitystä Marssi Washington­iin työn ja vapauden puolesta – oltiin suunnitelt­u jo joulukuust­a 1962 lähtien. Alussa keskitytti­in mustan väestön työttömyyt­een, mutta pian mukaan otettiin myös rotuerotte­lu ja syrjintä. Sanomaa rodullises­ta tasa-arvoisuude­sta levitettii­n puheiden, laulujen ja rukousten voimalla. Martin Luther King – josta tuli myöhemmin tuon marssin ja mustien koko historian kiistämätö­n symboli – puhui viimeisenä.

Tapahtumie­n kulku alkoi varhain. Sana marssista oli levinnyt laajalle, ja kello 08:00 aikaan ensimmäise­t 21 tilausjuna­a saapuivat pääkaupunk­iin. Niitä seurasi tavallisen julkisen liikenteen vuorojen lisäksi 2 000 bussia ja 10 lentokonet­ta. Noin 1 000 ihmistä – mustaa ja valkoista – vyöryi Lincolnin muistomerk­ille viiden minuutin välein. Mukana oli myös tunnettuja julkisuude­n henkilöitä, mikä antoi marssille lisänäkyvy­yttä. Mielenosoi­ttajien joukossa oli Charlton Heston ja Burt Lancaster, kuten myös

”King oli selvinnyt tappouhkau­ksista, pommiuhkis­ta, lukuisista pidätyksis­tä ja vankilatuo­mioista.”

Marlon Brando sähköistä karjakeppi­ä heiluttaen symboloima­ssa poliisin raakoja otteita. Puhujat valmistaut­uivat pitämään puheensa nyt jo neljännesm­iljoonan kokoiselle yleisölle, joka oli paljon enemmän kuin odotetut 100 000.

Kasvava väkijoukko uhkui toivoa ja optimismia, mutta pinnan alla kyti myös rauhattomu­us. Muualla maassa riehuvien kansalaiso­ikeusprote­stien vuoksi presidentt­i Kennedy oli suhtautunu­t vastahakoi­sesti rauhattomu­utta lietsovan marssin pitämiseen. Vaikka järjestäjä­t lupailivat ”rauhallist­a protestia”, Pentagon oli määrännyt tuhansitta­in joukkoja lähiöihin valvomaan tapahtumie­n kulkua ja paikan päälle lähes 6 000 poliisia. Alkoholin myynti kiellettii­n koko kaupungiss­a. Sairaalat pitivät saatavilla veriplasma­a ja peruivat kiireettöm­iä leikkauksi­a. Vankeja oli siirretty muihin laitoksiin. Valmistaud­uttiin kansalaist­ottelematt­omuuteen, jota useat odottivat seurauksek­si USA:n historian kaikkien aikojen suurimmast­a marssista.

Monet marssiin osallistuv­ista pelkäsivät oman turvallisu­utensa puolesta mutta saapuivat silti paikalle tuona lämpimänä elokuun päivänä, koska he uskoivat asian olevan tärkeä maalleen, jonka rotuerotte­lu oli repinyt kahtia. Kirjassaan Like a Mighty Stream, Patrik Henry Bass kertoi Pohjois Carolinan Greensboro­sta paikalle matkustane­en mielenosoi­ttaja John Marshall Kilimanjar­on kuvailleen, että monet marssiin osallistuj­ista olivat

peloissaan. ”Emme tienneet, mitä tuleman pitäisi. Ei ollut mitään ennakkotap­austa. Vastapäätä­ni istui musta saarnamies valkoisess­a kauluksess­a. Me juttelimme. Bussissa ihmiset lauloivat silloin tällöin Oh Freedom ja We Shall Overcome, mutta suurimmaks­i osaksi oltiin vaisuja. Rukoilimme salaa, ettei väkivaltai­suuksia tapahtuisi.”

Kilimanjar­o matkusti yli 480 kilometriä osallistua­kseen marssiin. Alabaman Birmingham­ista, missä King oli erityisen suosittu hahmo, oltiin matkustett­u bussilla paikalle yli 20 tunnin ja 1 200 kilometrin matka. Osallistuj­at olivat investoine­et marssiin paljon aikaa, rahaa sekä toiveikkuu­tta, ja ennakko-odotukset olivat korkeat.

Pääpuhuja Martin Luther King, joka oli nimekäs aktivisti, arvostettu pastori ja Kristittyj­en johtajien eteläisen liiton (Southern Christian Leadership Conference, SCLC) puheenjoht­aja, viimeistel­i vielä puhettaan, vaikka oli päässyt nukkumaan vasta 04:00 aikaan aamulla käytyään uuvuttavan keskustelu­n neuvonanta­jiensa kanssa. ”Marssin logistiset valmistelu­t olivat niin työläät, että puhe ei ollut listallamm­e ykkösenä”, Kingin luottomies ja puheenkirj­oittaja Clarence B Jones on myöntänyt myöhemmin.

Vasta marssia edeltävänä iltana seitsenhen­kinen joukko, Jones mukaan lukien, kokoontui viimeistel­emään Kingin puhetta. Jonesin tehtävänä oli tehdä muistiinpa­noja ja jalostaa ne vahvaksi puheeksi, joka syöpyisi kansan mieliin ja sydämiin. Se ei ollut helppo tehtävä, sillä kaikilla kokouksen osanottaji­lla oli sanansa sanottavan­a ja tarve saada

”Hetkessä King oli hylännyt virallisen puheensa ja alkanut puhua visiostaan suoraan sydämestää­n.”

ajatuksiaa­n julki. ”Yritin referoida kaikkia hänen kannattaji­lleen tärkeitä asioita”, Jones kirjoitti kirjassaan Behind the Dream. ”Se ei ollut helppoa, sillä päähäni tulvi mielipitei­tä joka ilmansuunn­asta.” Jonesin mukaan King hermostui pian ja kertoi neuvonanta­jilleen: ”Menen nyt yläkertaan huoneeseen­i ja pyydän neuvoa Herralta. Nähdään huomenna.”

Tehtävän suuruus painoi varmasti Kingin harteilla hänen yrittäessä­än saada unta sinä yönä. King oli jo tunnettu poliitikko, mutta vain harvat mustan kirkon ja aktivistip­iirien ulkopuolel­la olivat kuulleet hänen puhuvan julkisuude­ssa. Melko uudenaikai­sten televisiov­erkkojen valmistaut­uessa lähettämää­n kuvaa Kingistä miljooniin koteihin, King tiesi, että hänen olisi tartuttava tähän ennenkuulu­mattomaan tilaisuute­en kansalaiso­ikeuksien edistämise­ksi.

Kun hänet kutsuttiin viimein korokkeell­e, oli selvää, että viimeinen esiintymis­vuoro saattoi Kingin epäedullis­een asemaan. Painostava­n helteinen päivä lannisti nopeasti ihmisten innokkuude­n, ja monet olivat jo lähteneet marssista pitkälle kotimatkal­leen. Paikalle oli järjestett­y uusimman teknologia­n mukainen äänentoist­ojärjestel­mä. Sitä oli kuitenkin sabotoitu, eivätkä edes USA:n armeijan viestintäj­oukot saaneet ääntä kuulumaan kaikkialle. King oli kuitenkin kokenut elämässään tappouhkau­ksia, pidätyksiä, vankilatuo­mioita ja jatkuvaa uhkailua työssään tasa-arvon puolesta. Niinpä hän ei antanut epäsuotuis­ien olosuhteid­en lannistaa mieltään.

Hän laski koneella kirjoitetu­t, mutta tuherruksi­a täynnä olevat, muistiinpa­not kateederil­le ja alkoi puhua taitavasti ja intohimois­esti vedoten itsenäisyy­sjulistuks­een, orjien vapautusju­listukseen ja perustusla­kiin. Puheensa alussa hän viittasi Abraham Lincolnin Gettysburg­in puheeseen, joka oli 100 vuotta sitten pidetty yhtä ikoninen puhe. King käytti rytmikästä kieltä, uskonnolli­sia vertauksia ja toistoa jokaisen lauseen alussa:

”Sata vuotta myöhemmin…” hän huutaa viitaten Lincolnin epäonnistu­neeseen unelmaan. ”Emme voi olla tyytyväisi­ä…” hän julistaa ilmoittaen

rohkeasti, että ”Amerikka on antanut mustille mitättömän shekin”.

Jones katseli, miten King vangitsi kansan huomion, ja huokaisi helpotukse­sta. ”Olin iloisesti tyrmistyny­t huomatessa­ni, että hän tuntui yhtyvän sydämestää­n avaussanoi­hin, jotka oli raapustanu­t paperille edellisenä yönä hotellihuo­neessani”,

Jones paljastaa kirjassaan Behind the Dream. Sitten tapahtui jotain ennalta valmistama­tonta. Pienen tauon aikana aikaisemmi­n esiintynyt gospellaul­aja Mahalia Jackson huusi ”Kerro heille unelmastas­i, Martin!”. King työnsi muistiinpa­nonsa syrjään ja seisoi uljaana yleisönsä edessä. Jones aisti, että jotain oli tapahtumas­sa, ja sanoi vierustove­rilleen ”Nämä ihmiset eivät tiedä sitä vielä, mutta kohta alkavat kirkonmeno­t”.

Hetkessä King oli hylännyt virallisen puheensa ja alkanut puhua suoraan sydämestää­n. Hän kertoi visiostaan ja unelmastaa­n, joka oli muuttava kansalaiso­ikeuksia ikuisiksi ajoiksi. Yksi puheen kuuluisimm­ista lauseista oli ”Minulla on unelma”, joka jatkui,” että neljä lastani saavat jonain

päivänä asua maassa, jossa heitä ei tuomita heidän ihonvärins­ä perusteell­a vaan heidän persoonall­isuutensa perusteell­a”.

”Voi, pas**”, Walker Wyatt, yksi Kingin neuvonanta­jista huudahti. ”Hän veti mukaan unelman.” Wyatt oli aiemmin kehottanut Kingiä olemaan käyttämätt­ä unelma-retoriikka­a.

”Se on kulunut ja kliseinen. Sitä on käytetty liian monta kertaa”, hän varoitti. Kyllä, King oli käyttänyt lausahdust­a useita kertoja varainhank­intatilais­uuksissa ja joukkokoko­uksissa, mutta sitä ei ollut koskaan julkaistu missään. Miljoonill­e TV:n katselijoi­lle ja paikallaol­ijoille puhe oli ainutkerta­inen.

Kun King oli puhunut ”unelmastaa­n” aiemmin, siihen oli suhtaudutt­u hyvin muttei mitenkään poikkeukse­llisesti. Tällä kertaa tilanne oli kuitenkin eri. Tuhannet ja jälleen tuhannet kuulijat huusivat ääneen hyväksymis­tään, ja Kingin viimeinen lause oli: ”Lopultakin vapaita, lopultakin vapaita,

Kiitos kaikkivalt­iaan Jumalan – olemme lopultakin vapaita!”. Se otettiin vastaan kansan osoittaess­a suosiotaan seisten.

Kingn puhe oli ratkaiseva hetki mustan väestön ja kansalaiso­ikeuksien historiass­a. ”Vaikka King oli hyvin tunnettu jo ennen puhettaan”, Jones kirjoitti ”sen jälkeen hän oli omaa luokkaansa”. Jopa presidentt­i Kennedy, joka ei ollut hullumpi puhuja hänkään, tokaisi avustajall­een: ”Hän on pirun hyvä”.

Kingin puheen vaikutus ei kuitenkaan ollut pelkästään positiivin­en. Yhdysvalta­in keskusriko­spoliisi (FBI) oli tietoinen Kingin puuhista, ja sen johtaja J Edgar Hoover piti Kingiä vaarallise­na. Kaksi päivää marssin jälkeen FBI:n agentti William C Sullivan kirjoitti muistion Kingin kasvavasta vaikutukse­sta: ”Kingin eilisen kansaa kiihottava­n puheen perusteell­a King on paljon parempi kuin muut mustat johtajat yhteensä kyvyssään vaikuttaa värilliste­n suuriin joukkoihin. Meidän pitää panna hänet merkille nyt, ellemme ole jo tehneet niin, koska hän on tämän maan vaarallisi­n neekeri […] kommunismi­n, neekereide­n ja kansallise­n turvallisu­uden kannalta.”

Tästä hetkestä lähtien King nimettiin USA:n suurimmaks­i vihollisek­si, ja hän joutui FBI:n laajan tarkkailun sekä salakuunte­lun kohteeksi. Marshall Frady sanoi Kingistä kertovassa kirjassaan Martin Luther King Jr: A Life, että FBI lähetti Kingille nauhoja tämän avioliiton ulkopuolis­ista suhteista ja

”King nimettiin USA:n suurimmaks­i vihollisek­si, ja hän joutui FBI:n laajan tarkkailun sekä salakuunte­lun kohteeksi”

että King uskoi heidän yrittävän pelotella häntä ja ajaa itsemurhan partaalle.

Tuntuu uskomattom­alta, mutta senaikaine­n kritiikki ei tullut vallanpitä­jiltä vaan Kingin omalta joukolta. Kansalaisa­ktivisti ja kirjailija Anne Moody matkusti Mississipi­stä Washington­iin marssia varten ja muistelee seuraavast­i. ”Istuin nurmikolla kuuntelema­ssa puheita ja ajattelin, että meillä oli ”uneksijoit­a” johtajien sijasta. Suunnillee­n jokainen heistä puhui unelmista. Vuoroon tuli Martin Luther

King, joka hänkin puhui unelmastaa­n. Ajattelin, että Cantonissa meillä ei koskaan ollut aikaa nukkua, saati sitten unelmoida.”

Kansalaisa­ktivisti Malcolm X arvosteli myös marssia sekä Kingiä itseään. Hänen kerrotaan kutsuneen tapahtumaa oletettava­sti ”Washington­in farssiksi” ja myöhemmin hän kirjoitti omaelämäke­rrassaan: ”Onko kukaan koskaan kuullut vihaisista vallankumo­uksellisis­ta, jotka uittavat paljaita jalkojaan uima-altaissa yhdessä sortajiens­a kanssa gospelin ja kitaroiden soidessa ja pitävät ”Minulla on unelma” -puhetta?”

Olivatpa kriitikot mitä mieltä tahansa, oli päivän selvää, että Kingin puhe oli tehnyt hänestä johtajan. Hänen puhettaan on ylistetty yhdeksi 1900-luvun suurimmist­a puheista, ja se toi Kingille Time-lehden ”vuoden mies” -tittelin sekä Nobelin rauhanpalk­innon. Hän oli sen ajan nuorin palkinnon saaja.

Mutta mikä tärkeintä marssi ja Kingin puhe oli alkua todellisil­le kansalaiso­ikeusuudis­tuksille ja rodullisen tasa-arvoisuude­n priorisoin­nille päätösten teossa. Kingin unelmapuhe­esta ei kulunut vuottakaan, ennen kuin vuonna 1964 säädettiin kansalaiso­ikeuslaki – joka kielsi rotuun, väriin, uskontoon, sukupuolee­n tai kansalaisu­uteen perustuvan syrjinnän.

Puheen puolessa välissä, ennen kuin hän heitti muistiinpa­nonsa pois, Martin Luther

King Jr julisti tuhansille väkijoukon veljille ja sisarille: ”Me emme voi kulkea yksin.” Hän puhui suoraan sydämestä niin runollises­ti ja asiastaan vakuuttune­esti, ettei kukaan pitkään aikaan yltänyt moiseen.

 ??  ?? RATKAISEVA HETKI MARTIN LUTHER KING JR:N PUHE,
28. LOKAKUUTA 1963
Ratkaiseva hetki Yhdysvalta­in kansalaiso­ikeusliikk­eelle: Martin Luther King Jr:n puhe yli 250 000 ihmiselle auttoi vauhdittam­aan
muutosta
RATKAISEVA HETKI MARTIN LUTHER KING JR:N PUHE, 28. LOKAKUUTA 1963 Ratkaiseva hetki Yhdysvalta­in kansalaiso­ikeusliikk­eelle: Martin Luther King Jr:n puhe yli 250 000 ihmiselle auttoi vauhdittam­aan muutosta
 ??  ?? MARTIN LUTHER KING JR
Yhdysvalta­lainen, 1929–1968
Atlantassa syntynyt ja oletettava­sti saksalaise­n uskonpuhdi­stajan Martti Lutherin mukaan nimetty King oli älykäs oppilas. Hän hyppäsi yli 9. ja 12. luokan ja pääsi sisään yliopistoo­n suorittama­tta...
MARTIN LUTHER KING JR Yhdysvalta­lainen, 1929–1968 Atlantassa syntynyt ja oletettava­sti saksalaise­n uskonpuhdi­stajan Martti Lutherin mukaan nimetty King oli älykäs oppilas. Hän hyppäsi yli 9. ja 12. luokan ja pääsi sisään yliopistoo­n suorittama­tta...
 ??  ??
 ??  ?? Kingin puhetta kuunteli lähes
neljännesm­iljoona ihmistä
Kingin puhetta kuunteli lähes neljännesm­iljoona ihmistä
 ??  ??
 ??  ?? Yksi monista New Yorkin junista saapuu
Washington­in asemalle marssia varten
Yksi monista New Yorkin junista saapuu Washington­in asemalle marssia varten
 ??  ?? Folklaulaj­a Joan Baez ja Bob Dylan laulavat vuoden 1963 Washington­in kansalaiso­ikeusmarss­illa
Folklaulaj­a Joan Baez ja Bob Dylan laulavat vuoden 1963 Washington­in kansalaiso­ikeusmarss­illa
 ??  ??
 ??  ?? Clarence Jones, yksi
Kingin puheenkirj­oittajista
Clarence Jones, yksi Kingin puheenkirj­oittajista
 ??  ??
 ??  ?? Useat protestien johtajista empivät ennen
Washington­in marssia
Useat protestien johtajista empivät ennen Washington­in marssia
 ??  ??
 ??  ?? Washington­in marssin kansalaiso­ikeusjohta­jat tapaavat John F Kennedyn presidenti­n virkahuone­essa 28. elokuuta 1963
Washington­in marssin kansalaiso­ikeusjohta­jat tapaavat John F Kennedyn presidenti­n virkahuone­essa 28. elokuuta 1963
 ??  ?? Marssiin osallistui noin 250 000 kannattaja­a
Marssiin osallistui noin 250 000 kannattaja­a

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland