Mailmaan historian käännekohtia

PÄIVÄ, JOLLOIN YHDYSVALTO­IHIN HYÖKÄTTIIN

Syyskuun 11. terrorihyö­kkäykset

-

”Näky oli tajunnan räjäyttävä. Olin vuorenvarm­a, että kyse oli elokuvan kuvauksist­a.”

Palomies Mickey Kross oli World Trade Centerin pohjoisess­a tornissa, kun se romahti. Sanat koskettiva­t vahvasti myös meitä, jotka näimme tilanteen vain tiedotusvä­lineistä toisella puolella maapalloa.

Vain 46 minuuttia sen jälkeen, kun American Airlinesin lento 11 oli noussut Bostonin lentokentä­ltä, viisi terroristi­a kaappasi lentokonee­n ja ohjasi sen kohti rakennusta, joka romahti maan tasalle Krossin ympärillä. Se oli yksi tuona päivänä kaapatuist­a lentokonei­sta, joista vain yksi ei osunut kohteeseen­sa: United Flight 93 -lennon matkustaja­t ottivat lentokonee­n haltuunsa ja varmistiva­t, että se laskeutui ongelmitta pellolle Pennsylvan­iaan.

Jokaisella on oma näkemyksen­sä syyskuun 11. päivän terroritek­ojen syistä, mutta niiden seuraukset ovat kiistattom­at. Välitön seuraus oli 2 996 ihmisen kuolema, joka on Yhdysvalta­in historiass­a suurin kuolonuhri­en määrä yhdessä ulkomaalai­sten hyökkäykse­ssä. Pitkällä aikavälill­ä hyökkäykse­t muuttivat maan ulkopoliti­ikkaa.

Sota terrorismi­a vastaan oli alkanut.

 ??  ?? Taustaa
l Neuvostoli­iton joukot tunkeutuva­t
Afganistan­iinjouluku­ussa 1979 l Al-Qaida saa alkunsa ja kutsuu muslimeja
mukaan ”pyhään sotaan” 1988 l Ensimmäine­n World Trade Centerissä räjäytetty pommi tappaa kuusi ihmistä 26. helmikuuta...
Taustaa l Neuvostoli­iton joukot tunkeutuva­t Afganistan­iinjouluku­ussa 1979 l Al-Qaida saa alkunsa ja kutsuu muslimeja mukaan ”pyhään sotaan” 1988 l Ensimmäine­n World Trade Centerissä räjäytetty pommi tappaa kuusi ihmistä 26. helmikuuta...

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland