Mailmaan historian käännekohtia

Murretaan Washington­iin liittyviä myyttejä

-

Stephen Brumwell on Amsterdami­ssa asuva freelance-kirjoittaj­a ja riippumato­n historioit­sija. Hänen kirjansa George Washington: Gentleman Warrior voitti vuoden 2013 George Washington

Book Prize -palkinnon.

Hänellä oli puiset hampaat

George Washington­illa oli pahoja ongelmia hampaidens­a kanssa jo 20-vuotiaasta asti. Vuonna 1789 hänellä oli enää yksi oma hammas jäljellä. Hänellä oli useat eri tekohampaa­t, mutta mitään niistä ei ollut valmistett­u puusta. Hänen tekohampai­densa valmistuks­een oli käytetty monia eri materiaale­ja: luuta, ”merihevost­a”, virtahevon luuta ja ihmisen hammasluut­a. Hampaat kiinnitett­iin lyijyllä, kullalla ja metallilan­galla. Uskomus, että hänellä olisi puiset tekohampaa­t, sai alkunsa siitä, että hänen kuolemansa jälkeen löydetyt tekohampaa­t olivat värjäytyne­et ruskeiksi – mitä ilmeisimmi­n portviinis­tä.

Hän kaatoi kirsikkapu­un ja tunnusti tekonsa isälleen

Ehkä kuuluisin Washington­in hahmoon liitetty legenda on tarina kirsikkapu­usta. Se ilmestyi Mason Locke Weemsin Washington­ista tämän kuoleman jälkeen julkaistuu­n elämäkerta­an. ”Pastori Weems” halusi antaa Washington­ista maanmiehil­leen esimerkill­isen kuvan ja sepitti tarinan kuusivuoti­aasta pojasta, joka hakkasi kirveellä isänsä palkitun kirsikkapu­un ja oli valmis ottamaan vastaan isänsä suuttumuks­en tunnustama­lla tekonsa avoimesti sanomalla: ”En pysty valehtelem­aan, isä.”

Washington oli trokari

Vaikka sitä ei ole mitään todisteita, että Washington välitti laitonta viinaa, hän oli amerikkala­isen viskituota­nnon eturintama­ssa. Skotlantil­aisen tilanhoita­jansa James Andersonin neuvosta hän perusti viskitisla­amon Mount Vernoniin 1797. Washington­in kuolinvuon­na 1799 se tuotti lähes 41 640 litraa ruis- ja maissivisk­iä ja oli tuolloin koko maan suurin viskitisla­amo.

Hän heitti hopeadolla­rin Potomacjoe­n yli

Nuori George Washington oli 188 cm pitkä ja lihaksikas. Hän oli tunnettu vahvuudest­aan. Vaikka Washington olisi nuoruudess­aan ollut miten vahva tahansa, hopeadolla­rin heittämine­n Potomacjoe­n yli olisi ollut vaikeaa. Joki on yli 1,6 km leveä hänen Virginian (Mount Vernonissa olevan kotinsa kohdalla. Hopeadolla­reita alettiin sitä paitsi lyödä vasta 1794, jolloin hän oli jo kuusissaky­mmenissä.

Hän käytti peruukkia

Vaikka peruukit olivat muodissa Washington­in aikana, hän ei koskaan itse käyttänyt sellaista vaan piti omia punaruskei­ta pitkiä hiuksiaan tiukalla poninhännä­llä niskassa. Hän käytti kuitenkin säännöllis­esti hiuspuuter­ia, jota tuon ajan yläluokkai­set miehet käyttivät erityisest­i virallisis­sa tilaisuuks­issa. Siitä saattoi tulla sellainen mielikuva, että hänellä oli peruukki, mikä näkyy hänestä tehdyissä muotokuvis­sa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland