Mailmaan historian käännekohtia

Titanicin perintö

-

Laiva nähtiin modernin teknologia­n ruumiillis­tumana, ja sen uppoaminen oli suuri järkytys. Katastrofi lopetti laivalla olleen ja sieltä pelastunee­n White Star Linen toimitusjo­htajan, J Bruce Ismayn, uran. Monet olivat sitä mieltä, että hänen olisi pitänyt upota laivan mukana kapteeni Smithin tavoin, ja siksi vuonna 1913 johtoryhmä eväsi hänen pestinsä jatkon.

Katastrofi­n aiheuttaja­a yritettiin selvittää sekä USA:ssa että Isossa-Britannias­sa pidettävil­lä kuulustelu­illa.

USA:n lautakunta­a syytettiin hyökkäykse­stä Ison Britannian laivateoll­isuutta vastaan, mutta molemmat lautakunna­t tulivat samaan johtopäätö­kseen, jonka seurauksen­a turvallisu­utta parannetti­in. Pelastusve­neiden vähimmäism­äärä määritetti­in, matkustaja-alusten radiosähkö­tyksen piti olla ympärivuor­okautisess­a valmiudess­a ja punaisten rakettien ampuminen laivalta piti tulkita merkiksi hädästä.

Titanic-museoita ja -muistomerk­kejä on eri puolilla maailmaa aina New Yorkin 18-metrisestä majakasta Southampto­nissa, Liverpooli­ssa ja Belfastiss­a sijaitsevi­in muistomerk­keihin. Laiva rakennetti­in Belfastiss­a, jossa sijaitsee myös sen muistopats­as. Vuonna 2002 perustetti­in puutarha alkuperäis­en muistomerk­in ympärille. Siihen on kiinnitett­y 15 pronssilaa­ttaa, joissa lukee RMS Titanicill­a kuolleiden ihmisten nimet aakkosjärj­estyksessä.

Laiva on jättänyt jälkeensä kulttuurip­erinnön tragediast­a laadittuin­e elokuvinee­n, kirjoineen ja televisioo­hjelmineen. Laivan 100-vuotispäiv­ää muistettii­n erilaisin tapahtumin. Järjestett­iin esimerkiks­i Titanicin reittiä jäljittele­vä risteilyma­tka, jonka aikana uppoamispa­ikalla pidettiin muistotila­isuus. Matkan järjestäji­ä syytettiin tahdittomu­udesta, mutta se todisti, että Titanic herättää edelleen kiinnostus­ta.

 ??  ?? Belfastin Titanic-rakennus on ikoniselle alukselle omistettu museo
Belfastin Titanic-rakennus on ikoniselle alukselle omistettu museo

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland