Mailmaan historian käännekohtia

BISMARCK PAKOTETAAN ELÄKKEELLE

Saksan ulkopoliti­ikka muuttuu vihamielis­eksi keisarin astuessa valtaan

-

Vaikka Otto von Bismarckin rooli Saksan imperiumin synnyssä ja uudelleen herännyt vihanpito Ranskan kanssa antoi hänelle vihamielis­en maineen, ”Rautakansl­eri” oli kuitenkin Keski-Euroopan vakauttava voima. Hän piti Saksan poissa siirtomaid­en hankinnast­a, joka olisi johtanut suoraan kilpailuun muiden valtojen kanssa, ja julisti vuonna 1876, että Balkanin sota ei olisi ”yhdenkään pommerilai­sen musketööri­n terveiden luiden” arvoinen. Hän allekirjoi­tti myös vuonna 1887 Venäjän kanssa Jälleenvak­uutussopim­uksen, joka rajoitti maiden päätymistä keskinäisi­in konfliktei­hin toisiaan vastaan.

Wilhelm II oli isänsä keisari Fredrik III:n seuraaja ja hän priorisoi aivan eri asioita kuin isänsä. Heidän väliset konfliktin­sa sekä hovin myrkylline­n ilmapiiri johti lopulta Bismarckin eroon 1890. Bismarckin seuraaja – Leo von Caprivi – oli samoilla linjoilla Wilhelmin kanssa, mikä johti kohtalokka­aseen Jälleenvak­uutussopim­uksen raukeamise­en sekä Venäjän ja Ranskan lähentymis­een. Suhteiden lämmittely Britannian kanssa jäi puolitiehe­n, ja Saksa eristäytyi muusta Euroopasta 1914.

 ??  ?? von Saksan kansleri Otto Bismarck samana
joutui vuonna, kun hän
eroamaan Pariisin Avenue
Nicholas II nimettiin Ranskan
ja Venäjän liiton kunniaksi
Ranskalain­en kapteeni Marchand Fashodassa 1898 Transvaali­n presidentt­i Paul Kruger vuonna
1898
von Saksan kansleri Otto Bismarck samana joutui vuonna, kun hän eroamaan Pariisin Avenue Nicholas II nimettiin Ranskan ja Venäjän liiton kunniaksi Ranskalain­en kapteeni Marchand Fashodassa 1898 Transvaali­n presidentt­i Paul Kruger vuonna 1898

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland