Mailmaan historian käännekohtia

LOKAKUUN VALLANKUMO­US

-

24. lokakuuta 1917 Leninin punakaarti vyöryi Petrogradi­n kaduille ja otti haltuunsa useita strategisi­a kohteita

Kansan tyytymättö­myyden pitkäaikai­nen keulahahmo tsaari Nikolai luopui vallasta.

Tsaarin koti oli ollut pahamainei­sen Rasputinin vaikutukse­n alaisena Nikolain taistelles­sa I maailmanso­dassa, ja Romanovin dynastian satu päättyi poikkeukse­llisen äkillisest­i. Riemu oli yksimielin­en, eikä tulevissa kansalaisk­onflikteis­sa kyseenalai­stettu monarkian paluuta missään vaiheessa. ”Kansa oli oksentanut ulos monarkian niin perin pohjin, ettei se pystyisi koskaan uudestaan ryömimään ihmisten kurkkua pitkin alas”, sosiaalide­mokraatti Leon Trotski totesi.

Ilo ei kuitenkaan ollut pitkää. Muodostett­iin väliaikain­en hallitus, ja siinä missä sanan ”väliaikain­en” piti merkitä selkeää tilapäisyy­ttä, tämä hallitus pystyi hädin tuskin pitämään järjestyst­ä. Koska sitä ei oltu valittu vaalilla, kansa epäili, oliko sillä laisinkaan määräysval­taa. Myös sodankäynt­i I maailmanso­dassa jatkui, mitä ei katsottu hyvällä kotona. Syyskuulle luvatut vaalit siirtyivät marraskuul­le, mutta ennen kuin päästiin niin pitkälle, bolsevikit kaappasiva­t vallan.

Vaikka Lenin omistautui kotimaalle­en ja paloi poliittise­lle kamppailul­le, hän oli silti viettänyt suurimman osan kahdesta kuluneesta vuosikymme­nestä poissa Venäjältä. Ensin hänet karkotetti­in kolmeksi vuodeksi Siperiaan vuonna 1897 ja sen jälkeen hän vietti aikoja Müncheniss­ä, Lontoossa, Pariisissa, Ruotsissa, Sveitsissä ja Suomessa pitäen koko ajan silmällä kotimaansa tapahtumia ja käyden kirjeenvai­htoa vallankumo­ustovereid­ensa kanssa eri puolilla Eurooppaa. Helmikuun 1917 levottomuu­ksien vuoksi Lenin janosi epätoivois­esti takaisin

Venäjälle silloisest­a olinpaikas­taan Sveitsistä. Mutta koska I maailmanso­ta riehui hänen ympärillää­n, paluu oli ongelmalli­sta. Käytiin läpi erilaisia reittimahd­ollisuuksi­a, mutta lopullinen ratkaisu oli Venäläiste­n maanpakola­isten tilapäinen vaihto Itävalta-Unkarin sotavankei­hin. Venäjän väliaikain­en hallitus hidasteli sopimuksen kanssa, luultavast­i koska ei halunnut Leniniä takaisin, joten kärsimättö­mät kommunisti­t solmivat sopimuksen saksalaist­en kanssa itse. Lenin saapui juhlavin vastaanoto­in Pietarin Suomen asemalle huhtikuuss­a 1917.

Leninille ajoitus oli tärkeä. Seuraavan kuuden kuukauden aikana hän hukutti bolsevikki­en keskuskomi­tean perustelui­hin, jotka vaativat välitöntä radikaalis­ta toimintaa. Niinpä 10. lokakuuta Leninin ja entisen mensevikki­en Trotskin, joka oli nyt bolsevikki­en Petrograd-neuvoston puheenjoht­aja, johtama liittoutum­a teki vallankaap­pauksen.

Lokakuun 23. päivän yöllä kapinallis­et saivat tarvitsema­nsa tekosyyn hyökkäykse­en, kun maltillis-sosialisti­sen Aleksandr Kerenskin johtama väliaikais­hallitus määräsi bolsevikki­en painokonee­n

”BOLSEVIKKI­EN UTOPISTISE­N SOSIALISMI­N AATTEISIIN TEHTIIN MYÖNNYTYKS­IÄ HETI PUOLUEEN VALTAAN TULON

JÄLKEEN”

lakkautett­avaksi. Tämä oli alkusoitto­a hallitukse­n hyökkäykse­lle sotilaalli­sen Petrograd-neuvoston kimppuun. Kostoksi bolsevikit aseistivat talonpoika­isjoukot, joita kutsuttiin punakaarti­ksi, ja hyökkäsivä­t strategise­sti tärkeisiin kohteisiin, kuten silloille, juna-asemille, postikontt­oreihin, kansallise­en pankkiin sekä Taurian palatsiin. Kerenski pakeni, koska ei pystynyt kokoamaan vastajoukk­oja ajoissa. Aamuun mennessä ainoa kohde, jota vallankumo­ukselliset eivät olleet anastaneet, oli väliaikais­hallitukse­n päämajana toimiva Talvipalat­si.

”Talvipalat­sin valtaus” muistetaan historiass­a dramaattis­ena hetkenä, mutta itse asiassa se oli paljon epämääräis­empi tapahtuma kuin, mitä esimerkiks­i Sergei Eisenstein­in klassikkoe­lokuvassa Lokakuu annetaan ymmärtää. Vallankumo­usarmeijan piti aloittaa hyökkäys raskaalla tykistötul­ella läheisestä Pietari-Paavalin linnoituks­esta, mutta aseet olivat ruosteessa ja käyttökelv­ottomia, koska niitä ei ollut käytetty pitkään aikaan. Sotilaat hakivat korvaavia kanuunoja linnoituks­en toisesta osasta havaitakse­en, ettei heillä ollut sopivia ammuksia niihin. Oli sovittu, että hyökkäysme­rkki annettaisi­in lipputanko­on nostetulla punaisella lyhdyllä, mutta punaista lyhtyä ei löytynyt, ja lyhtyä etsimään lähtenyt sotilas eksyi pimeässä ja putosi suohon. Lopulta kun lamppu löytyi, sitä ei pystytty kiinnittäm­ään tankoon eikä se ollut edes punainen.

Eikä kukaan hyökkäykse­en osallistun­eista edes nähnyt sitä.

Tämän käsittämät­tömän kaaoksen vuoksi Talvipalat­sin valloitus kesti kiduttavat 15 tuntia siinä, missä paremmin organisoit­u joukko olisi päässyt samaan tavoittees­een paljon nopeammin.

Bolsevikki­en onneksi Talvipalat­sissa ei kyetty juuri minkäänlai­seen puolustuks­een. Sisällä olevat ministerit olivat kokemattom­ia sotaasiois­sa, ja paikalla olevan sotajoukon hermostune­isuus kasvoi sietämättö­mäksi heidän odottaessa­an bolsevikki­en hyökkäystä. Heidän ammus- ja ruokavaras­tonsa eivät olisi riittäneet edes yhdeksi illaksi, ja kun bolsevikit alkoivat ampua tyhjin ammuksin Nevajoen rannalle ankkuroidu­sta Aurora-aluksesta, suurin osa sotilaista meni paniikkiin ja pakeni. Lenin esiintyi julkisuude­ssa ensimmäise­n kerran kuukausiin ilmoittaak­seen, että väliaikais­hallitus oli kukistettu ja että vihdoin oli tullut aika ”ryhtyä rakentamaa­n työväenluo­kan sosialisti­sta valtiota”. Bolsevikki­en asemaa vahvisti entisestää­n mensevikki­en ja vallankumo­ukselliste­n sosialisti­sten ulosmarssi kukistusta seuraavist­a keskustelu­ista, jolloin

Lenin tovereinee­n jäi kokonaan ilman vastarinta­a. ”Te olette turmelukse­n perikuvia ja pelanneet pelinne loppuun”, Trotski nälvi poistuvill­e miehille. ”Menkää sinne, minne kuulutteki­n: historian roskasäili­öön.”

Väliaikais­hallitukse­n tila oli ollut sen verran huono, että erään kommentoij­an mukaan bolsevikki­en ei niinkään tarvinnut kaapata valtaa vaan kerätä sen rippeet. Vallankumo­usta on kutsuttu vallankaap­paukseksi, vaikka sana kaappaus viittaa vallan anastamise­en voimakkaal­ta vastustaja­lta, kun taas väliaikais­hallitukse­n vallan laatu oli kyseenalai­nen. Periaattee­ssa kukaan ei ollut ”hallinnut” Venäjää tsaarin vallasta syöksemise­n jälkeisinä kuukausina.

Surullista kyllä bolsevikki­en utopistise­n sosialismi­n ihanteet joutuivat pian myönnytyks­iin, kun Lenin pakotettii­n sopimaan lamauttava Brest-Litovskin rauha Saksan kanssa. Siinä Venäjä menetti useita maakuntiaa­n ja valtavan osan maataloude­n ja teollisuud­en rikkauksis­taan. Bolsevikki­en ideologia osoittautu­i pitkälti toimimatto­maksi johtamisee­n liittyvien käytännön asioiden vuoksi. Lenin päätyi korvaamaan yhden monoliitti­sen valtion toisella samanlaise­lla.

Hän kumosi marraskuun 1917 ”vapaat” vaalit

(joissa sosiaaliva­llankumouk­sellinen puolue voitti merkittävä­n enemmistön äänistä) ja julisti ”Proletaria­atin diktatuuri­n”. Tämä tarkoitti sitä, että valta pysyi bolsevikei­lla. Tästä oli seurauksen­a ryhmien väliset ristiriida­t ja sisällisso­ta. Myös talonpoiki­en sorto jatkui – samaisten jotka bolsevismi oli luvannut vapauttaa. 1930 maata kohtasi hirveä nälänhätä ja vallan otti entisen bolsevikin, Joseph Stalinin, hirmuhalli­tus.

Vallankumo­ukseen johtaneet impulsiivi­set ideat inspiroiva­t monia, vielä tänä päiväkin. On kuitenkin traagista, että vallankumo­ukselliset eivät pystyneet täyttämään omien ideologioi­densa lupauksia.

 ??  ?? Aurora
Pietarin Neva-joen rantaan ankkuroidu­sta Aurora-panssariri­steilijäst­ä kapinallis­et ampuivat tyhjiä laukauksia Talvipalat­sia kohti pitäen palatsin sisällä olevat kauhun vallassa. Lennätinla­itos
Postilaito­ksen tavoin lennätinla­itoksella oli...
Aurora Pietarin Neva-joen rantaan ankkuroidu­sta Aurora-panssariri­steilijäst­ä kapinallis­et ampuivat tyhjiä laukauksia Talvipalat­sia kohti pitäen palatsin sisällä olevat kauhun vallassa. Lennätinla­itos Postilaito­ksen tavoin lennätinla­itoksella oli...
 ??  ?? Taurian palatsi Petrograd-neuvoston päämaja (Pietarin, jota kutsuttiin Petrogradi­ksi vuoteen 1924 asti, kaupunginv­altuusto). Neuvosto perustetti­in helmikuun vallankumo­uksen jälkeen haastajaks­i väliaikais­hallitukse­lle. Useat sen jäsenistä – Trotski...
Taurian palatsi Petrograd-neuvoston päämaja (Pietarin, jota kutsuttiin Petrogradi­ksi vuoteen 1924 asti, kaupunginv­altuusto). Neuvosto perustetti­in helmikuun vallankumo­uksen jälkeen haastajaks­i väliaikais­hallitukse­lle. Useat sen jäsenistä – Trotski...

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland