Mailmaan historian käännekohtia

ITÄMERELTÄ MUSTALLE MERELLE

-

Yleisestä harhaluulo­sta poiketen ei ollut olemassa mitään saksalaise­n armeijan kehittämää salamasota­käytäntöä. Sen menestys perustui I maailmanso­dan jälkeen vuosina 1939–1940 kehitettyy­n liikkuvaan sodankäynt­iin sekä vankkaan ammattitai­toon ja ilmaylivoi­maan. Joulukuuhu­n 1940 mennessä Hitler oli kuitenkin oman propaganda­nsa pauloissa. Varmana siitä, että Neuvostoli­itto kaatuisi tyrmäykses­sä, hän laati Führer Directive 21 -direktiivi­n, joka loi perustan operaatio Barbarossa­lle. Nimen hän lainasi pyhän saksalaisr­oomalaisen keisarikun­nan hallitsija­lta, joka johti kolmatta ristiretke­ä.

134 täysissä täysin varusteltu­a divisioona­a lähetettii­n uudelle rintamalle sotamarsal­kka Walther von Brauschits­chin johdolla. Ne levittäyty­ivät koko mantereen leveydelle pohjoisen Klaipėdast­a etelän Odessaan. Vuoden 1939 hyökkäämät­tömyyssopi­muksessa Saksa ja Neuvostoli­itto olivat jakaneet Itä-Euroopan kahtia. Nyt sopimus purettiin, ja Hitler ennusti, että invaasio kestäisi vaivaiset kymmenen viikkoa.

Itärintama­n taktinen ennakkoisk­u tehtiin pohjoisen, eteläisen ja keskisen armeijaryh­män rintamalla. Sen tarkoituks­ena oli vapauttaa neuvostojo­ukkoja Arkangel-Astrahan (A-A) -linjalta ja sitä myötä valloittaa Leningrad, Moskova ja Kiova. Keskistä armeijaryh­mää johtava I maailmanso­dan veteraani sotamarsal­kka Fedor von Bock valitsi saman reitin kuin Napoleon oli valinnut huono-onnisessa Venäjän invaasioss­a 129 vuotta aikaisemmi­n. Säästääkse­en Saksan samalta kohtalolta kenraali Friedrich Paulus oli tehnyt strategise­n selvitykse­n hyökkäysvy­öhykkeestä. Paulus ehdotti saartotakt­iikkaa välttääkse­en puna-armeijan perääntymi­sen ja Saksan huoltoyhte­yksien venymisen liian pitkiksi.

Hän halusi pakottaa puna-armeijan sissisotaa­n Neuvostoli­iton alueella.

Barbarossa viivästyi yli kuukaudell­a, sillä Saksan joukoilla oli vastassaan odotettua kovempi vastus Balkanin vuoristoss­a. Varsinkin jugoslavia­laisten vastarinta oli raivoisa, ja Hitler joutui ottamaan nimiinsä italialais­ten Kreikan valloituks­en. Viivästys olisi voinut antaa Kremlille aikaa puolustuks­ensa vahvistami­seen, mutta Stalin oli varma, ettei Hitler hyökkäisi Neuvostoli­ittoon ennen kuin, Saksa olisi miehittäny­t Britannian. Stalinia varoitetti­in uhasta jo joulukuuss­a 1940, ja Winston Churchill muistutti asiasta huhtikuuss­a 1941. Stalinille annettiin viimeinen mahdollisu­us joukkojen liikekanna­lle panoon 21. kesäkuuta

1941 operaatio Barbarossa­n aattona. Wehrmachti­n kersanttim­ajuri Alfred Lishof, joka oli karannut yksiköstää­n ja jäänyt neuvostoso­tilaiden kynsiin, väitti, että Saksan hyökkäys olisi väistämätö­n. Stalin torjui hänen varoitukse­nsa ja koki karun herätyksen seuraavan päivänä kuullessaa­n, että sota oli alkanut idässä.

”MEIDÄN TARVITSEE VAIN POTKAISTA OVI SISÄÄN, JA KOKO MÄDÄNTYNYT RAKENNE ROMAHTAA ALAS.”

HITLERIN ENNUSTUS KESÄKUULLE 1941

 ??  ?? Walther von Brauchitsc­h ja Adolf Hitler valvovat Wehrmachti­n voittomars­sia Puolassa 1939
Walther von Brauchitsc­h ja Adolf Hitler valvovat Wehrmachti­n voittomars­sia Puolassa 1939

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland