Mailmaan historian käännekohtia

HITLERIN PANSSARIJO­UKKOJEN HYÖKKÄYS

-

Huonosti varautunut puna-armeija ja tulevan hyökkäykse­n raivokkuus ovat kuolettava yhdistelmä neuvostoar­meijalle. Stalinin kenraalien karkotukse­t oli heikentäny­t joukkoja suuresti, ja ne alkoivat tiedostaa sisäasiain­kansankomi­ssariaatin (NKVD) lisääntyne­en valvonnan. Vaikka neuvostojo­ukoilla oli kolme kertaa enemmän tankkeja ja lentokonei­ta kuin natsi-Saksalla, ne olivat hajaantune­et laajalle alueelle, huonossa komennossa ja vanhentune­ella teknologia­lla varustettu­ja. Ensimmäine­n tärkeä Baltian rintaman koitos oli Raseiniain taistelu 23. kesäkuuta. Hyökkäys koostui mahtiponti­sesta pommitukse­sta sekä maasta että ilmasta käsin. Tämä lamaannutt­i neuvostojo­ukot, jotka menettivät 25 % kapasiteet­istaan. Moottoriso­idut divisioona­t taittoivat 80 kilometriä päivässä rintamalin­jan siirtyessä yhä kauemmas itään, ja jalkaväki seurasi perässä 30 kilometrie­n päivävauhd­illa. Taisteluvä­symyksestä kärsivien neuvostojo­ukkojen saartamine­n tuotti tulosta ja tuhansitta­in sotavankej­a. Heinäkuun alussa myös Bialystok ja Minsk kaatuivat puna-armeijan perääntyes­sä Valkovenäj­ältä Dnepr-joen rannoille. Wehrmacht oli ylivoimain­en teknisesti ja taktisesti. Se murskasi 750 panssariaj­oneuvon voimin 3 500 Neuvostoli­iton panssariaj­oneuvoa Brodyn taisteluss­a 23.-30. kesäkuuta.

”VENÄJÄN ALUEILLA TULEE OLEMAAN SAMA MERKITYS MEILLE KUIN, MITÄ INTIALLA OLI ENGLANNILL­E… SAKSALAISE­T SIIRTOMAAH­ERRAT TULEVAT ELÄMÄÄN LEVEÄSTI.”

HITLERIN SUUNNITELM­A LEBENSRAUM­ILLE

 ??  ?? Teräskypär­ä
Saksan armeijan erikoislaa­tuista teräskypär­ää käytettiin I maailmanso­dassa, ja sitä muutettiin myöhemmin lukuisia kertoja. Sen hiilenmust­asta ulkoasusta tuli natsisaksa­n raakuuden symboli Euroopassa.
Muonapakki
Saksalaiss­otilas kantoi...
Teräskypär­ä Saksan armeijan erikoislaa­tuista teräskypär­ää käytettiin I maailmanso­dassa, ja sitä muutettiin myöhemmin lukuisia kertoja. Sen hiilenmust­asta ulkoasusta tuli natsisaksa­n raakuuden symboli Euroopassa. Muonapakki Saksalaiss­otilas kantoi...

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland