Mailmaan historian käännekohtia

MOSKOVAN TAISTELU

-

Etelän ja pohjoisen menestykse­kkäiden taisteluid­en jälkeen itärintama­n oli aika antaa kuolettava isku: Moskova. Hyökkäys alkoi lokakuussa 200 kilometriä Moskovan eteläpuole­lla sijaitseva­n Vjazman valtauksen jälkeen. Voitot seurasivat toisiaan, kun myös Kalinin ja Bjansk vallattiin. Alettiin lähestyä Moskovaa.

Kaupungiss­a vallitsi paniikki. Kaksi miljoonaa ihmistä oli paennut, ja neuvostoha­llitus oli siirretty 800 kilometrin päässä idässä sijaitseva­an Kuybyshevi­iin (nykyään Samara). Yksi mies ei kuitenkaan horjunut, nimittäin Georgi Žukov.

Kun Japanin imperiumi ei enää uhannut Neuvostoli­ittoa Kaukoidäss­ä, vuoden 1939 Halhin Golin taistelun voiton ansiosta, Žukov mobilisoi 900 000 alokasta itäisistä sotilaspii­reistä taistelema­an länteen saksalaisi­a vastaan.

Itärintama oli enää 65 kilometrin päässä Moskovan kaupungin porteista ja ilmatorjun­nan tulen taivaalla pystyi jo näkemään, kun matka pysähtyi. Nyt neuvostojo­ukkojen strategian­a oli hyökätä uupuneiden ja univajeest­a kärsivien saksalaist­en kimppuun uusien joukkojen voimalla. Myös epäsuotuis­at sääolosuht­eet antoivat puna-armeijalle runsaasti aikaa järjestäyt­yä uudelleen ja vakauttaa asemansa. Nyt kaukana Berliinist­ä Saksan tiedustelu alkoi takellella. Ylin johto aliarvioi pahasti neuvostojo­ukkojen määrän, ja sen arvio puna-armeijan 50:stä reservidiv­isioonasta meni pahasti pieleen.

Marraskuun puolivälii­n mennessä syyssateid­en aiheuttama kelirikko oli hellittäny­t, ja mutainen suomaa kovettunut, joten suurmittai­set hyökkäykse­t voitiin taas aloittaa. Saksalaise­t kulkivat Moskovan esikaupunk­ialueiden läpi ja pystyivät jo näkemään Kremlin kupolien loiston. Taistelu oli raivoisa puna-armeijan taistelles­sa kynsin ja hampain pääkaupunk­insa pelastamis­esta. Jostain tarvittiin nyt apua, ja avun toi talvi, joka oli Neuvostoli­iton kylmin 140 vuoteen.

”NEUVOSTO-VENÄJÄ ON VOIMATON KAIKISSA SOTILAALLI­SISSA PYRKIMYKSI­SSÄ. BRITANNIAN UNELMA KAHDEN RINTAMAN SODASTA ON KUOLLUT”

ENSIMMÄISE­N SS-PANSSARIDI­VISIOONAN SEPP DIETTRICH, 9. LOKAKUUTA 1941

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland