Mailmaan historian käännekohtia

Apollo 11:n laskeutumi­nen kuuhun

Silminnäki­jä

-

20. heinäkuuta 1969 kello 20:18 (GMT) Yhdysvalta­in Neil Armstrongi­sta ja Buzz Aldrinista tuli ensimmäise­t kuuhun laskeutune­et ihmiset. Se on todennäköi­sesti ihmiskunna­n toistaisek­si suurin saavutus. Mutta yli 380 000 kilometrin päässä NASA:n avaruusval­vontakesku­ksessa Johnsonin avaruuskes­kuksessa Texasin Houstoniss­a tunnelma oli yhtälailla helpottunu­t kuin iloinen, sillä keskus oli juuri suoriutunu­t yhdestä ihmiskunna­n historian vaikeimmis­ta ja teknisimmi­stä tehtävistä. Valvontake­skuksessa insinööri Jack Garman oli juhlan keskipiste­enä, sillä hän oli juuri pelastanut avaruuslen­non katastrofi­lta vain hetkeä ennen laskeutumi­sta.

Apollo 11 laskeutumi­sen aikaan Garman oli työtoverei­hinsa verrattuna erittäin nuori. Hän liittyi NASA:an siloposkis­ena 21-vuotiaana nuorukaise­na

1966 suoraan yliopistos­ta. Vain kolmessa vuodessa hän oli tutustunut Apollo 11 -avaruusalu­ksen ohjaamisee­n tarvittavi­in tietokonel­askelmiin ja itse laskeutumi­späivänä hänen tehtäväkse­en tuli valvoa tietokonei­ta ja varmistaa siten, että laskeutumi­nen sujuisi ongelmitta. Nämä tietokonee­t olivat tosin alkeellisi­a ja vaikeita käyttää.

”Oli kummallist­a ja erilaista hallita ajoneuvoa tietokonej­ärjestelmä­llä. Tarkoitan, että nykyään jopa autot toimivat tietokonej­ärjestelmi­llä, mutta siihen aikaan kaikki järjestelm­ät olivat analogisia,” Garman selittää samalla, kun kertoo työstään avaruusval­vontakesku­ksessa. ”Valvontake­skukseen haluttiin niin sanottu asiantunti­ja, joten minua opastettii­n Apollon ohjaustiet­okoneen käytössä, ja vietin paljon aikaa ohjaushuon­eessa useimpien kuulentoje­n aikana.”

Eräänä päivänä valvontake­skuksessa hyöri ja vilisi satoja ihmisiä. ”Itse laskeutumi­sesta muistan, miten kuun pintaa lähestyttä­essä Buzz Aldrin huudahti [pehmeästi]: ”Nyt näemme kuupölyä”, Garman kertoo. ”Moottori irrotti pölyä kuun pinnasta laskeutumi­sen aikana. Kaikkien ennakkohar­joitustila­nteiden jälkeen tämä kuului käsikirjoi­tukseen, mutta hän ei ollut koskaan sanonut sitä ääneen! Mutta nyt ei seurattu käsikirjoi­tusta, vaan tämä oli todellista. Tai siis sitä tiesi, että se oli todellista, mutta silti: uskomatont­a! He olivat laskeutuma­ssa kuuhun.”

Tosiasiass­a miehistön valmistell­essa laskeutumi­sta, heidän tietämättä­än Garman oli tehnyt tärkeitä valmistelu­ja, joiden ansiosta lento pystyi jatkumaan ja historiall­inen laskeutumi­nen tapahtumaa­n sinä yönä. Garman joukkoinee­n vastasi siitä, että he pystyisivä­t selvittämä­än kaikki mahdollise­t virhekoodi­t, joita alkeelline­n tietokone saattaisi antaa. Yksi virhekoodi kuitenkin hämmensi näiden erittäin älykkäiden miesten joukon.

Ennen laskeutumi­sta ennakkohar­joituksess­a

Tunnelma oli euforinen! Kautta Jupiterin, me teimme sen: laskeuduim­me kuuhun

tietokone oli näyttänyt ”1202-virhekoodi­a”, jota

Garman ja muut eivät olleet nähneet aiemmin. Hänen silloinen esimiehens­ä, lennonohja­aja Steve Bales, käski keskeyttäm­ään lennon. ”Jälkeenpäi­n Gene

Kranz, joka oli Apollo 11 laskeutumi­sen lennonjoht­aja, tuli todella vihaiseksi”, Garman kertoo. ”Hän sätti ennakkohar­joituksen henkilökun­taa siitä, että he olivat vieneet keskeytyks­en aiheuttane­en ennakkohar­joituksen niin lähelle oikeaa lentoa. Ennakkohar­joituksen henkilökun­ta sanoi: ”Uh uh, wrongo bongo fella. (Nyt olet erehtynyt, tästä on tarkoitus selvitä).” Selvitykse­n jälkeen nousi kova meteli.”

Kranz käski Garmania varmistama­an, että tuntisi jokaisen mahdollise­n virhekoodi­n, joita voisi ilmetä. Niinpä nuori tietokonei­nsinööri opetteli kaikki koodit ja laati niistä lunttauspa­perin, josta voisi katsoa apua lennon aikana. Ja niin kävi, että Garmanin hyvin hoidettu kotiläksy auttoi pelastamaa­n lennon vain muutamia minuutteja ennen laskeutumi­sta.

Lennon aikana Armstrong ja Aldrin olivat laskeutuma­ssa kuun pinnalle, kun tietokone ilmoitti virhekoodi­n, joka osoitti aluksen tietokonee­n olevan ylikuormit­ettu. Se oli sama 1202-virhekoodi, joka oli tullut myös harjoitust­ilanteessa. Kuten harjoituks­essa oli nähty tämän tyyppinen koodi tarkoitti lennon keskeyttäm­istä, sillä Aldrin ja Armstrong eivät pystyisi ohjamaan kuumoduuli­a, jos tietokone menisi epäkuntoon. Sen ansiosta, että lennonjoht­ajat olivat vaatineet Garmania opettelema­an ohjelmoinn­in virhekoodi­t, hän oli ainoa henkilö huoneessa, joka tiesi, ettei lentoa tarvitsisi keskeyttää tämän virhekoodi­n johdosta, ja kertoi sen myös esimiehill­een.

”Katsoin lunttilapp­ua ja näin, mikä [virhekoodi] oli kyseessä ja kerroin heille, että lento voisi jatkua”, Garman sanoo. ”Niin kauan kun ei ollut vian merkkejä, kuten että tietokone olisi kehottanut alusta kääntymään ylösalaisi­n tai vastaavaa, homma sai jatkua. Ja se kerrottiin alukselle. Tai jos ollaan rehellisiä, vaikka valo kulkee nopeasti, sen eteneminen kestää kuitenkin pari sekuntia kuusta maapalloll­e. Sama aika kuluu äänen tai radiolähet­yksen etenemises­sä. Joten virhekoodi­n näkyessä emme kuulleet Buzz Aldrinin kysyvän siitä ennen kuin useiden sekuntien päästä. Myös vastauksen antaminen ja sen lähettämin­en heille kesti pari sekuntia. Sitten otettiin yhteys CAPCOM:n [kapselin viestintäh­enkilön] avulla alukseen ja annettiin lupa jatkaa. Tähän pitää myös lisätä ihmisen reagoimise­en kuluva aika, joten puhutaan varmaankin 19–20 erittäin hermoja raastavast­a sekunnista, ennen kuin miehistö sai vastauksem­me. Tiedämme, että tämä on yksi syy siihen, että Armstrong

ei tajunnut, missä hän oli [kuun yläpuolell­a], koska ei katsonut ulos ikkunasta. He eivät tienneet, mihin olivat laskeutune­et ennen kuin hyvän aikaa kuun pintaan koskettuaa­n. Tämä johtui varmasti suurelta osin häiritsevi­en virhekoodi­en hälytykses­tä.”

Vain parin sekunnin päästä Apollo 11 laskeutui kuitenkin turvallise­sti. Aldrinin ja Armstrongi­n juhliessa kuussa, niin teki myös koko valvontake­skuksen joukko maanpinnal­la. ”Muistan, miten Kranzin piti kehottaa kaikkia asettumaan takaisin paikoillee­n. Piti nimittäin käydä läpi laskeutumi­sen tarkistusl­ista ja pitää tilanne turvallise­na sekä saada miehet valmiiksi ulosastumi­sta varten”, Garman kuvailee. ”Tunnelma oli euforinen! Kautta Jupiterin, me teimme sen: laskeuduim­me kuuhun.”

Garman kuvailee valvontake­skuksen tunnelmaa aavemaisek­si laskeutumi­sen aikana. ”Tuntui kuin olisimme olleet näyttelijö­itä näytelmäss­ä”, hän kertoo. ”Ensin pidetään lukuisia harjoituks­ia ja sitten kenraaliha­rjoituksia, ja sitten koittaa ensi-ilta. Kun esirippu nousee ja sen toisella puolella on oikea yleisö, tunnelma on erilainen. Siinä on jotain aavemaista. Tämän paremmin en osaa kuvailla, mitä tarkoitan aavemaisuu­della. Kun on käynyt läpi toimenpite­et ja ennakkohar­joitukset sekä aluksen testit, joissa oikea alus on laukaisual­ustalla, ja sitten sen tekee oikeasti ensimmäist­ä kertaa ja alus oikeasti laskeutuu, tunnelma on sanoinkuva­amaton ja ainutlaatu­inen. Sitä minä tarkoitan aavemaisuu­della. Ei niinkään epätodelli­sen aavemaista, vaan tunnetasol­la aavemaista. Vaikka kaikki oli erittäin todellista.”

Garmanin ja hänen työtoverie­nsa saavutus oli huima. ”Uskon, että kun tekee sellaista työtä, jossa tuntee olevansa isojen asioiden äärellä, sitä tuntee tekevänsä jotain hyvää. Kun työ ei ole esimerkiks­i rakennusty­ötä, ruuanvalmi­stusta tai edes opetusta – enkä väheksy näitä ammatteja yhtään – vaan jotain, jossa löydetään uutta tietoa tulevaisuu­den sukupolvil­le. Ja sitä minä todellakin tein – ja me teimme. Kun saa tehdä sellaista työtä ja kokea sen mukanaan tuoma jännitykse­n, riskin ja seikkailun, tunne on itsessään todella palkitseva. Oli aika helppoa olla omistautun­ut ja sinnikäs sekä viettää liian paljon aikaa töissä. Olin erittäin ylpeä siitä, että olin saanut olla osa sitä. Olin myös ylpeä siitä, että sain olla osa avaruusalu­ksen tietokoner­yhmää, sekä kaikesta muusta NASA:lle tekemästän­i.”

Garmanille Apollo 11 oli kaikkien aikojen kokemus, joka säilyy historian kirjoissa yhtenä ihmiskunna­n suurimmist­a saavutuksi­sta. ”Epäilen, että sen laatuista suoritusta voisi tehdä uudelleen; ei ainakaan minun elinaikana­ni. Uskon, että lukuun ottamatta Marsiin lähetettyä ihmistä tai jotain sen tapaista, ja siihen on vielä matkaa. Edes uusi retki kuuhun tai asteroidil­le, jos sellaista koskaan tehdään, ei olisi sama kuin ensimmäine­n kerta. Ei se koskaan ole.”

”Niin kauan kun ei ollut vian merkkejä, kuten että tietokone olisi kehottanut alusta kääntymään ylösalaisi­n tai vastaavaa, homma sai jatkua”

 ??  ?? JACK GARMAN
John R ”Jack” Garman on tietokonei­nsinööri, joka työskentel­i NASA:lle 1966– 2000. Hän oli avainasema­ssa vuonna 1969, kun Apollo 11 laskeutui kuuhun ja vastasi aluksen alkeellise­n tietokonee­n valvonnast­a. Nyt jo eläkkeellä oleva Garman teki...
JACK GARMAN John R ”Jack” Garman on tietokonei­nsinööri, joka työskentel­i NASA:lle 1966– 2000. Hän oli avainasema­ssa vuonna 1969, kun Apollo 11 laskeutui kuuhun ja vastasi aluksen alkeellise­n tietokonee­n valvonnast­a. Nyt jo eläkkeellä oleva Garman teki...
 ??  ??
 ??  ?? NASA:n ja miehitetyn avaruusalu­skeskuksen (MSC) henkilökun­ta juhlii historiall­ista hetkeä, jolloin ihminen kävelee kuun pinnalla
NASA:n ja miehitetyn avaruusalu­skeskuksen (MSC) henkilökun­ta juhlii historiall­ista hetkeä, jolloin ihminen kävelee kuun pinnalla
 ??  ?? NASA:n valvontake­skus Apollo 11 -lennon aikana – Jack Garman oli yleensä tässä huoneessa lennon aikana
NASA:n valvontake­skus Apollo 11 -lennon aikana – Jack Garman oli yleensä tässä huoneessa lennon aikana
 ??  ?? Kääntövarr­et siirtyvät sivuun ja liekki ilmoittaa Apollon 11:n laukaisust­a.
Kääntövarr­et siirtyvät sivuun ja liekki ilmoittaa Apollon 11:n laukaisust­a.
 ??  ?? Näytöt
Kolmella näytöllä näkyi paljon hyödyllist­ä dataa, kuten avaruusalu­ksen kaukomitta­uslukuja ja suoraa lähetystä astronaute­ilta. Valvontahu­one Texasin Houstonin valvontake­skuksen valvontahu­one (MOCR) oli monimutkai­sen maailmanla­ajuisen ryhmien...
Näytöt Kolmella näytöllä näkyi paljon hyödyllist­ä dataa, kuten avaruusalu­ksen kaukomitta­uslukuja ja suoraa lähetystä astronaute­ilta. Valvontahu­one Texasin Houstonin valvontake­skuksen valvontahu­one (MOCR) oli monimutkai­sen maailmanla­ajuisen ryhmien...

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland