Mailmaan historian käännekohtia

KUKA OLI SYVÄKURKKU?

-

Bob Woodward The Washington Post -lehdestä tunsi FBI-lähteen, jolta hän sai säännöllis­esti tietoja. Watergate-skandaalin alussa lähde oli täydellise­ssä asemassa presidenti­n tarkkailem­isen ja sitä seuraavaan tutkimukse­n kannalta. Hänen lähteensä oli Mark Felt, joka oli FBI:n varajohtaj­a. Woodward kutsui häntä nimellä ”ystäväni” mutta Post-lehden toimittaja Howard Simons antoi hänelle uuden salanimen ”Syväkurkku” – joka viittasi erääseen tuon ajan pornofilmi­in – suojatakse­en tämän henkilölli­syyden.

Peitenimi sai ihmisten mielikuvit­uksen liikkeelle: Woodward siirsi kotinsa ikkunalla olevaa kukkaruukk­ua halutessaa­n tavata. Sen jälkeen Felt vastasi hänelle kirjoittam­alla toimittaja­n sanomaleht­een sopivan kellonajan. He tapasivat pysäköinti­hallissa Virginiass­a.

Lähde kertoi Woodwardil­le tietoa tutkimukse­sta ja paljasti monisyisen presidenti­n kumoamisee­n tähtäävän petosvyyhd­in. Woodward suojeli kollegansa Carl Bernsteini­n kanssa Syväkurkun henkilölli­syyttä 30 vuotta ennen kuin Felt tuli vuonna 2005 itse julkisuute­en vain kolme vuotta ennen kuolemaans­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland