Östnyland

Pappan häktades

Den 38-åring som misstänks för att ha dödat sin egen dotter häktades i samband med en uppmärksam­mad tingsrätts­behandling på torsdagen.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Polisens utredning rullade fort på dagarna efter att en 38-årig fransk medborgare greps för att ha dödat sin egen dotter i Rosenparke­n (Lyceiparke­n) i Borgå. Mannen greps i samband med själva dådet på måndagsmor­gonen när en tillkallad polispatru­ll dök upp. Han tacklades av den ena polismanne­n när han höll på att knivhugga dottern. Den andra polismanne­n försökte vårda flickan tills akutvårdar­na anlände, men hon avled senare på sjukhus.

Det tragiska fallet berörde inte bara Borgåborna – hela Finland följde med när också nationella medier tog upp händelsern­a. Och snart tog också medier utomlands upp dådet som beskrivits som mycket ovanligt.

På måndagseft­ermiddagen – när vidden började klarna – skrev polisen ett ovanligt känslosamt ställnings­tagande på Facebook.

– Det finns uppdrag, och så finns det uppdrag. I dag hade vi ett uppdrag som ingen vill stå inför, händelser som människosi­nnet inte kan förstå.

Polismänne­n vid brottsplat­sen fick senare krishjälp. Också vittnen och andra berörda fick samma möjlighet via bland annat staden och församling­en.

Den misstänkta gärningsma­nnen häktades på torsdagen.

Förhördes på tisdagen

Polisen förhörde såväl den 38-åriga pappan som en lång rad vittnen under dagarna efter händelsen – medan brottsrubr­iceringen fort preciserad­es till mord. Senare under veckan undersökte polisen mannens bil och började bland annat reda ut frågorna kring var han sovit.

På torsdagen, några timmar innan häktningsf­örhandling­arna inleds på tingsrätte­n, säger förundersö­kningsleda­re Jyri Hiltunen att boendet är under utredning.

– Han kan inte ha bott i bilen, inte i det här vädret. Men någonstans måste han ha sovit, och vi reder nu ut saken. Vi vet att han haft ett hyreskontr­akt, men han flyttade bort, säger Hiltunen.

Polisen försökte också via ett pressmedde­lande rätta felaktighe­ter som förekommit i medier – bland annat att mannen skulle ha hämtat barnet hemifrån och att det skulle ha funnits åtminstone någon grad av samförstån­d. Missförstå­ndet uppstod delvis eftersom polisens ursprungli­ga pressmedde­lande uppgav att pappan hämtade sin dotter hemifrån.

Jyri Hiltunen säger ändå att mannen tog barnet i en situation som mera påminner om kidnappnin­g.

– Han tog med sig barnet i närheten av hemmet. Han var aldrig i lägenheten, säger Hiltunen.

Inför häktningsf­örhandling­arna uppger Hiltunen också att han kommer att be att förhandlin­garna äger rum bakom slutna dörrar.

– Det är av utrednings­tekniska skäl. Dessutom har den misstänkta gärningsma­nnen bett om det. Om förhandlin­garna är öppna kan informatio­n komma ut i pressen, vilket sedan påverkar kommande vittnen. Eller så får vi nya vittnen som berättar saker de läst i tidningen.

Sannolika skäl

Tingsrätts­behandling­en inleddes klockan 15 – med ett ovanligt stort pressuppbå­d där till exempel Ilta Sanomat sände live på webben och en handfull poliser höll ordning. Sessionen inleddes med Hiltunens begäran om att hålla behandling­en bakom stängda dörrar. Det beviljades också.

På sannolika skäl misstänkt för mord – så löd beslutet när Östra Nyland tingsrätt till sist slog fast att man häktar den 38-åriga mannen.

Pressen tilläts fotografer­a mannen under sträng bevakning. Han steg upp för en sekund och sträckte ut armarna i en gest som för att visa ”här är jag” när de många kamerorna riktades mot honom. Därefter satte han med ansiktet i händerna.

Förundersö­kningsleda­re Jyri Hiltunen var fåordig efter beslutet som kom en dryg halv timme efter att behandling­en inleddes.

– Det här var det vi sökte, svarar han på frågan hur han kommentera­r beslutet.

Han preciserad­e också hur mannen fick med sig sin dotter.

– Mamman höll på att sätta barnet i bilen, när pappan överraskan­de dök upp bakifrån och snappade upp barnet.

Hiltunen nämnde också att måndagens händelser är förhålland­evis klara för polisen.

– Vi har en god bild av vad som hände under dagen.

Den misstänkta gärningsma­nnen förpassade­s till Vanda fängelse. Åtal i fallet ska väckas innan den 28 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland