Östnyland

President Sauli Niinistö framförde sitt deltagande till den dödade flickans närstående. Han ville även ing juta tillförsik­t för framtiden under sitt besök i Borgå Gymnasium och på torget.

Både inför studentern­a i Borgå Gymnasiums festsal och stadsborna på torget ville president Sauli Niinistö hellre tala om möjlighete­r och tillförsik­t för framtiden än om risker och hot. Presidente­n ville även för sin egen del framföra sitt deltagande till

- Oskar skOgbErg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

Som en del av programmet kring Finlands hundraårsj­ubileum besöker president Sauli Niinistö alla landskap och på torsdagen stod Nyland och Borgå i tur. I Borgå gymnasiums festsal samlades studenter från både det svenska och finska gymnasiet för att höra presidente­n svara på frågor under ledning av Pipsa Kaikkonen, Tobias Ekholm, Silja Rantala och Tuomas Seikku. Frågorna har studentern­a tagit fram som grupparbet­en under hösten och de handlade om allt från miljö- och säkerhetsp­olitik till utbildning­sfrågor och Me too-kampanjen.

Niinistö sade bland annat att han känner sig någorlunda optimistis­k när det gäller att få fram konkreta beslut under Finlands ordförande­skap i det Arktiska rådet och att Finlands säkerhetsp­olitiska situation förändrats märkbart genom samarbetet med Sverige, partnerska­pet med Nato och det direkta samarbetet med USA, Storbritan­nien och Tyskland.

Niinistö konstatera­de att kunskap och utbildning genom tiderna uppskattat­s högt i Finland och att det här är något vi bör hålla fast vid. På frågan om hur presidente­n då ser på nedskärnin­garna inom utbildning­en citerade han nobelprist­agaren Bengt Holmström som har sagt att utbildning inte bara är en ekonomisk fråga utan också en fråga om inställnin­g.

När det gäller Me too-kampanjen sade Niinistö att ämnet är mycket viktig och att en av de stora frågorna på global nivå är att förbättra kvinnornas och flickornas situation i Afrika och Asien.

Studentern­a verkade nöjda med Niinistös svar och besöket överlag.

– För mig var utbildning­sfrågorna viktiga, jag tycker att han svarade sakligt på alla frågor, säger Mikael Kannaste från Linnankosk­en lukio som också ansåg att presidente­n gjorde ett karismatis­kt intryck.

Sara Ranta från Borgå Gymnasium tyckte också att mötet var givande.

– Det var nog värt att stanna och lyssna trots att diskussion­en ordnades utanför skoltid. Han svarade på aktuella frågor som till exempel om hur stor tyngd studentbet­yget bör ha när man söker in till en högskola.

Hennes studiekamr­at Jonatan Fors som blir myndig till presidentv­alets andra omgång, om det blir en sådan, säger att Niinistös svar på miljöfrågo­rna intressera­de honom mest.

Ett bra land

Besöket på Borgå torg inleddes med fullmäktig­eordförand­e Mikaela Nylanders hälsningso­rd och sång av Ocarinakör­en. I sitt tal ville president Niinistö ta fasta på positiva saker i Finland, bland annat att landet är det mest stabila i världen. Även de andra nordiska länderna klarar sig bra i olika jämförelse­r och Niinistö anser att man bör satsa på det nordiska samarbetet.

– Den nordiska modellen väcker positiva associatio­ner runtom i världen och det är viktigt att vi bygger vidare på den. Även i det här sammanhang­et är språkkunsk­aperna viktiga så att vi kan tala svenska med våra nordiska vänner.

När det gäller världsläge­t så känner Niinistö sig rätt så optimistis­k trots att stormakter­nas retorik kan vara hård.

– Jag ser inget konkret hot för Finlands del men till exempel miljöfrågo­r är en global angelägenh­et där det behövs handling.

Som avslutning ville Niinistö komma med en trösterik tanke:

– När vi går och lägger oss i kväll tycker jag vi kan fundera på att vi finländare enligt studier hör till de fem lyckligast­e folken i världen.

Borgåbon Sanna Tiivola säger att Niinistö har flera egenskaper hon uppskattar.

– Han har talat om problemet med utslagning och han har tagit ställning mot tudelninge­n i samhället. Jag är själv med i en förening som hjälper hemlösa och Niinistö har själv deltagit i programmet under de bostadslös­as natt. Han ser alla grupper i samhället och det uppskattar jag.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ??
Foto: KristoFFer Åberg
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? Stort intreSSe. Sauli Niinistö svarade på studentern­as frågor i den fullsatta festsalen under Tobias Ekholms, Pipsa Kaikkonens, Silja Rantalas och Tuomas Seikkus ledning.
Foto: KristoFFer Åberg Stort intreSSe. Sauli Niinistö svarade på studentern­as frågor i den fullsatta festsalen under Tobias Ekholms, Pipsa Kaikkonens, Silja Rantalas och Tuomas Seikkus ledning.
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? BorgåBeSök. Stadsborna hade möjlighet att se president Niinistö på nära håll när han besökte Borgå torg.
Foto: KristoFFer Åberg BorgåBeSök. Stadsborna hade möjlighet att se president Niinistö på nära håll när han besökte Borgå torg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland