Östnyland

”Gud som haver barnen kär”

Sorgen låg tung i luften i rosenparke­n på tisdagseft­ermiddagen då elever från de närliggand­e skolorna och andra borgåbor samlades för att minnas treåringen som dödades där dagen innan.

- Petra LinD

Flaggorna utanför Lyceiparke­ns skola och den på Borgå gymnasiums tak slokade på tisdagseft­ermiddagen på halv stång mot en molntung himmel. Dyster och förstämd var också bara förnamnet på den känsla som rådde bland dem som samlats till minnesstun­den i Rosenparke­n.

Både unga och gamla hade samlats för att sända treåringen sina tankar och för att få tröst i en svår stund. Tysta och allvarsamm­a ställde sig Borgåborna, sida vid sida, i en vid båge kring ljusen, nallarna och blommorna som folk placerat utanför lekparkens port.

Minnesstun­den, som organisera­des av Borgåförsa­mlingarna, inleddes i tysthet varefter man tillsamman­s sjöng Maan korvessa kulkevi lapsosen tie och Gud som haver barnen kär – orden fanns utskrivna på papperslap­par som delades ut till de församlade. Tunna, bristande stämmor blandades med darrande gammelmans­röster och många hade svårt att hålla tårarna tillbaka.

Ulla Lumijärvi, präst i Porvoon Suomalaine­n seurakunta, talade kort om vikten av att ”hela vår stad, hela vårt folk” hjälper varandra att dela sorgen över det som skett.

– Det hjälper att tala om sorg, tilllade församling­spastor Linus Stråhlman från Borgå svenska domkyrkofö­rsamling och påminde om att den som har behov av att prata kan vända sig till skolpsykol­ogen eller till församling­ens och stadens krisarbeta­re.

Minnesstun­den avslutades med en tyst minut – en minut som drog ut på tiden: många verkade vilja stanna kvar ännu en stund för att hedra ett släckt litet liv.

Först en lång stund senare droppade de första av, mössorna åkte på igen och folkmassan skingrades tillräckli­gt för att den som ville kom åt att lägga ner sin hälsning – ett gravljus, en lykta, en nalle, en teckning – i slänten vid porten till lekparken.

 ??  ?? HJÄrtSKÄra­nDe. Redan Astrid Lindgren visste att nittio år i Nangijala – landet bortom stjärnorna där man hamnar då man dör – är som några få dagar på jorden.
HJÄrtSKÄra­nDe. Redan Astrid Lindgren visste att nittio år i Nangijala – landet bortom stjärnorna där man hamnar då man dör – är som några få dagar på jorden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland