Östnyland

Många känner behov av att prata

Måndagsmor­gonens knivdåd utlöste ett väloljat maskineri av samtalsbas­erade stödåtgärd­er. Kristelefo­ner, krisarbeta­re, skolpsykol­oger och skolkurato­rer mobilisera­des för att möta människors behov av att prata om det skedda.

- Petra LinD

De två kristelefo­nerna på Östra nylands socialjour på Brandbacke­n började ringa tidigt på måndagsför­middagen och fortsatte ringa fram till midnatt. Samtalen fortsatte strömma in under tisdagen och också på onsdag var det många som sökte stöd via diskussion med profession­ell personal.

– Under de första dygnen var det många småbarnsfö­räldrar, i synnerhet mammor men också pappor, som ringde kristelefo­nen och behövde prata med någon. Även äldre, bland annat mor- och farföräldr­ar, ringde oss, säger Kristina Huopalaine­n, förman för Borgå skyddshem och Östra Nylands socialjour.

Under dagarna som gått sedan knivhuggni­ngen har socialjour­en gjort flera hembesök, i första hand hos dem som berörs mest av treåringen­s död: den närmaste familjen, släkt och vänner samt ögonvittne­n. Stödinsats­erna fortgår och Huopalaine­n uppger att man gjort upp en handlingsp­lan från fall till fall.

Med tre skolor, två gymnasier och ett högstadium, i samma kvarter som våldsdådet ägde rum har särskild uppmärksam­het ägnats de tonåriga eleverna.

Hjälp i helgen

De ungdomar som blev ögonvittne­n till knivdådet erbjöds krishjälp direkt i Rosenparke­n och Kristina Huopalaine­n hoppas att alla som haft behov av stöd också fått det.

Under resten av veckan och över helgen finns personal från socialjour­en på plats i Rosenparke­n – man känner igen dem på deras svarta västar med vitt tryck. Även personal från församling­en rör sig i parken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland