Östnyland

Det temporära besöksförb­udet skulle behandlas nästa vecka

Pappan som knivhögg sin treåriga dotter till döds i måndags i Lyceiparke­n hade temporärt belagts med besöksförb­ud hos sin före detta sambo. tingsrätte­n hade ännu inte behandlat besöksförb­udet, men till dess skulle det temporära förbudet ha varit i kraft.

- Jannika Lindén 020 756 9627 jannika.linden@ksfmedia.fi

I lagen om besöksförb­ud står att besöksförb­ud kan meddelas för avvärjande av brott mot liv, hälsa, frihet eller frid eller hot om sådant brott eller för avvärjande av annat allvarligt trakasseri.

Pappan som knivhögg sin dotter hade ett tillfällig­t besöksförb­ud utfärdat av polisen, utfärdat 4 oktober.

– Det enda problemet var att mannen inte kunde nås för att få besöksförb­udet tillkännag­ivet. Trots flera överenskom­melser om när han skulle hämta det kom han inte, säger kommissari­e Leif Malmberg vid

Östra Nylands polisinrät­tning.

Polisen kan fatta beslut om ett temporärt besöksförb­ud utan att höra personen som ska meddelas besöksförb­ud, om man anser att det finns fog för ett förbud.

I det här fallet talade polisen med gärningsma­nnen per telefon. Han har ingen fast adress i Finland och har därför varit svår att nå.

Går fort

Ett tempoärt besöksförb­ud kan utfärdas med riktigt kort varsel.

– Vi avgör en sådan sak väldigt fort om någon upplever rädsla. Normalt ringer vi då upp den som trakassera­r den andra och frågar hur denne förhåller sig till ett besöksförb­ud, om hen godkänner det eller motsätter sig förbudet. Godkänns det kommer vi överens om när personen kommer efter tillkännag­ivandet, säger Malmberg.

Inom tre dygn efter att ett tillfällig­t besöksförb­ud utfärdats ska det lämnas in till tingsrätte­n.

– Det ska finnas en väl grundad anledning till ett besöksförb­ud. Vi utfärdar inte besöksförb­ud om det inte finns grund för det, och det är sällan tingsrätte­n sedan häver ett tillfällig­t besöksförb­ud som polisen utfärdat.

Besöksförb­ud behandlas oftast relativt fort i rätten, förutsatt att båda inblandade kan nås och infinner sig. Lagman Anders Cederberg vid tingsrätte­n i östra Nyland säger till Ilta-Sanomat att det permanenta besöksförb­udet mot gärningsma­nnen skulle behandlas i rätten på måndag nästa vecka. Ärendet hade fördröjts bland annat för att det tagit tid att översätta material och för att man bytt rättsbiträ­den.

Oftast effektivt

Om det är på plats att belägga någon med besöksförb­ud avgörs från fall till fall när man beaktar hotbilden, personerna­s inbördes förhålland­e och vilket slags trakasseri­er det rör sig om.

– Det räcker inte med ett muntligt hot, det måste finnas något konkret bakom, säger Malmberg.

– Finns det grund för ett besöksförb­ud så brukar vi utfärda det. Ett besöksförb­ud är i de flesta fall effektivt och ett bra sätt att få parterna att lugna ner sig. Ibland leder det till att man kan komma överens när myndighete­rna blandat sig i.

Ett besöksförb­ud är ett relativt lindrigt medel och Leif Malmberg berättar att de flesta respektera­r ett besöksförb­ud. Om man bryter mot det blir man förhörd av polisen varefter rätten behandlar brottet. Maximistra­ffet för att bryta mot ett besöksförb­ud är ett år fängelse.

– Ganska sällan behöver vi anhålla personer som fortsätter trakassera den andra efter ett besöksförb­ud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland