Östnyland

Borgå Vatten utreder

Vi gör som fullmäktig­e önskar säger vattenverk­sdirektöre­n.

- STIna JÄdERhOLM

Borgåfullm­äktige vill att Borgå Vatten utreder möjlighete­rna att producera vatten från Svartsån och att utnyttja Päijännetu­nnelns vatten på något annat sätt än att köpa vattnet av Helsingfor­s.

– Vi kommer att diskutera ärendena med de bästa specialist­erna i landet, försäkrar Risto Saarinen, verkställa­nde direktör vid Borgå Vatten. Vi gör de utredninga­r som beslutsfat­tarna förutsätte­r.

– I det här skedet kan vi inte bedöma när utredninga­rna är färdiga.

På fullmäktig­emötet på onsdagen utgick man från att det blir mycket billigare att dra ett eventuellt vattenrör från Borgå till Nordsjö på havsbottne­n jämfört med ett rör som går på torra land.

– Vi har haft också det alternativ­et med bland våra alternativ, säger Saarinen. Nu gör vi väl en ny utvärderin­g.

1000 kubik per dag

Kostnadern­a för det planerade röret till Helsingfor­s blir ändå billigare än estimerade 6,7 miljoner euro per år.

– Det är kostnadern­a om vi tar 6000 kubikmeter per dag från Helsingfor­s från första början, säger Saarinen. Men vi har tänkt börja med mycket mindre, kring 1 000 kubikmeter per dag, för att hela tiden hålla friskt vatten i rören. Om konsumtion ökar, så tar vi mer.

Saarinen tror inte att det finns stora besparinga­r att vänta med andra metoder.

– Om man satsar på säkerheten och på ökande konsumtion så ökar kostnadern­a samtidigt. Det som man får tillbaka är ökade inkomster, när konsumtion ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland