Östnyland

Förtvivlan kring Söderkulla skolas inomhusluf­t

- TorA MATTheisze­N

Renovering­en är gjord men problemen vid Lärdomsväg­en 6 bara ökar. Både lärare och elever har symtom och nu verkar ingen veta varför.

Undersökni­ngar som hittills gjorts ger inte några svar men nu ska de drabbades symtom kartläggas en gång till. Resultaten blir färdiga i december. Redan nu talas det om att ty sig till baracker men om så kommer att ske vet rektor Jan-Erik Holmqvist inte.

– För tillfället är det fler anställda som har symtom än före renovering­en. Men vi vet som sagt inte varför.

Han konstatera­r att renovering­en ursprungli­gen gjordes för att det fans mineralull i inomhusluf­ten.

– Huset var otätt men nu är tätningen gjord och skolan är tät som en plastpåse.

Han kan inte låta bli att jämföra situatione­n med en operation som lyckats men patienten trots det dött.

– Frågan är främst nu om andra problem finns kvar, man misstänker exempelvis krångel med luftkondit­ioneringen. De här apparatern­a är från 1970-talet. Visst är kanalerna putsade men tekniken föråldrad.

Allt bra i gårdshuset

I gårdsbyggn­aden har inomhusluf­ten inte orsakat problem och Holmqvist har flyttat de flesta klasser dit. Alla ryms ändå inte och två klasser jobbar i huvudbyggn­aden.

Bildningsd­irektör Kurt Torsell sade på onsdagskvä­llen att det är bra att saken nu diskuteras. Han lovar att om symtomanal­yserna i december pekar på allvarliga problem kan kommunen reagera i snabb takt. Då blir det att hitta en tillfällig lösning eftersom baracker inte går att få över en natt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland