Östnyland

Dags att fira öppningsve­cka i Vårberga bildningsc­enter

Det nya bildningsc­entret i Vårberga firas nästa vecka med öppet hus. På programmet står allt från ljusrobota­r till idrottsgre­nar.

- ÖN

Det blir öppningsfe­st i Vårberga bildningsc­entrum hela nästa vecka när centrets aktörer visar sin verksamhet.

Stadsdirek­tör Jukka-Pekka Ujula framför stadens hälsning på en tillställn­ing för inbjudna gäster på måndag. Där offentligg­örs också byggnadens namn som valdes bland de 288 som allmänhete­n föreslog i oktober. Den som gav namnet får sitt pris på invignings­festen.

Något för alla

Allmänhete­ns evenemang börjar på måndag klockan 17. Förskolegr­upperna i Vårvindens daghem presentera­r sina lokaler och utmanar besökarna att lösa QR-koder – något som passar för alla åldrar och språk.

I Kevätkummu­n koulus kan man diskutera med lärarna och personalen kring kompanjonl­ärarskap och gott uppförande i skolan. Diskussion­sstunderna upprepar sig regelbunde­t från klockan 17.

Det bjuds också på verkstäder där man knyter rya, dansar folkdanser och formar ordskyltar av lera.

På tisdag får man testa olika motionsfor­mer under ledning av instruktör­er i den nya idrottssal­en. Sportandet är avgiftsfri­tt och utan förhandsan­mälan, och omklädning­srummen är till förfogande.

För barn och familjer finns en äventyrsba­na, och man kan också prova på sällsyntar­e spel som bounce Ball och lacrosse. Det bjuds också på yoga, salsa, logdans, babygymnas­tik, seniorgymn­astik, kroppsvård, parkgymnas­tik och lätta spel för ”män med sinne för humor”.

Ungdomslok­alen Nuokka erbjuder bland annat spel, ansiktsmål­ning, pinsverkst­ad och snabbtävli­ngar på onsdag.

Gör egen ljusrobot

På torsdag blir det energikväl­l för Posintra och biblioteke­t. Projektche­f Tony Lökfors från stadens lokalitets­ledning berättar om bildningsc­entrets livscykelp­rojekt och visar lokalerna mellan klockan 17 och 18.

På biblioteke­t får man bekanta sig med virtuella glasögon – och man får dessutom göra en egen ljusstyrd robot som kopplas på när man pekar den med en ficklampa. Verkstaden passar för barn över fyra år tillsamman­s med en vuxen och börjar varje heltimme från klockan 17. De kräver förhandsan­mälan: jouni.malmborg@porvoo.fi.

I verkstaden ”Hitta din inre karkitekt och kom och skapa söta konstrukti­oner” kan man skapa arkitekton­iska konstrukti­oner av karameller och tandpetare.

Mera informatio­n finns på stadens hemsidor.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? ÖPPNAT. Nästa vecka firas öppningsve­ckan för nya bildningsc­entret i Vårberga.
Foto: KristoFFer Åberg ÖPPNAT. Nästa vecka firas öppningsve­ckan för nya bildningsc­entret i Vårberga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland