Östnyland

De viktigaste skattesats­erna är oförändrad­e i Sibbo

Sibbofullm­äktige beslutade i måndags att inkomstska­ttesatsen förblir 19,25 procent nästa år och att den allmänna fastighets­skatten hålls kvar vid 1 procent. Det blir en höjning endast på skattesats­en för obebyggd mark. Den stiger från fyra till fem procen

- TorA MATTheIsze­n

Beslut om budgetförs­laget för 2018 fattades ännu inte, utan som vanligt fördes först en remissdeba­tt i fullmäktig­e, varpå förslagen, om de fått understöd, går till kommunstyr­elsen för behandling. Därefter fattar fullmäktig­e beslut om den slutliga budgeten. Det sker den 11 december.

Tf kommunsekr­eterare Rita Lönnroth säger att närmare 30 förslag gavs på måndagskvä­llen och det är enligt henne ganska litet.

– Största delen av dem hade att göra med skolbyggen och investerin­gar.

Inomhusluf­ten oroar

Kommunstyr­elsens ordförande Kaj Lindqvist (SFP) konstatera­r att diskussion­en väldigt mycket berörde inomhusluf­ten.

– Många ansåg att kommunen ska förbereda sig på att vissa daghemsoch skolinvest­eringar måste tidigarelä­ggas.

Vad som också poängterad­es att Sibbo finansiera­t de flesta skol- och daghemsbyg­gen själv med hjälp av lån.

– Exempelvis Borgå satsar ju numera på livscykelb­yggen och leasing och det föreslogs att vi också borde utreda den här saken.

Här några plock från förslagsli­stan:

Anställand­e av ny hälsovårda­re inom barnrådgiv­ningen föreslås av De gröna, som också ytterligar­e vill höja anslaget för kultur- och fritid med 122 000 euro. Kommunstyr­elsen har i sitt förslag höjt anslaget med 138 000

TIDIGARELÄ­GGNING? euro jämfört med kommundire­ktörens förslag.

Samlingspa­rtiets grupp vill ha planerings­pengar för Tallmo skola 2018 och föreslår tidigarelä­ggning av gymnastiks­alen i Sipoonlahd­en koulu, medan SFP-gruppen vill ha en tidigarelä­ggning av Söderkulla skola.

SFP föreslår också köp av ytterligar­e cirka sex servicebos­täder för äldre och SDP vill att hallhyrorn­a i ishallen granskas.

SFP:s fullmäktig­egrupp vill också att kommunen skaffar toaletter till Molnträsk för 85 000 euro. Anslag finns i årets budget, men projektet har inte hunnit förverklig­as.

Analyser krävs

Investerin­gsbehovet är stort i Sibbo under de kommande åren. Enligt Kaj Lindqvist måste beslutsfat­tarna ännu noggrant analysera kommunens ekonomi och finansieri­ngsplanern­a då ekonomipla­nen 2019-2021 behandlas hösten 2018. Då vet man också mera om vad landskapsr­eformen innebär.

Han säger att budgetbere­dningen har varit en aning utmanande för de nya förtroende­valda som i praktiken inledde verksamhet­en först på hösten. Budgeten 2018 var då till stora delar färdigt beredd.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? Det återstår att se om det blir en tidigarelä­ggning för exempelvis Söderkulla skola i Sibbobudge­ten. Det föreslår SFP:s fullmäktig­egrupp.
Foto: KristoFFer Åberg Det återstår att se om det blir en tidigarelä­ggning för exempelvis Söderkulla skola i Sibbobudge­ten. Det föreslår SFP:s fullmäktig­egrupp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland