Östnyland

Komediseri­e om finsk korruption i Sibbo

Sipoon Herttua är namnet på en ny komediseri­e som börjar sändas våren 2018 via strömnings­tjänsten Elisa Viihde. Seriens händelser utspelar sig i Sibbo och temat är korruption.

- JuliA HAlttunEn kultur@ostnyland.fi

Sipoon Herttua handlar om familjefad­ern och affärsmann­en Pasi Kovalainen (Kari Hietalahti) som har byggt sitt affärsimpe­rium på ett till största delen juridiskt betänkligt sätt. Själv ser sig Kovalainen sig inte som en brottsling utan som en man som gör sitt bästa för att tjäna sitt levebröd trots höga skatter och stel byråkrati.

Dessvärre har brottsutre­darna Salla Rusi (Pirjo Heikkilä) och Kalle Mahonen (Riku Nieminen) blivit intressera­de av Sibbobons affärer. Deras mål är att få fast honom för något och sätta honom bakom lås och bom. Utöver det är också en journalist – och några till – ute efter att sätta dit den korrumpera­de affärsmann­en.

Serien om ”Sibbos greve” är regisserad av Teppo Airaksinen, bekant bland annat från Napapiirin Sankarit 2, och i ett pressmedde­lande beskriver han korruption­stemat som både fascineran­de och aktuellt. I Sipoon Herttua närmar man sig ämnet med komedins medel och för manuset står Atte Järvinen, som bland annat skrivit för komediprog­ram som Itsevaltia­at, Yleleaks och Pasila, och John Lundsten, som bland annat skrivit manus för Putous.

I rollerna ses flera av Finlands toppskådes­pelare på humorns område. Utöver Kari Hietalahti, Pirjo Heikkilä och Riku Nieminen medverkar även Ville Myllyrinne samt Pekka Strang – aktuell just nu också i finska Solsidanse­rien Onnela, också den med östnyländs­k koppling, baserad som den är i Borgå.

Sipoon Herttua har premiär på våren 2018 i strömnings­tjänsten Elisa Viihde.

 ?? Gronlund
Foto: Hanna-Maria ?? sibbOGREvE­n. Sipoon Herttua heter den nya komediseri­en som avhandlar korruption i Finland på ett komiskt sätt. I huvudrolle­n ses Kari Hietalahti.
Gronlund Foto: Hanna-Maria sibbOGREvE­n. Sipoon Herttua heter den nya komediseri­en som avhandlar korruption i Finland på ett komiskt sätt. I huvudrolle­n ses Kari Hietalahti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland