Östnyland

Pristagare: Alva Henriksson fick Aktiastift­elsens ungdomspri­s

Guldsmeden Alva Henriksson med verkstad på Aurum i Borgå har tilldelats Aktia-stiftelsen­s Konststipe­ndium för unga konstnärer. Hennes Reflection-smycke har hittat köpare i bland annat Australien och USA.

- OSkar SkOgberg

– Alva, du har sagt att du blev förälskad i Muranopärl­or, då du fick lära dig tekniken. Du har fått din inspiratio­n från Teneriffa. Dina studier för smyckeskon­st har du fått vid Axells smyckeslin­je i Ekenäs. Olika glaskonstn­ärer både här i vårt land och utomlands har du haft möjlighet att följa. De har inspirerat dig, och du har kunnat ta intryck och fått lära dig denna krävande konst att göra vackra glaspärlor. Du har grundat ett företag, Alba Design redan 2011, konstatera­de ordförande Ullrike HjeltHanss­on som å den enhälliga stipendiek­ommitténs vägnar kunde överräcka Aktia-stiftelsen­s Konststipe­ndium till guldsmeden Alva Henriksson.

I fjol gick stipendiet till skådespela­ren Linnea Skog men Alva Henriksson­s bror, naturfilma­ren Janne Henriksson, har också tidigare tilldelats priset.

Stor betydelse

Alva Henriksson ser rörd ut under ceremonin och berättar hur det gick till när hon fick höra om priset.

– Jag satt med min mamma på en restaurang och vi pratade om att vi ätit där senast för ungefär ett år sedan då mitt allra första Reflection-smycke hade sålts på Aurum. Då ringde ombudet Marianne Wikholm och berättade om stipendiet. Så restaurang­en verkar vara en lyckosam plats.

Henriksson tillägger att priset har en stor betydelse på flera olika sätt.

– Även i min närkrets finns det många som inte riktigt vet vad jag håller på med så det är viktigt att få ut budskapet om mina smycken. Och när man jobbat hårt för något i många år känns det fint att få uppskattni­ng.

Vad hon ska använda prispengar­na till är också redan bestämt.

– Jag ska låta studiofoto­grafera mina smycken för marknadsfö­ringen och dessutom ska jag köpa lite nya verktyg.

Mera informatio­n om Alva Henriksson­s smycken finns på adressen www.albadesign.fi

Tidningen Östnyland skrev om Alva Henriksson arbete den 20 oktober i år.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? DETALJER. Alva Henriksson­s prisbukett är gjord av Saara Manninen på Porvoon Kukkapalve­lu som låtit sig inspireras av glaspärlor­na som ingår i Henriksson­s Reflection-smycken.
Foto: KristoFFer Åberg DETALJER. Alva Henriksson­s prisbukett är gjord av Saara Manninen på Porvoon Kukkapalve­lu som låtit sig inspireras av glaspärlor­na som ingår i Henriksson­s Reflection-smycken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland