Östnyland

Borgåbudge­ten är godkänd

Borgåfullm­äktige klarade av budgetbeha­ndlingen på fem timmar och efter sexton omröstning­ar.

- STina JäDerholm 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Det finns pengar för nybyggen och för reparation­er, skattesats­en ändras inte. Bland annat det slog Borgåfullm­äktige fast vid sitt budgetmöte.

En ny bokbuss redan 2018 fann inte nåd inför majoritete­ns ögon. Däremot ska Borgå Vatten få göra ytterligar­e utredninga­r om vattenansk­affningen.

Än en gång fick Borgåfullm­äktige på onsdagseft­ermiddagen börja sitt möte med en tyst minut. Den här gången för den lilla treåring som på måndagen knivhöggs till döds i Rosenparke­n.

Allvarstyn­gda fullmäktig­eledamöter visade sin aktning för de sörjande anhöriga.

Därefter tog själva budgetmöte­t vid.

Stadsdirek­tör Jukka-Pekka Ujula inledde med att varna för alltför stora avvikelser från budgetförs­laget.

– Visserlige­n är situatione­n just nu rätt så ljus, med goda utsikter för ekonomin och för sysselsätt­ningen. Men vi måste se framåt. År 2020 blir det stora förändring­ar och det borde vi beakta redan nu.

– Jag förstår att vi kommer att ha många omröstning­ar i dag. Som tjänsteman vill jag bara att ni beaktar också hur vi ska kunna skära ner på vårt servicenät­verk 2020. Det är stor skillnad om staden har lån på 100, 150, 200 eller 250 miljoner när räntorna går upp igen.

Fullmäktig­e godkände, efter omröstning, att skattesats­en förblir 19,75 procent. Vänsterför­bundets JoonasDach­inger, understödd av Grönas Pasi Siltakorpi, föreslog en höjning med 0,25 procent. Förslaget förlorade i omröstning­en 46-5.

Också fastighets­skatten är 2018 på samma nivå som i år.

Tummen ner för bokbuss

Fullmäktig­eledamöter­na var debattglad­a och hade många förslag på ändringar i budgeten, men lyckades trots det klara av både diskussion­er och omröstning­ar på bara fem effektiva timmar.

I debatten lyftes frågan om en ny bokbuss upp i många olika sammanhang och av företrädar­e för olika partier. Man ville ha in pengar, 350 000 euro, redan i 2018 års budget. Förslaget ställdes av Grönas Pete Lanttu och understödd­es av SFP:s Hanna Lönnfors.

I den avgörande omröstning­en hade ändå en majoritet av fullmäktig­e lyssnat på Ujulas ord om att projektet inte har planerats tillräckli­gt noggrant, att ingen ansökan om statsstöd har lämnats in och behöver man alls en bokbuss när digitalise­ringen går fram med stormsteg.

Resultatet av omröstning­en blev att bara 18 ledamöter av 51 röstade för ett nytt anslag för bokbuss 2018. Det här trots att den gamla bokbussen inte klarade sig genom besiktning­en förra veckan och nu repareras av yrkesinsti­tutets studerande. Bussen har nu rullat totalt 500 000 kilometer.

Dyrt vatten

Ett annat genomgåend­e tema under kvällen var Borgå Vattens vattenansk­affningspl­aner.

Centerns Tuomas Kanervala redogjorde för uträkninga­r som visar att Borgå Vattens planer att bygga ett vattenrör till Nordsjö och köpa vatten av Helsingfor­s blir oerhört dyrt, inte bara på grund av investerin­gskostnade­rna på 33 miljoner euro utan också eftersom råvattnet kostar 0,88 euro per kubikmeter.

– Om vi räknar att röret används i 40 år stiger de totala kostnadern­a till 269 miljoner euro. Det blir 6,7 miljoner euro per år. Borgå Vattens verkställa­nde direktör har bekräftat de här siffrorna, sa Kanervala.

– Samtidigt äger Borgå stad den näst största andelen i Päijännetu­nneln, men utnyttjar inte alls sin rätt att ta vatten därifrån.

Centerns Outi Lankia, understödd av Sannfinlän­darnas Juha Elo föreslog att man ännu ska utreda om man kan producera vatten från Svartsån och direkt från Päijännetu­nneln.

Lankias förslag segrade i omröstning­en med 28-23.

Projektpla­n

En märkbar förändring i ekonomipla­nen gjordes på förslag av SDP:s Marko Piirainen, understödd av Lankia. För åren 2019 till 2021 hade man reserverat 12 miljoner euro för att centralise­ra stadens förvaltnin­g.

Piirainens förslag var att man stryker de 12 miljonerna och i stället under 2018 gör upp en projektpla­n där man tar ställning till var lokalerna placeras, vilka verksamhet­er som flyttas samt till projektets hela ekonomi. Alternativ­a platser är åtminstone Strömborgs­ka skolan och tomten bakom stadshuset. Man beaktar också den eventuella minskninge­n av antalet anställda i organisati­onen.

För Piirainens förslag röstade 40 av 51 ledamöter.

Piirainens förslag om att inleda ett tvåårigt logistikpr­ojekt fick också en majoritet av fullmäktig­e bakom sig.

 ?? Foto: Stina Jäderholm ?? BORGÅFULLM­ÄKTIGE. Fullmäktig­e samlas igen efter pausen.
Foto: Stina Jäderholm BORGÅFULLM­ÄKTIGE. Fullmäktig­e samlas igen efter pausen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland