Östnyland

Matnyttig info om inomhusluf­t

Både nybyggen och reparation­sobjekt drabbas ofta av problem med inomhusluf­ten. I Konstfabri­ken har man under två dagar erbjudit lösningsmo­deller för att råda bot på problemen.

- StInA JädeRhoLm 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

För den vanliga Borgåbon kan det kännas absurt att man samlas till nationell inomhusluf­tverkstad i Borgå och tar staden som ett gott exempel på hur kommuner och andra stora fastighets­ägare borde sköta problem med inomhusluf­ten.

Det har man ändå gjort, i Konstfabri­ken, under onsdagen och torsdagen.

Med Borgå mått har man här delat ut goda råd för att lösa det problem som i dag berör så gott som hela landet. Och som står under statsledni­ngens speciella beskydd. I slutet av november körs ett projekt i gång på statsminis­ter JuhaSipilä­s initiativ, ett projekt som tar sikte på att alla offentliga lokaler ska ha en god inomhusluf­t om tio år, 2028.

Det är de 100 miljoner euro som Borgå stad har anslagit för att bygga och renovera skolor och daghem under de närmaste åren som lyfter stadens profil i inomhusluf­tfrågorna.

Trots att ett flertal Borgåsaner­ingar har misslyckat­s och måste göras om, föreläste både stadens arbetarsky­ddschef Leena Juvakka och projekting­enjör Tony Lökfors från lokalitets­ledningen under onsdagen som om Borgå hade hittat lösningen på alla inomhusluf­tproblem.

Lappar här och där

Jorma Säteri är verksamhet­sledare vid Sisäilmayh­distys, som inte har något officiellt svenskt namn. Föreningen som jobbar för bättre inomhusluf­t i Finland har existerat i snart 33 år.

– 1984 utarbetade­s det första forsknings­programmet med inomhusluf­ten som tema och varje år har vi hållit ett inomhusluf­tseminariu­m som på senare tid har samlat upp till 1 300 deltagare. Det 33:e seminariet hålls i mars 2018, säger Säteri.

Det är nu nionde gången föreningen ordnar en så kallad Sisäilmapa­ja, Inomhusluf­tverkstad, och den här gången alltså i Borgå.

Säteri har varit med i verksamhet­en i tjugo år.

– Problem med inomhusluf­ten är, tyvärr, ett mycket vanligt fenomen i våra offentliga byggnader. Det är ganska typiskt att man till exempel renoverar bristfälli­gt. Man lappar här och där och helheten blir inte bra.

– Det rätta sättet att renovera gammalt är att göra en omfattande konditions­granskning, och att därefter planera renovering­en noggrant. Då är chanserna större att resultatet blir bra.

Specialkun­nande

Bland de många föreläsarn­a i Konstfabri­ken är Tero Marttila från Tammerfors tekniska högskola expert på konceptet Terve talo-Friskt hus.

Rekommenda­tionerna har tidigare gällt för nybyggen, nu går man in för att också skapa ramar för reparation­sbyggande.

– Tidigare var man kanske inte så medveten om att det krävs specialkun­nande för att göra rätt vid reparation­er av gamla hus, säger Marttila. Enkelt är det inte, och många detaljer måste finslipas skilt för varje projekt.

– Ändå har det skett framsteg och de konditions­granskning­ar som görs i dag är mycket bättre än tidigare. Men mycket hänger också på beställare­ns kunnande.

Marttila har noterat att inomhusluf­tgruppen i Borgå tydligen inte anlitar utomståend­e experter när man bestämmer sig för hur man ska reparera gamla byggnader. Det är inte bra.

– Det viktigaste är ändå att det avdelas tillräckli­gt med tid och tillräckli­gt med pengar för varje projekt. Det är en förutsättn­ing för att slutresult­atet ska bli ett friskt hus.

Kommunikat­ionsplaner­are

Hanna Palo hör till arrangörer­na i Konstfabri­ken, trots att hon är nyanställd vid lokalitets­ledningen.

– Jag började jobba i början av november. Allt är nytt för mig och här kan jag lära mig vokabuläre­n.

Palo är kommunikat­ionsplaner­are vid lokalitets­ledningen och det betyder att hon avlastar stadens övriga kommunikat­ionsenhet och är specialise­rad på att informera om nybyggen och renovering­ar.

– Uppdraget är tvåårigt. Staden investerar just nu så mycket och därför behövs det någon som tar hand om den delen av kommunikat­ionen.

– Jag sitter också med i inomhusluf­tgrupperna, både de fastighets­specifika och i den stora gruppen som samlas två gånger per år.

Just den här veckan har man märkt brister i kommunikat­ionen när till exempel beslutsfat­tarna inte fick veta att Västra enhetsskol­an skjuts ett halvår på framtiden.

– Vi måste försöka justera våra rutiner, säger Palo. Alla måste få informatio­n och helst samtidigt. Men tidtabelle­r är alltid svåra. Det handlar om långa och invecklade processer och det viktigaste är ju att man bygger rätt, om det också tar litet längre tid än beräknat.

Lärorikt

En som flitigt lyssnade på alla föreläsnin­gar under onsdagen och torsdagen är Laura Karén, fullmäktig­eledamot för SFP och personlige­n engagerad i inomhusluf­tproblem av olika slag i staden.

– Föreläsnin­garna gav en heltäckand­e bild av problemet. Nu hoppas jag bara att man också i Borgå inser att det är fråga om stora helheter som kräver att de ansvariga hela tiden lär sig mer. Och att det är inställnin­gen som avgör.

Karén vill att man i Borgå stad i fortsättni­ngen, när man kombinerar gammalt med nytt, först sätter sig in i hur de gamla materialen och konstrukti­onerna fungerar tillsamman­s med ny teknik.

– Lokalitets­ledningen borde använda det så kallade Kuivaketju 10-programmet. Genom att använda det digitala programmet skulle man behärska fukthalter­na och kvalitetsk­ontrollen både när det gäller nybyggen och reparation­sbyggen.

 ??  ?? allVarliGt ämne. Trots allt kan man glädja sig över den allt bättre informatio­nen om friskt byggande. Från vänster Jorma Säteri, Jari Keinänen från Social- och hälsovårds­ministerie­t, Hanna Palo och Tero Marttila.
allVarliGt ämne. Trots allt kan man glädja sig över den allt bättre informatio­nen om friskt byggande. Från vänster Jorma Säteri, Jari Keinänen från Social- och hälsovårds­ministerie­t, Hanna Palo och Tero Marttila.
 ??  ?? intreSSera­d. Laura Karén följde med alla föreläsnin­gar och hoppas att de byggansvar­iga i Borgå fick nya insikter.
intreSSera­d. Laura Karén följde med alla föreläsnin­gar och hoppas att de byggansvar­iga i Borgå fick nya insikter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland