Östnyland

Det hettar till kring plats i Borgåstyre­t

Borgåbon Millariikk­a Rytkönen tar över som ordförande för landets största fackförbun­d, social- och hälsovårde­ns fackorgani­sation Tehy. Samtidigt lämnar hon alla sina förtroende­uppdrag i Borgå.

- JanniKa Lindén jannika.linden@ksfmedia.fi

Millariikk­a Rytkönen har överlägset valts till ordförande för Tehy 20172021. I och med valet lämnar hon både sin plats i stadsfullm­äktige och i stadsstyre­lsen i Borgå. Rytkönen tog över ordförande­skapet genast och presentera­des en fullspäcka­d kalender redan första dagen. Tidsbrist är ändå inte orsaken till att hon lämnar kommunalpo­litiken.

– Jag kan inte sitta på två pallar och ser en möjlig intresseko­nflikt i att sitta kvar och fatta beslut i kommunala frågor samtidigt som jag jobbar för att bevaka en viss grupps intressen, säger hon.

Millariikk­a Rytkönen var socialdemo­kraternas valdrottni­ng i kommunalva­let i våras och fick 614 röster.

– Jag ser att min röst kan höras ännu högre nu och jag kommer att fortsätta att jobba för de frågor jag tycker är viktiga. Till exempel när det gäller småbarnsfo­stran tror jag att jag kan göra mera som ordförande för Tehy än som kommunalpo­litiker, säger hon.

Röstmagnet

Millariikk­a Rytkönen fick 68 av 83 röster i den andra valomgånge­n när social- och hälsovårds­fackets fullmäktig­e sammanträd­de i Helsingfor­s i tisdags. De andra kandidater­na fick endast ströröster. Till vice ordförande valdes Anna-Lena Brax och Pipsa Allén. Rytkönen tar över ledningen av Tehy efter Rauno Vesivalo som lett fackorgani­sationen sedan 2013.

– Det känns fantastisk­t bra, jag är redo att kavla upp ärmarna och börja jobba på allvar, säger den nyvalda ordförande­n.

Som första punkt på den fullspäcka­de agendan står att börja förhandla om kompensati­on för att fackets medlemmar fått avstå en del av sin semesterer­sättning samt om högre löner.

– Vi samarbetar med närvårdarn­as och primärsköt­arnas förbund Super och har redan dragit upp riktlinjer för vad vi vill. Tillsamman­s har vi 250 000

medlemmar. Det är en kvarts miljon skattebeta­lare, säger Rytkönen.

Kollektiva­vtal

Som följande vill Rytkönen att Tehy och Super, också i samarbete, arbetar för att vårdbransc­hen får ett eget kollektiva­vtal.

– Ett eget kollektiva­vtal ger oss möjlighet att förhandla om våra egna arbetsvill­kor och löner.

Rytkönen ser inte ett eget avtal för vårdarna som ett sätt att ställa yrkesgrupp­er mot varandra.

– Läkare och lärare har också egna kollektiva­vtal, det är inget konstigt med det. Vår bransch är den enda med skiftjobb och det beaktas inte tillräckli­gt nu. Vi vill ha ett eget avtal där det som är speciellt för just vår bransch kommer fram.

Millariikk­a Rytkönen hoppas på solidarite­t mellan facken.

– Alla har nytta av att facken drar åt samma håll.

Barnmorska­n och närvårdare­n Millariikk­a Rytkönen är 41 år gammal och bor i Borgå med man och barn.

– En barnmorska har aldrig tidigare varit ordförande för Tehy, det är första gången, säger hon.

Hon är just nu också ordförande för Finland barnmorske­förbund. Nu får barnmorske­förbundet välja ny ordförande, av samma skäl som Rytkönen lämnar kommunalpo­litiken.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? ORDFÖRANDE. Borgåbon Millariikk­a Rytkönen leder Finlands största fackorgani­sation de följande fyra åren.
Foto: KristoFFer Åberg ORDFÖRANDE. Borgåbon Millariikk­a Rytkönen leder Finlands största fackorgani­sation de följande fyra åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland