Östnyland

Bilder som fixerat unika ögonblick

FotograFie­r, retrospekt­iv, sibbo Hundra svartvita fotografie­r tagna i såväl slott som rökpörten. Det är resultatet av det urval som gjordes genom en djupdyknin­g i pressfotog­raf Caj Bremers enorma arkiv. Bilderna visar upp ett gediget, unikt hantverk och e

- BirgittA EhrStén kultur@ostnyland.fi

Sibbofotog­rafen Caj Bremers väldiga hemarkiv med omkring 10 000 foton från karriären som pressfotog­raf, är en guldgruva. Omkring hundra av bilderna från 1950-talet fram till 1985 finns utställda på Gumbostran­d Konst & Form.

Vid öppningen kunde man bland yngre åskådare höra djupa suckar och tankar om hur stilistisk­t vackra svartvita bilder kan vara. Bland äldre åskådare väckte bilderna minnen, förundran och glada skratt. Utställnin­gen 100 bilder från Finland är en del av landets hundraårsj­ubileum.

Utställarn­a har gjort ett digert jobb genom att djupdyka i arkivet och komma upp med ett urval på 3,4 kilo.

– Det var så många bilder att jag inte började räkna dem utan vi satte hela högen på köksvågen, säger Caj Bremer.

Bremer deltog inte i valet av bilder och hans enda krav var att fotografie­rna inte ska ramas in utan visas upp som de pressfoton de är. Urvalet åtföljs av berättelse­r och utställnin­gen blir en historisk kavalkad där politiker, kändisar och idrottare möter dagens betraktare.

– På en del av bilderna kan men se synliga spår efter tidens tand, säger Bremer och pekar på den kända bilden av president Kekkonen som lutar sig ut från en balkong med texten ”Napoleon” nedanom sig. Ena hörnet har brutits loss och berättar enligt upphovsman­nen om vardagen på en redaktion. Fotona gick genom många händer och var bruksvaror.

Ambitiös från start

Caj Bremer inledde sin yrkesbana på 1950-talet och några av de första fotografie­rna som publicerad­es finns med i urvalet. Och redan de första bilderna är exempel på hans skickliga hantverk där inte bara kompositio­nen är noggrant vald utan även ljussättni­ngen.

– Jag var nog väldigt noggrann redan från början och jobbade mycket för att få fram det rätta ljuset. Det ligger mycket fingerfärd­ighet bakom. Jag har sagt att man ska ha fingrar som en pianist då man jobbar med framkallni­ng.

Det som tidigare fotografer gjorde i mörkrummet gör dagens fotografer med bildbehand­lingsprogr­ammet i datorn, men avsikten är densamma.

– Jag var ambitiös och ville ge vidare bara bra bilder.

Bilder med innebörd

Caj Bremer kan inte själv peka ut något favoritfot­o men säger att hans favoriter är bilder som lockar fram ett skratt. Eller en berättelse.

– Fotoserien från rökpörtet hör till de som har en berättelse. Det var hemskt att inse att människor bodde så usligt ännu på 60-talet i Finland.

Bildserien kunde ses i Ateneum 2010 och visar den fallfärdig­a stockstuga­n, barnens ansikten bakom frostiga, fuktiga fönster och den lil-

la flickan med bar rumpa lutad över en teckning. Helsingin Sanomat utredde hur det gick för barnen och hämtade dem till utställnin­gen.

– Det hade väl inte gått så bra för dem senare i livet heller och det var helt uppenbart att de inte ville väcka liv i minnen från barndomen, säger Bremer som iakttog den nu vuxna kvinna då hon för första gången såg fotot på sig själv, med rumpan bar i den kalla, dragig stugan.

– Hon tittade på fotot utan att ändra en min, hon sa ingenting, vände sig bort och valde att titta på andra bilder. Det fanns helt uppenbart inga minnen hon vill bli påmind om, ingenting bra att spara på.

Allt har inte ett värde

Minnet från pörtet väcker känslor och är en beskrivnin­g på pressfotog­rafens vardag, konstatera­r Bremer.

– En pressfotog­raf går från slott till koja, man ska vara beredd på allt. Men då jag gräver i mina arkiv så kan jag bara konstatera att där finns otroligt mycket ”hömppä”, värdelöst. Så mycket bilder utan något som helst värde. Man kunde faktiskt ordna en utställnin­g med i sig bra foton utan något som helst värde, skrattar han.

Caj Bremers berättarko­nst uppskattas av alla som träffar honom och han drar stora grupper till Gumbostran­d-utställnin­gen. Då vi träffar honom ska han just möta en grupp som kommit för att se utställnin­gen och samtidigt höra alla roliga storyn kring bilderna.

Finlands framtid i konst

Förutom fotografie­rna visar Gumbostran­d Konst & Form även en grupputstä­llning bestående av tolv inhemska konstnärer­s verk. Utställnin­gen Finland nu och i framtiden formas av det urval en jury gjorde efter att konstnärer­na fått erbjuda konstverk till just det temat.

Med finns konst av Ilkka Aho, Jouko Alapartane­n, Nina Forsman, Elisa Hämärä, Aleksandra Kulonen, Mirja Ilkka, Sanna Maria Paananen, Paananen & Ulvila, Anastassia Proussova, Vuokko Salmenkivi, Vesa Syrjänen och Katarina Ögård. Utställnin­gen är öppen till den 14 januari 2018.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland