Östnyland

Tro och vetenskap temat på Club Fakta

Kvanthopps Marcus Rosenlund är gäst på torsdagens Club Fakta. Frågan är vad vetenskape­n kan veta.

- Max NyBerg max.nyberg@ksfmedia.fi

Tro kontra vetenskap kan ta sig olika aspekter – som frågan huruvida världsallt­et är en simulation som någon annan i tid och rum styr (som bland annat Teslas Elon Musk propagerar)? Och vad skiljer i så fall den föreställn­ingen från den troendes Gud?

Frågorna ligger som grund för nästa Club Fakta där Marcus Rosenlund är gäst. Rosenlund, känd från vetenskaps­programmet Kvanthopp på Yle Vega, ska diskutera vad vetenskape­n kan veta utifrån grundfråga­n ”Vad i hela universum kan man lita på?”.

Nytt fenomen

Rosenlund påpekar att religiös tro kontra vetenskap är en rätt ny företeelse, där vetenskape­n i århundrade­n bars fram av kyrkan, av lärda präster, munkar och kristna vetenskaps­män som Isaac Newton.

– Och vi glömmer lätt att majoritete­n av dagens kristna, inklusive kristna vetenskaps­män, inte har något problem med att erkänna vetenskapl­iga fakta som evolution, vacciner och global uppvärmnin­g, säger Rosenlund.

I korthet finns ingen klar kristen tradition vad beträffar vetenskaps­förnekelse – bortsett från Galileo och kyrkans geocentris­m.

– Det moderna religiösa ”propellerh­atteriet”, som i regel går hand i hand med vaccinmots­tånd, klimatförn­ekelse och liknande, handlar mer om moderna vidskepels­er och rädslan för det okända, tror jag, Det förstärks av sociala mediers ekokammare. Vetenskape­n och den snabbt ökande kunskapen skrämmer, och korset tröstar.

Vad simulation­shypotesen beträffar så har den blivit en sorts skapelsebe­rättelse för ateister, påpekar Rosenlund. Många, inklusive flera stora vetenskaps­profiler, vill tro på teorin trots att det inte finns några bevis för att vår verklighet skulle vara simulerad.

– Det är ett intressant fenomen, men jag kan inte förklara det.

Konstiga teorier

Tro kan också handla om konspirati­onsteorier, där den ena är konstigare än den andra – som att Finland inte existerar och att vårt 100-åriga land är en fiktiv skapelse för att dölja... något. Att jorden är platt har i det här skedet blivit stapelvara inom konspirati­onsteorier­na, precis som att vaccinatio­ner är farliga, att flygplan släpper ur sig kemikalier som fördummar oss (så kallade chemtrails) och att människan aldrig landade på månen.

Rosenlund upplever inte att tron på konspirati­onsteorier blivit vanligare – det handlar snarare om att människor som tänker lika har lättare att hitta varandra på sociala medier. Tillsamman­s skapar de ekokammare där utomståend­e har svårt att argumenter­a mot vanförestä­llningarna.

VETENSKAP.

– Man ska våga diskutera och argumenter­a, även om risken är att man hamnar in i en ändlös diskussion. Också om man inte lyckas omvända någon så är det vik- tigt att hålla en dialog och att man håller sig saklig. Det är lite vattnet som nöter stenen över det hela, säger Rosenlund.

Det är ändå inte alltid lätt – särskilt när andra är i fara. Som när vaccinatio­nsmotstånd­are orsakar så låg täckningsg­rad att risken för epidemier med utdöda sjukdomar blir ett reellt hot (som på vissa ställen i Österbotte­n).

– Det är en motbjudand­e trend. Och om den fortsätter sprida sig så kan vi som förstår bättre säga ”vad var det vi sade?”. Men i det skedet kommer det inte att trösta någon.

Bildning och tro

I bakgrunden spökar också det faktum att vetenskap är komplicera­t, och att väldigt få har verktygen för att läsa vetenskapl­iga studier. Man tvingas välja sina experter. Det handlar därför mycket om tro – och om bildning.

– Paradoxen är att vi blir allt mera bildade, samtidigt som den vetenskapl­iga läskunnigh­eten inte alltid finns där, säger Rosenlund.

De flesta konspirati­onsteorier härstammar från USA, påpekar han. De bygger på en misstro mot myndighete­r som vi inte har i Finland – och till myndighete­r kan man räkna alla från vetenskaps­män till politiker och Nasa. Där hittar man också Rosenlunds ”favoritkon­spiration”: tron på att människan aldrig landade på månen.

– Det är så... hur kan folk få för sig något sådant? Det finns så många uppenbara hål i den teorin att det nästan blir komiskt.

Club Fakta om universum äger rum den 23 november mellan klockan 17.30 och 19. Platsen är Borgå folkakadem­i.

 ?? Foto: Yle ?? Marcus Rosenlund är gäst på torsdagens Club Fakta.
Foto: Yle Marcus Rosenlund är gäst på torsdagens Club Fakta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland