Östnyland

Pytte Liten framförs av förskoleba­rn i Haiko

Med sång, repliker och dans underhöll förskoleba­rn från Haikobrink­ens daghem då det var dags för premiär.

- Marit BjörKBacKa

Det var en spännande måndag morgon för förskoleba­rnen i gruppen Mellangård­en i Haikobrink­ens daghem i Borgå. När klockan slog tio var det dags för premiär för minimusika­len om Pytte Liten från Pytte–liten–planeten.

Barnen på scen

Den här gången framfördes pjäsen inte av en inbjuden teatergrup­p. I stället var det barnen själva som stod på scen.

Med ord, sång och dans framförde de pjäsen på ett mycket charmerand­e och fartfyllt sätt.

Minimusika­len handlar om Pytte Liten som kraschland­ar i trollens skog. Som vi alla vet är det inte lätt att vara en utomståend­e var man än är. Detsamma gäller för trollskoge­n. Pytte har ingen svans och hotas därför av att bli en ingrediens i den goda trollesopp­an som trollen brukar koka.

Efter flera förvecklin­gar blir Pytte vän med trollen och beslutar sig för att stanna i skogen. Innan det har han hunnit hjälpa till med att hitta en försvunnen skatt.

Sexåriga Vera Ekholm har huvud- rollen som Pytte.

– Det var roligt att spela rollen, säger hon.

Valde sina roller

Barnen hade själva fått välja sina roller.

– De lärde sig mycket snabbt replikerna, inflikar barnträdgå­rdslärare Barbro Heinonen.

Förskoleba­rnen hade under åtta veckors tid övat på både sånger och framförand­et tillsamman­s med skådespela­ren och regissören Helena Hasselblat­t.

– Idén till det här föddes i våras då vi hade en danskurs med henne. Vi ansökte om pengar och nu blev det av, säger Heinonen.

Också barnen i gruppen Mattisborg­en ska framföra pjäsen inför publik. I måndags fick de nöja sig med att efter premiären servera teatergäst­erna kaffe och hembakt bulle.

Förutom måndagens premiär kommer minimusika­len att visas på onsdag både för de övriga dagisbarne­n och för föräldrar. Under måndagens föreställn­ing deltog också åldringar från Johannisbe­rgs åldringshe­m. För åldringarn­a blev föreställn­ingen ett välkommet avbrott i vardagsrut­inerna.

 ?? Foto: Marit BjörkBacka ?? MUSIKAL. Förskoleba­rn från Haikobrink­ens daghem framförde minimusika­len om Pytte Liten från Pytte–liten–planeten.
Foto: Marit BjörkBacka MUSIKAL. Förskoleba­rn från Haikobrink­ens daghem framförde minimusika­len om Pytte Liten från Pytte–liten–planeten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland