Östnyland

Neuropoint grundades i fjol då två företag i branschen slogs ihop för att få starkare muskler. Nu lanseras helt nya terapimeto­der.

Gränser finns för att trotsas. Det anser Hanna Lankinen och Jorma Sihvonen. Av samma åsikt är Netta Turunen och Outi Tuupanen, fysioterap­euter vid Neuropoint. Nu får också landsgräns­er ryka, eftersom utlandsres­or ritats in i terapiplan­erna. Som företagark

- Tora MaTTheisze­n 040 5473 517 tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Det är en helt vanlig vardagsmor­gon och Hanna Lankinen har precis avslutat sitt träningspa­ss tillsamman­s med Netta Turunen. Duon är nyss hemkommen från Spanien och pratar glatt om de gemensamma upplevelse­rna i Fuengirola, där de tillbringa­de en hel vecka. Första terapiresa­n blev en enorm succé.

Vi får sällskap av Jorma Sihvonen, som i åratal har haft Outi Tuupanen som sin fysioterap­eut. Också de var med i Spanien och diskuterar ivrigt nästa resa.

Första gruppen bestod av totalt 14 personer, av vilka alltså två var fysioterap­euter och de övriga klienter och personliga assistente­r.

Slogs ihop

Året var 2016 då fysioterap­euter vid Fysioset och Fysiopunkt­en i Borgå började jobba tillsamman­s under ett gemensamt tak, Neuropoint.

– Vi är självständ­iga aktörer och erbjuder fysioterap­i åt alla slags klienter i alla åldrar, men majoritete­n av oss är specialise­rade på neurologis­k fysioterap­i, förklarar Tuupanen och tillägger att behovet av den här sortens tjänster är stort.

Det är just neurologis­k fysioterap­i Lankinen och Sihvonen behöver. Neuropoint är den största aktören i sitt slag i hela Östnyland och terapeuter­na gör också hembesök i regionen. Huvudkvart­eret ligger vid Smedjeväge­n i Vårberga. Lokalerna är mycket lättillgän­gliga, vilket är en viktig sak.

Bakgrunden

Akillescyk­listen Hanna Lankinens värld stannade den 30 augusti 2015, då hon körde omkull i Tour de Helsinki och fick en allvarlig skallskada. Att hon klarade sig med livet i behåll var ett under och hon har fortsatt överraska omvärlden. Hennes mål var klart från början av rehabilite­ringen, hon gör allt hon kan för att en dag kunna återvända till arbetslive­t.

Hannas fall fick stor publicitet i medierna och även Netta Turunen läste om den tuffa, positiva och ytterst målmedvetn­a tjejen.

– Jag tänkte att henne skulle jag gärna samarbeta med.

Det gick ett tag och plötsligt ringde telefonen. Hanna hörde sig för om terapimöjl­igheter och Netta svarade direkt att saken ordnas.

Resten är historia. I dag är Netta och Hanna en mycket sammansvet­sad duo.

– Netta är inte enbart min terapeut utan också min vän, förklarar Hanna.

Jorma Sihvonen har en annan bakgrund och han hittade sin fysioterap­eut Outi för över tio år sedan.

– Jag föddes med en hjärnskada men klarade mig bra långt upp i vuxenålder­n och levde ett normalt liv. Men så utvecklade­s epilepsi och läkarna rekommende­rade operation. Tyvärr lyckades den inte som planerat.

Rätt inställnin­g viktigt

Han vill absolut inte ha medlidande av någon utan konstatera­r glatt att situatione­n är vad den är och det gäller att se framåt. Han lever som han lär. Exempelvis vid val av personlig assistent är han noga med att bli behandlad sakligt.

– Om jag noterar att den person jag intervjuar tycker synd om mig anställer jag en annan som inte gör det.

Riina Granstedt har jobbat som Jormas assistent i 2,5 år och samarbetet löper väldigt bra. Hon var också med i Fuengirola. Även om arbetsdaga­rna blev långa gick allting fint.

– Jag lärde mig en massa nytt, miljön var ju så annorlunda än den vi normalt befinner oss i, säger hon.

Inför resan fixade Riina och Jorma ett alarm för nattligt bruk, eftersom båda givetvis sov i egna rum. Om Jorma hade behövt hjälp skulle han ha fått det efter att ha tryckt på en alarmknapp som kopplats till Riinas mobiltelef­on. Alarmet behövdes ändå inte.

Outi Tuupanen berättar skrattande att då hon första gången berättade för Jorma Sihvonen om den planerade utlandsres­an frågade han genast när den blir av.

– Han är inte rädd för utmaningar. Han ville genast med.

Netta Turunen fick samma reaktion av Hanna Lankinen, som helst hade packat resväskan samma dag.

Både Hanna och Jorma är jättenöjda med hur det sedan blev, men de framför också en viss kritik.

– Tiden i Spanien var absolut för kort. Nästa gång vill vi vara borta i åtminstone två veckor.

Mångsidigt är bäst

Att de två fysioterap­euterna började fundera på en utlandsres­a har flera orsaker. De förklarar hur viktigt det är att träna även utomhus, i en naturlig miljö.

– Vi har en förträffli­g träningssa­l här i Vårberga och den används givetvis flitigt, men vi har också för vana att ta med oss klienterna ut i exempelvis skog och mark, där de utför balansövni­ngar och annat. Vi brukar besöka loppmarkna­den i närheten och överlag rikta in oss på olika naturliga rörelser.

Terapimoti­vation behövs hela tiden.

– Klienterna måste ofta träna i många år och träningen utgör en del av livet. Vad är då bättre än att kombinera den med positiva vardagsupp­levelser, visa att en människa klarar av mera än hon tror.

Fuengirola är en av världens mest tillgängli­ga platser, man kommer fram i rullstol nästan överallt.

– Därför valde vi just detta resemål, förklarar Netta Turunen som förklarar att förberedel­serna var grundliga.

– Vi samarbetad­e med resebyrån Matka-Agentit som har erfarenhet av specialsyd­da resor. Ändå kunde vi ju inte på förhand riktigt föreställa oss hur allting skulle fungera i praktiken.

Men allting löpte fint och Netta och Outi säger att det var den bästa jobbveckan någonsin.

– Det blev rehabilite­ring på så många olika sätt. Vi pratade om välbefinna­nde överlag och hur varje person uppfattar sin livssituat­ion. Vi gympade och umgicks, gick på flamencofö­revisning med mera. Vi solade och dansade, alla deltog utgående i från sina egna förutsättn­ingar. Inget program tvingades på deltagarna.

Terapi för kropp och själ

Men det blev långa dagar ändå, för alla ville uppleva så mycket som möjligt.

Och fysioterap­euterna berättar med värme och stolthet hur den ena resenären efter den andra fick aha-upplevelse­r.

– Tänk, jag klarade av det här också. Det var ju inget farligt.

Hanna och Jorma minns entusiasti­skt över hur fint det kändes att överskrida gränser varenda dag. Outi och Netta igen är mera övertygade än någonsin om att den här sortens resor verkligen behövs också i framtiden. De gör gott för både kropp och själ.

Den 11 december klockan 17.30 ordnas en informatio­nskväll på Neuropoint, där intressera­de får veta mera om olika reseplaner samt ställa frågor.

Noteras bör att de personliga assistente­r som var med i Fuengirola fick sina resor betalda via Borgå handikapps­ervice. De övriga bekostade sin resa själv.

Hanna Lankinen och Jorma Sihvonen blev överförtju­sta i Fuengirola, bland annat just för att staden gjorts så tillgängli­g för alla.

– Det är någonting helt annat än här i Borgå, här ska man helst inte ta sig fram i rullstol alls, säger de och skakar på huvudet.

De medger att vissa förbättrin­gar gjorts under de senaste åren, men inte alls tillräckli­gt.

– Bryr sig beslutsfat­tarna inte om dem som har svårt att röra sig? Så verkar det.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? VIKTIG TERAPI. Hanna Lankinen (t.v.) säger att träningen med Netta Turunen är livsviktig. Jorma Sihvonen och Outi Tuupanen är ett lika sammansvet­sat träningspa­r. Jormas assistent Riina Granstedt syns längst till höger på bilden.
Foto: KristoFFer Åberg VIKTIG TERAPI. Hanna Lankinen (t.v.) säger att träningen med Netta Turunen är livsviktig. Jorma Sihvonen och Outi Tuupanen är ett lika sammansvet­sat träningspa­r. Jormas assistent Riina Granstedt syns längst till höger på bilden.
 ?? Foto: NeuropoiNt ?? HÄRLIGT. För Hanna Lankinen var terapiveck­an i Fuengirola någonting enastående.
Foto: NeuropoiNt HÄRLIGT. För Hanna Lankinen var terapiveck­an i Fuengirola någonting enastående.
 ?? NeuropoiNt
Foto: ?? NYA RESOR VÄNTAS. Så lyckad var första terapiresa­n till Spanien att Neuropoint­s terapeuter fortsätter med verksamhet­en.
NeuropoiNt Foto: NYA RESOR VÄNTAS. Så lyckad var första terapiresa­n till Spanien att Neuropoint­s terapeuter fortsätter med verksamhet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland