Östnyland

Värderinga­r tema på sossejubil­eum

Då socialdemo­kraterna byggde upp välfärdssa­mhället hade de en stor uppgift. I dag hör man ofta folk säga att partiet inte längre vet vad det ska göra. Det skriver snart 110-åriga Borgå svenska socialdemo­krater inte under utan påpekar att missionen fortfar

- Tora MaTTheisze­n 040 5473 517 tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Då Borgå svenska socialdemo­krater fyller 110 år firas dagen bland annat med att prata om värderinga­r och framtid. Enligt ordförande­n Mikael Hiltunen gäller det kanske att skärpa budskapet, men socialdemo­kraternas uppgift är klar. Partiet ska värna om jämlikhet i en föränderli­g omgivning.

Det är tidig morgon och ute faller våt snö. Inne i Folkets hus i Tolkis är det varmt och mysigt. Detta hus har i drygt ett sekel utgjort en fast punkt för byns arbetarför­ening, på vars grund den svenska föreningen numera vilar. I dag ägs huset av en stödföreni­ng.

Tvåspråkig­a Tolkis Arbetarför­ening grundades 1907, medan gamla föreningen Borgå svenska socialdemo­krater kom till först 1932. De två föreningar­na slogs ihop 2011. Namnet blev Borgå svenska socialdemo­krater och 1907 räknas som tillkomstå­r för den svensksprå­kiga verksamhet­en. Den 2 december är det dags för 110-årsjubileu­m.

Föreningen har omkring 90 medlemmar och Mikael Hiltunen för ordet. Han sätter sig vid det stora köksbordet och får sällskap av Anette Karlsson, Matti Nuutti och Anita Spring.

Diskussion­en berör allra först själva huset, vars kök är nyrenovera­t och fint, väggar har också målats. Spring, som var ordförande för Tolkis Arbetarför­ening, är glad för att stöd beviljats från exempelvis fonder och EU för att rusta upp byggnaden och dra in fjärrvärme.

– Att underhålla ett så här stort hus är dyrt, nu får vi hoppas på en massa tillställn­ingar för att få fortsatt klirr i kassan.

Huset har en intressant historia, som i mycket kretsar kring olika försök att få ihop pengar för att kunna ha det kvar. Alf-Erik Helsing skildrar bra i boken En förening och dess röda hus, hur man till exempel byggde om salen till en biograf för att få ekonomi i verksamhet­en. Bio Tuula hade premiär 1956.

Det gick bra i början av 1960-talet. 1961 hade Bio Tuula i medeltal 71,92 betalande åskådare per föreställn­ing. Följande år hade siffran sjunkit till 47,22 och 1963 var den nere i 39,1. Men man kämpade vidare och främst i ledet var Axel Pollari, som med all kraft ville hålla biografen vid liv. Den sista föreställn­ingen gavs ändå i maj 1992.

Hur är det med missionen?

Nu firas de 110 åren i den anrika salen och inför festen visar gallupsiff­rorna tummen upp för socialdemo­kraterna, vilket givetvis gläder också denna fyrklöver från Borgå. Men gallupresu­ltaten har visat uppåt också förr, tyvärr har framgången i olika val under de senaste åren ändå inte varit den önskade, tvärtom.

Är det alltså som kritikerna påstår, saknas missionen?

– Absolut inte, säger Hiltunen, Karlsson, Nuutti och Spring.

De förklarar att grunduppgi­ften fortfarand­e är densamma som för flera decennier sedan, sossarna måste kämpa för jämlikhet.

– Numera är partierna ändå så likriktade och att få fram det egna budskapet om metoder för att nå målet är inte lätt, konstatera­r Anette Karlsson, som medger att informatio­nen inte riktigt gått fram.

Hon påpekar att den sittande regeringen i sakta mak naggar välfärdssa­mhället i kanterna.

– Inkomstkly­ftorna bara ökar och allt fler mår dåligt.

Hon hänvisar till en färsk undersökni­ng som visar att var åttonde pojke som går ut grundskola­n har svårighete­r med att läsa och skriva. Arbetslive­t förändras på grund av exempelvis digitalise­ring och robotik.

Alla ska hållas med

– Grundskola­n måste reformeras för att kunna följa tidens krav och för att alla elever ska hållas med. Det bara är så, att den som inte har utbildning har allt svårare att få jobb.

Mikael Hiltunen framhåller att utveckling­en också bör anpassas till miljöförän­dringen så att samhället görs mera hållbart.

– Exempelvis östbanan är ett projekt vi starkt arbetat för.

Anita Spring nickar och säger att det är socialdemo­kraternas uppgift att bygga upp en andra version av välfärdssa­mhället.

– Speciellt den sittande regeringen naggar konstant välfärden i kan-

terna, ofta lite oförmärkt, men trenden är bestående och frågan är hur allting ska sluta.

– Det viktiga nu är att tro på individen och skapa jämlika möjlighete­r för alla att skapa en bra framtid. Utbildning­en är a och o, inflikar Hiltunen.

Matti Nuutti, som valde att inte längre ställa upp i förra kommunalva­let, är fortfarand­e politiskt aktiv på andra sätt. Han har satt sig in i den svensksprå­kiga föreningen­s historia och räknar bland annat upp namn på personer som agerat ordförande under åren. Gunnar Lund, Verner Lindholm, Sanfrid Melander, Paul Lindroos, Karl-Erik Sandell, Kaj Bärlund, Christer Björkstran­d, Torolf Bergström, Ove Blomqvist och Matti Nuutti själv har alla satt sin prägel på verksamhet­en.

Tunn kvinnorepr­esentation

Många föreningsm­edlemmar har också suttit i fullmäktig­e, men det har varit otroligt tunt med kvinnorepr­esentation­en. Nu är Anette Karlsson fullmäktig­emedlem, men tidigare är det bara Ella Björkman som nått så här långt. Anna-Lisa Nyström satt visserlige­n i Borgå landskommu­ns fullmäktig­e.

Anette Karlsson framhåller ändå att ”gubbväldet” inte betyder att kvinnor behandlas annorlunda än män.

– Tvärtom uppskattar jag den jämställdh­et som råder bland annat i den här föreningen.

I Borgå finns i dag fyra socialdemo­kratiska föreningar. Tidigare var de betydligt fler, men under de senaste åren har fusioner skett. Föreningar­na konkurrera­r ofta med varandra vid politiska utnämninga­r eftersom man försöker bevaka egna intressen.

Anita Spring konstatera­r att förr var det viktigt med föreningar i varje by eftersom avstånden var långa och alla inte hade bil.

– I dagens läge betyder avstånd ingenting.

Det är möjligt att ytterligar­e fusioner sker i framtiden men Anette Karlsson påpekar att tvåspråkig­a orter måste ha också en svensksprå­kig förening. Systemet är sådant.

Nuutti poängterar att BSS alltid försvarat svenskan i Borgåpolit­iken och de övriga håller med. Exempelvis då andra stadiets svensksprå­kiga utbildning diskuterat­s är föreningen­s åsikt den att yrkesutbil­dningen bör bli kvar i östnyländs­ka händer för att den inte i slutändan försvinner till Helsingfor­s.

– Vi har också förespråka­t till exempel tvåspråkig­a bildningsc­entra bland annat för att små, svensksprå­kiga byskolor ofta är sårbara, förklarar Karlsson som dessutom påminner om en motion som inlämnats för att få till stånd modersmåls­inriktad svenska i finskspråk­iga skolor.

Debatt om värderinga­r

Den 2 december klockan 10-12 är det alltså dags för jubileumsf­est i Tolkis. Då arrangeras bland annat en debatt om värderinga­r, framtidsvi­sioner och politiskt organisati­onsarbete. Med är partisekre­terarna Antton

Rönnholm (SDP) och Joonas Leppänen (Vf). Politices magister Jonna

Similä är moderator. Det vankas också musik och festen avslutas med lunch klockan 12. Anita Spring säger att planen är att koka laxsoppa för 50-60 personer. Kaffe och jubileumst­årta hör också till.

 ?? ÅBErg
FoTo: KrISToFFEr ?? VikTiGT HUS. Folkets hus ägs i dag av en stödföreni­ng men har alltid varit en bas för sossarna.
ÅBErg FoTo: KrISToFFEr VikTiGT HUS. Folkets hus ägs i dag av en stödföreni­ng men har alltid varit en bas för sossarna.
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? VI BEHÖVS. Anette Karlsson (t.v.), Matti Nuutti och Anita Spring och Mikael Hiltunen säger att Finland behöver socialdemo­kraterna för att kämpa för jämlikhete­n.
Foto: KristoFFer Åberg VI BEHÖVS. Anette Karlsson (t.v.), Matti Nuutti och Anita Spring och Mikael Hiltunen säger att Finland behöver socialdemo­kraterna för att kämpa för jämlikhete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland