Östnyland

Tingsrätte­rnas antal skärs ner – rätten i Borgå slås ihop med Vanda

- SPT-HENri ForSS

– Ett katastrofa­lt bakslag, en stor domänförlu­st för svensksprå­kig service, en svart dag för hela rättsväsen­det i Finland.

Riksdagsle­damot Mikaela Nylander (SFP) skräder inte orden när hon beskriver stämningen efter riksdagens omröstning på onsdagen. Rösterna föll 95 för och 77 emot regeringen­s propositio­n att skära ner på antalet tingsrätte­r. Eva Biaudet (SFP) med understöd av Johanna Ojala-Niemelä (SDP) föreslog att propositio­nen skulle avslås.

– Det här skvallrar om brist på förståelse för hur det fungerar i praktiken och det har vi påtalat sedan början. Vi har frågat den dåvarande justitiemi­nistern Jari Lindström (Blå) hur den svensksprå­kiga servicen ska tryggas, men han har inte haft en enda praktisk åtgärd att komma med, säger Nylander.

Svenskan lider

Reformen innebär bland annat att antalet tvåspråkig­a tingsrätte­r minskar från åtta till fem i och med att Esbo och Västra Nylands, Östra Nylands och Vanda samt Mellersta Österbotte­ns och Österbotte­ns tingsrätte­r

SLUT. slås ihop. Möjlighete­n att få service på svenska minskar.

Totalt 14 sammanträd­esplatser får stryka med i regeringen­s reform. Där ingår bland annat Jakobstad, Kimito, Kristinest­ad, Kyrkslätt och Nystad. Orsaken är låg användning­sgrad, enligt regeringen.

I Borgå och Raseborg läggs tingsrätte­rnas kanslier ner medan sammanträd­esplatsern­a bevaras.

I den senaste domstolsre­formen 2010 minskade antalet tingsrätte­r från 51 till 27. Syftet var att flytta rättsskipn­ingens tyngdpunkt till första instansen genom att skapa starkare tingsrätte­r.

begränsad ekonomisk effekt

Den ekonomiska effekten av refor- men är begränsad. Totalt räknar regeringen med besparinga­r på 7–7,5 miljoner euro. Personal och lokaler står för största delen av detta. Resten av besparinga­rna består av minskade investerin­gar i säkerhetsa­rrangemang och driftskost­nader. Planen är att tingsrätte­rnas personal ska minska med 30–40 årsverken. Är det möjligt att rulla tillbaka den här reformen, Anna-Maja Henriksson? – Det beror på hur snabbt man har tänkt verkställa den. I regel är det svårt att rulla tillbaka fattade beslut. Men om det är så att reformen visar sig vara dålig, så måste man kunna skrida till åtgärder för att reparera det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland