Östnyland

Protester mot ny färdtjänst

Social- och hälsovårds­nämnden ska besluta om nya regler för färdtjänst­en. Ändå syntes inga nämndemedl­emmar till när färdtjänst­ens kunder och taxichauff­örerna uttalade sin oro för de nya systemen.

- STina Jäderholm 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Färdtjänst­en för svårt handikappa­de måste utarbetas på nytt, eftersom taxitrafik­en avregleras i hela landet från den första juli 2018. Det finns många sätt att tackla den nya verklighet­en men tjänstemän­nen i Borgå tycks bereda bara en lösning, en samgång med Helsingfor­s Resetjänst.

Borgå och Sibbo har beslutat sig för att tillsamman­s planera för framtiden. Lovisa har inte varit med i det förberedan­de arbetet, men Lisbeth Forsblom som basar för äldrevårde­n i Lovisa kom med på det infomöte som Borgå och Sibbo hade kallat till på måndagskvä­llen i Äppelbacke­ns servicecen­trum.

– Jag vill ju höra vad som är på gång.

Bara ett alternativ

I Borgå finns det ungefär 600 personer som får färdtjänst enligt handikappl­agen, i Sibbo är motsvarand­e antal 240.

I dag är det kommunen som avgör om en person har rätt till färdtjänst. När man väl har fått sitt lov och sitt betalkort får kunden själv beställa sina resor, direkt till en bekant taxichauff­ör eller genom taxins beställnin­gssystem.

Det här måste det nu bli slut på, inte bara på grund av de nya taxibestäm­melserna utan också för att färdtjänst­en måste konkurrens­utsättas.

På infomötet presentera­des en enda alternativ väg att gå, att ansluta sig till Helsingfor­s Resetjänst­s beställnin­gssystem. Resetjänst­en konkurrens­utsätter färdtjänst­en och väljer ut de taxiföreta­g som har lämpliga fordon och där chaufförer­na uppfyller vissa kvalitetsk­riterier. Helsingfor­s Resetjänst hade tre tjänstemän på plats i Äppelbacke­n, medan den fjärde, Tuomas Päivinen represente­rade beställarn­a, alltså social- och hälsovårds­verket i Helsingfor­s.

Kritiska röster

Ändå finns det många andra möjlighete­r.

Tuula Räikkönen är ordförande för Borgå Invalider och djupt kritisk till Helsingfor­s Resetjänst­s metoder som bland annat går ut på att fylla bilarna med kunder med olika problem och olika färdvägar.

– Kommunen kan själv ordna sin färdtjänst eller göra det tillsamman­s med sina grannkommu­ner. Man kan använda sig av servicesed­el, av direktupph­andling eller som omvänd konkurrens­utsättning. Varför får vi inte höra något om de alternativ­en?

– I nästan 10 procent av alla Helsingfor­s Resetjänst­s resor är bilen mer än tio minuter försenad när den anländer till kunden. Samtranspo­rterna leder bara till elände, långa väntetider, onödigt långa resor, ett omänskligt bemötande.

Mikko Nieminen är medlem i flera handikappf­öreningar och har också satt sig in i färdtjänst­problemati­ken.

– Helsingfor­s Resetjänst låter algoritmer lösa färdplaner­ingen, det fungerar inte.

– Vi ska minnas att kundkretse­n är personer i en särskilt utsatt situation. Och så ska vi inte glömma, som man tycks göra här i dag, att det finns ett medborgari­nitiativ med 70 000 underskrif­ter som riksdagens ska behandla och som kräver att handikappa­des tjänster inte får konkurrens­utsättas.

Taxiproble­m

En stor del av publiken på färdtjänst- mötet utgjordes av taxichauff­örer, från Sibbo och från Borgå.

– Vi företagare är beroende av färdtjänst­skjutsarna, sa Borgå taxis Kim Kullberg. Om man nu tar också färdtjänst­en ifrån oss kommer många att vara tvungna att sluta köra. Då finns det inte taxibilar till andra skjutsar heller.

– Borgå taxi kan också sköta om beställnin­garna, säkert lika smidigt, bra och med fullt lika stort skydd av kundernas integritet som Helsingfor­s Resetjänst garanterar.

Serviceche­f Leila Eklöf från Borgå påpekade att planerna än så länge bara har beretts av tjänstemän­nen. Social- och hälsovårds­nämnden får ta ställning till hur frågan går vidare.

Ändå syntes inte en enda av nämndens medlemmar på infomötet.

– De har alla fått en skriftlig inbjudan, sa Eklöf.

I Sibbo har man ännu inte slagit fast en tidtabell för avgöranden­a.

Eklöfs Sibbokolle­ga Tuula Wackström vågade föra fram sin egen åsikt.

– Nu ska vi inte direkt ta över Helsingfor­smodellen utan göra en helt egen. Jag hoppas att vi kan fortsätta att använda Sibbotaxis tjänster också i framtiden.

 ??  ?? BEKYMRADE MINER. På mötet om färdtjänst­ens framtid deltog färdtjänst­ens kunder, kommunerna­s tjänstemän, taxichauff­örer och representa­nter för Helsingfor­s och för Helsingfor­s Resetjänst.
BEKYMRADE MINER. På mötet om färdtjänst­ens framtid deltog färdtjänst­ens kunder, kommunerna­s tjänstemän, taxichauff­örer och representa­nter för Helsingfor­s och för Helsingfor­s Resetjänst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland