Östnyland

Regionens daghem är i hyfsat skick

Miljöhälso­vården i Borgå inspektera­de daghemslok­aler i Borgå, Sibbo, Askola, Borgnäs, Lovisa och Lappträsk i mars-oktober 2017. Lokalerna och hygienen var mestadels i skick.

- Petra Lind

Vid inspektion­erna bedömdes lokalerna kondition, både de där barnen vistas samt personalen­s utrymmen, och man kontroller­ade också de allmänna förhålland­ena samt arrangeman­gen för hygien och städning. Inspektion­erna omfattade bland annat personalin­tervjuer och rutinmätni­ngar av bland annat rumstemper­atur, fuktighet och koldioxidh­alt som ger informatio­n om hur ventilatio­nen fungerar i fastighete­n.

Inomhusluf­tens koldioxidh­alt var för hör i 15 procent av daghemmen vilket tyder på otillräckl­ig ventilatio­n i förhålland­et till personanta­let i utrymmena. En hög koldioxidh­alt kan orsaka både trötthet och huvudvärk. Det gjordes också organolept­iska kontroller av lokalerna, det vill säga hälsoinspe­ktörerna gjorde observatio­ner baserade på känsla, smak och lukt.

Utöver det kollades bland annat kranvattne­ts temperatur­er samtidigt som resultaten av radonhalte­rna som uppmätts i fastighete­n kontroller­ades. Temperatur­en på det heta kranvattne­t var för låg eller temperatur­en på det kalla kranvattne­t var för hög i 17 procent av daghemmen. Legionella­bakterien, som bland annat orsakar lunginflam­mation, kan föröka sig i en temperatur av plus 20–50 grader.

I 13 procent av daghemmet brast det i allmän snygghet, renhet och ordning – då handlade det speciellt om dammsamlin­gar i lokalernas övre delar – och i 28 procent av daghemmen hittade man slitna och trasiga väggytor, golvlister och dörrar. Observatio­ner, som tyder på inneluftpr­oblem, gjordes i cirka tiondedela­r av de inspektera­de daghemmen. Personalen i cirka en femte- del av de inspektera­de daghemmen uppskattad­e att barn och vuxna har symtom som tyder på inomhusluf­tsproblem.

Hälsoinspe­ktören uppmanade daghemmen, där brister konstatera­ts, att åtgärda bristen inom utsatt tid och en del av bristerna har redan åtgärdats. Inspektion­erna gjordes som en del av Miljöhälso­vården i Borgås planmässig­a tillsyn, vars syfte är att förebygga sanitära olägenhete­r.

 ?? Foto: Arkiv/kristoFFer Aberg ?? inSPeKtiOn. Miljöhälso­vården inspektera­de regionens daghem och kom fram till att såväl lokalerna som hygienen till största delen var i gott skick. De brister som uppdagades ska åtgärdas.
Foto: Arkiv/kristoFFer Aberg inSPeKtiOn. Miljöhälso­vården inspektera­de regionens daghem och kom fram till att såväl lokalerna som hygienen till största delen var i gott skick. De brister som uppdagades ska åtgärdas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland