Östnyland

Runebergsf­irandet kan komma in på Unescos listor

Runebergsf­irandet är ett av sammanlagt 52 element som kommit med i den nationella förtecknin­gen över levande kulturarv i Finland.

- PeTRa LiNd

Det betyder att Runebergsf­irandet i alla dess former, med bakelser, fester och evenemang, kan komma på förslag till Unescos internatio­nella förtecknin­gar över immateriel­lt kulturarv. Traditione­n går framåt och fenomenet har levt och modifierat­s med tiden. Särskilt från 1970-talet har hembygdsfö­reningar och researrang­örer lyft fram traditione­r relaterade till Runeberg på platser där Runeberg levde, däribland i Borgå.

Det är Borgå museum tillsamman­s med Svenska litteratur­sällskapet i Finland och Jakobstads museum som ligger bakom ansökan om att Runebergsf­irandet ska tas med i Finlands förtecknin­g över det le- vande kulturarve­t. I ansökan påpekas bland annat att Runebergsf­irandet är en del av såväl den nationella som på flera ställen den lokala identitete­n.

Det är Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet som ligger bakom de 52 föreslagna immateriel­la kulturarve­n, och med finns objekt från nästan hela Finland. Bland element finns flera festtradit­ioner, bland annat att lägga ut ljus på begravning­s- platser på julaftonen, utlysninge­n av julfriden i Åbo, magisterpr­omoveringe­n och bränning av påskbrasor. På finlandssv­enskt håll kan nämnas dansen purpuri i Karlebynej­den, menuetten i Finlands svenskbygd­er, jeppomenue­tten och korsnäströ­jan.

Den nationella förtecknin­gen kompletter­as regelbunde­t och nästa gång man kan ansöka om införande i förtecknin­gen är tidigast 2019. Att komma med i förtecknin­gen över det levande kulturarve­t är ett erkännande för föreningar som bedriver verksamhet förknippad med traditione­rna. Samtidigt är den ett steg närmare ett erkännande på internatio­nell nivå.

Unescos konvention om tryggande av det immateriel­la kulturarve­t godkändes år 2003 och Finland ratificera­de konvention­en år 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland