Östnyland

Borgå premierade Bomberg och Kaulanen

Borgå stads kultur- och idrottspri­s gick till Kirsi Kaulanen och Gunnar Bomberg.

- ÖN

Bildningsn­ämnden delar varje år ut kulturpris­et till en person eller ett samfund från Borgå som på ett förtjänstf­ullt sätt har verkat inom något kulturområ­de. Kulturpris­et beviljas som erkänsla för tidigare utfört arbete. Prissumman är 2 000 euro.

Stora framgångar

Kulturpris­et år 2017 tilldelas skulptör Kirsi Kaulanen för hennes förtjänste­r inom bildkonst. Kirsi Kaulanen har sedan år 1988 aktivt deltagit i utställnin­gar både i Finland och utomlands.

Kirsi Kaulanen har särskilt varit framme i offentliga konsttävli­ngar där hon också har haft nationell framgång. Den bästa tävlingsfr­amgången har hon haft men den till Musikhuset planerade och år 2011 färdigstäl­lda 14 meter långa, 10 meter höga och 2 200 kilo tunga skulpturen Gaia av polerat rostfritt stål. Ämnet och formen för verket hittar hon i naturen. Konstnären har i flera verk synliggjor­t de utrotnings­hotade växterna i Finlands natur.

Kirsi Kaulanen arbetar i sin ateljé i Konstfabri­ken i Borgå och planerar nya verk till bland annat Helsingfor­s (2020) och Tammerfors (2017-). Kaulanen har även påverkat och påverkar aktivt i det lokala

KONST.

konstlivet. Hon har med sin verksamhet främjat diskussion­en om den offentliga konstens ställning och betydelse. Hennes verk finns i flera internatio­nella och nationella konstmusée­rs och städers samlingar, även i Borgå stads samlingar.

Bombberg aktiv inom idrotten

Bildningsn­ämnden gav Årets idrottspri­s 2017 ut till föreningsa­ktören och tränaren Gunnar Bomberg. Prissumman är 2 000 euro.

Enligt Kultur- och fritidstjä­nsternas bidragsanv­isningar kan priset delas ut till en idrottare eller en för- ening, ett lag eller en person som under en lång tid och på ett förtjänstf­ullt sätt har varit aktiv inom idrotten i staden så, att verksamhet­en varit betydelsef­ull för idrottskul­turen och -utveckling­en i Borgå.

Gunnar Bomberg deltog i grundandet av Borgå Akilles handbollss­ektion 1973. Han har verkat som ordförande där under åren 1975‒1979 och varit styrelseme­dlem i sektionens styrelse under 30 år. Under åren 1986–2017 har han fungerat som tränare för 1‒3 handbollsl­ag per år och sedan september 2017 fungerat som assisteran­de tränare.

Gunnar Bomberg grundade 1993 handbollss­kolan där han verkade som ansvarig tränare fram till år 2015.

Han har avlagt olika tränarskol­ningar vilka berättigar honom till den högsta nivån.

Han har lett och tränat hundratals unga handbollss­pelare under årtionden och burit stort ansvar för hela handbollsv­erksamhete­n i Akilles genom att sköta reserverin­gar av salar, matchprogr­am, kontakter till samarbetsp­artners och motståndar­lag och övriga handbollsf­öreningar.

 ?? Foto: Arkiv/kristoFFer Åberg ?? Skulptör Kirsi Kaulanen i sin ateljé i Konstfabri­ken.
Foto: Arkiv/kristoFFer Åberg Skulptör Kirsi Kaulanen i sin ateljé i Konstfabri­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland