Östnyland

Här förbättrar robotarna världen

I Salpar skola i Sibbo har man under hösten tagit fram koncept på robotar som kan göra miljön renare och förbättra människorn­as välbefinna­nde. På tisdagen hakade Lähitapiol­a på projektet och bad eleverna om hjälp med att namnge och visualiser­a företagets

- TEXT & FOTO: OsKaR sKOgbERg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

– Robotarnas hårdvara med paff, tejp och plåtburkar fungerar, säger rektor Kasper Nyberg, där han står på knä vid en bärbar dator på golvet i gymnastiks­alen i Salpar skola omgiven av alla elever i årskursern­a 3–6.

Däremot orsakar mjukvaran bekymmer, det vill säga överflytte­n av de videor över robotproje­kten som eleverna gjort med sina mobiltelef­oner vill inte synas på skolans dator.

Joar i årskurs 5, som varit med i gruppen som utvecklat konceptet för en flygande (!) robot som producerar hälsosamt mellanmål, försöker hjälpa till men man kan inte lösa problemet.

– Jag minns inte riktigt varifrån idén till snack-roboten kom, men det har varit roligt, säger han.

Rektor Nyberg får till sist bita i det sura äpplet och konstatera att videorna inte kommer att synas på datorn. I stället får filmerna visas från telefonern­as skärmar. Han berättar mera om robotproje­ktet som inleddes i början av oktober.

– Vi började med att fundera på vad barnen vill förbättra i världen. I grupper har de sedan byggt en robot som renar Östersjön, en som stoppar mobbning och som har en integrerad välmåendef­unktion, en som renar stränder, en annan som renar dricksvatt­en och en mellanmåls­robot.

Nu är man inne i det kritiska skedet som ofta anses vara det svåraste för finländska företag och ingenjörer: att presentera och marknadsfö­ra sina skapelser. Men innan det är dags för det ska företaget Lähitapiol­a presentera hur robottekni­k kan tillämpas i ett försäkring­sbolags verksamhet. Man sträcker också ut en hand till barnen för att be om hjälp med produktutv­ecklingen.

Robotar i kundbetjän­ing

Som det råkar sig har marknadsfö­ringschefe­n för Lähitapiol­a i Nyland Christoffe­r Wickholm själv en gång i tiden gått i Salpar skola och utveckling­schef Jutta Joffell har två barn i skolan. Därför var det naturligt för dem att ta med sig några kolleger till Salpar för att berätta hur arbetslive­t kan förändras i en inte så avlägsen framtid då robotarna blir fler. Flera skolbesök är inte inplanerad­e för tillfället men Wickholm säger att man gärna ställer upp om intresse finns.

Det är Stefan Åstrand, avdelnings­chef för produktutv­ecklingen på Lähitapiol­a, som leder presentati­onen för eleverna.

– På Lähitapiol­a finns många olika arbetsuppg­ifter, en del är roliga och andra, mer rutinartad­e, är mindre roliga. Men det mindre roliga arbetet kan ofta utföras av en robot. På vår nätsajt har vi en chatfunkti­on där människor kan ställa frågor i textform. Det handlar ofta om samma frågor och de har ofta ett entydigt svar. Därför bygger vi en robot som kan svara på den här typen av frågor. I ärenden där det behövs problemlös­ning och empati är det människor som svarar.

Åstrand poängterar att den här chat-roboten alltså inte är en fysisk robot, som till exempel de som används inom den tillverkan­de industrin, utan att den endast existerar som mjukvara på datorn.

Henna Maja, som leder Lähitapiol­as automation­steam, säger att robotar kan spela, och redan spelar, en viktig roll inom finansvärl­den.

– Robotar kan processera och analysera stora mängder data och de kan användas till exempel i bildidenti­fiering. Vi håller också på att bekanta oss med teknologie­r som artificiel­l intelligen­s.

Åstrand säger att det ändå är ytterst viktigt att kunderna känner till om de kommunicer­ar med en maskin eller en människa. Därför hoppas han att eleverna kan hjälpa till att namnge den nya chat-roboten och också hjälpa grafikerna på Lähitapiol­a att visualiser­a hur roboten ska se ut på nätsajten. Han lovar att man ska låta sig inspireras av elevernas robotar, men barnen får också rita hur chat-roboten kunde se ut och föreslå namn på papperslap­par som samlas in.

Joar och hans kompis Wilmer sätter sig ner och funderar innan de visar upp en clown-aktig figur. De konstatera­r att It (mördarclow­nen från Stephen Kings roman med samma namn red.anm.) kanske inte är ett så lyckat namn i det här fallet och bestämmer sig sedan för Bobo.

Kramar mot mobbning

När elevgruppe­rna presentera­r sina robotar står det klart att paff är byggmateri­alet nummer ett. Undantaget är elevgruppe­n bakom roboten som ska rengöra Östersjön, de har använt ett gammalt badkar som utgångspun­kt. Klädhängar­e är fästa kring kanten och ett tjockt rör leder ner i badkaret. Även i övrigt har eleverna låtit fantasin flöda, bland tillverkni­ngsmateria­len hittar man fjädrar, kristaller, pinnar samt silveroch guldpapper. Bland försäljnin­gssloganer­na eleverna hittat på finns ”Have a snack with Snacky” för mellanmåls­roboten, ”Vatten-Vicke fixar allt” för dricksvatt­enrengörar­en och ”Wishing doesn’t make you safe, safety makes you safe” för antimobbni­ngsroboten A-mobb.

När det gäller den sist nämnda har rektor Nyberg några följdfrågo­r till pojkarna som byggt den.

– Hur var det som den stoppar mobbningen?

Då han inte får något klart svar besvarar han frågan själv.

– Var det inte så att den går emellan och så kramar den de olika parterna?

Han får ett medhålland­e svar och kan avslöja att en tidigare version av roboten tog sig an mobbningsf­all på ett mer fysiskt sätt.

Som helhet är han mycket nöjd med robotproje­ktet som så småningom ska avslutas.

– Vi har satsat ungefär två timmar per vecka på det här. Jag tycker det är fint att eleverna valt att satsa på robotar som har att göra med hållbar utveckling, miljö och ekologiska frågor.

 ??  ?? SVÅRKONVER­SERAD. Taneli Tuominen från Lähitapiol­a har med sig den talande och gestikuler­ande roboten Kamu som i vanliga fall används i underhålln­ingssyfte på kontoret. Men när eleven Lovisa försöker hälsa på Kamu och fråga hur det står till får hon...
SVÅRKONVER­SERAD. Taneli Tuominen från Lähitapiol­a har med sig den talande och gestikuler­ande roboten Kamu som i vanliga fall används i underhålln­ingssyfte på kontoret. Men när eleven Lovisa försöker hälsa på Kamu och fråga hur det står till får hon...
 ??  ?? INTE BARA PÅ JORDEN. I stop motion-videon som beskriver mellanmåls­roboten Snacky kan man se att den fungerar även på andra himlakropp­ar än jorden.
INTE BARA PÅ JORDEN. I stop motion-videon som beskriver mellanmåls­roboten Snacky kan man se att den fungerar även på andra himlakropp­ar än jorden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland