Östnyland

Hybridhot tema på militärövn­ingar

Kettu 2-övningen avslutades den här veckan, och nästa vecka börjar Uusimaa 17. Sammanlagt involveras totalt nästan 10 000 soldater och flera hundra fordon, varav en del rör sig i östra Nyland. Inga stridsvagn­ar syns ändå här.

- Max NybErg max.nyberg@ksfmedia.fi

Det är torsdag förmiddag strax innan stormen slår till, och efter ett dygns spanande från skogsbryne­t är det dags att gå in: målet är det stängda dagiset i Illby och där inne finns personer av intresse. Bakom sig har de sabotage och allmän skadegörel­se, men kriget är ännu inte här. Situatione­n påminner om den i Ukraina, med ”gröna gubbar” som dyker upp utan att något egentligt krig startar. Och nu gömmer sig männen i dagiset.

Polisens resurser är begränsade och man ber om hjälp av Gardesjäga­rregemente­t för att gripa männen. När ytterligar­e fiender dyker upp går startskott­et: soldaterna rusar in, det hörs skottlossn­ing, någon försöker rymma över idrottspla­nen, någon grips. Så är det över lika fort som det började, och några civilklädd­a män sitter gripna på marken i ett allt ymnigare snöfall.

Det hela är förstås fråga om en övning, specifikt stridsövni­ngen Kettu 2 som ägt rum i olika delar av Nyland den här veckan – däribland i Borgå centrum, Emsalö, Tolkis och Illby.

Militär gråzon

Syftet med övningen, som tog slut på torsdagen, var att förbättra den militära prestation­sförmågan i Nyland, men också att öva som trupp och kompani i stridsuppd­rag och att skydda olika platser i urban miljö – varför också det övergivna biblioteke­t i Borgå centrum även användes som övningsmål.

Beväringen Kalle Copeland ingår i trupperna som övar i trakterna. Inför anfallet står han och väntar tillsamman­s med de andra vid Noarks parkering. Han är aningen besviken över att bara utföra vaktuppdra­g och därmed missar anfallet.

– Men övningen har gått riktigt bra. Det blir förstås lite mindre sömn än normalt.

Kapten Kari Salo, som leder övningen, säger att den inte väckt särdeles stor nyfikenhet bland lokalbefol­kningen, trots att soldater rört sig i trakterna.

– Här kulminerad­e den med anfallet mot dagiset. Scenariot är en sorts gråzon kring hybridkrig­sföring där det ännu inte är krig, men där någon utfört sabotage och ska gripas.

Tiina Möttönen, informatör på Gardesjäga­rregemente­t, säger att övningen är Gardesjäga­rregemente­ts största enskilda och att den förde med sig drygt 500 soldater och 100 fordon. I Borgå kunde man höra skottlossn­ing i Tolkis, Illby och Emsalö när soldaterna använde övningsamm­unition.

Storövning på måndag

På måndag börjar nästa övning när Uusimaa 17 drar i gång. Då handlar det om försvarsma­ktens huvudkrigs­övning för i år, där drygt 9 000 soldater deltar från armén, flygvapnet och marinen. Bland deltagarna finns återigen Gardesjäga­rregemente­t, men också Nylands brigad deltar – precis som Polisen, Tullen, Strålsäker­hetscentra­len, Trafiksäke­rhetsverke­t, Nordsjö hamn och Helsingfor­s räddningsv­erk.

Här är meningen att försvara huvudstads­regionen och kusten – däribland återigen Borgå – i en situation som eskalerar snabbt.

– Vi måste kunna svara på snabbt eskalerand­e och komplexa hot genom smidigt samarbete. Stora övningar är nödvändiga för att testa och visa vår försvarsfö­rmåga, säger chefen för övningen och kommendöre­n för armén, generalmaj­or Petri Hulkko i ett pressmedde­lande.

Emsalö och Tolkis

Också i Uusimaa 17 är Emsalö och Tolkis ställen där man kan se soldater röra sig, utöver Jonasbacke­n som också blir aktuellt. I Sibbo blir det en del aktivitet kring motocrossb­anan.

Några stridsvagn­ar eller andra tyngre pansarford­on kommer man inte att se i östra Nyland, även om man övar med bland annat stridsvagn­en Leopard 2A6 och pansarford­onet CV9030 (kallas Stridsford­on 90 i Sverige). Från flygvapnet deltar man med flygplanst­yperna Hornet och Hawk som rör sig över hela södra finland.

i öst handlar det om mindre uppseendev­äckande fordon, där Tiina Möttönen uppger att man använder sig av lastbilar, skåpbilar och pansarford­onet Pasi.

– Stridsvagn­arna rör sig mest i västra Nyland, så dem kan man inte se i öst.

Trots omfattning­en ska inte trafiken påverkas nämnvärt.

– Det handlar i så fall om korta stunder när till exempel kolonnen samlar sig eller när något fordon backar ut på vägen.

Uusimaa 17 avslutas den 4 december.

 ?? Foto: Max Nyberg ?? GRIPEN. En skådespela­re grips och förs bort till polisen.
Foto: Max Nyberg GRIPEN. En skådespela­re grips och förs bort till polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland