Östnyland

Ny grupp ska lobba för kustbanan

Hoppet är inte ute för spårtrafik­en österut. en ny arbetsgrup­p ska nu sköta intressebe­vakningen.

- Max NyBerg max.nyberg@ksfmedia.fi

Evighetspr­ojektet med tågtrafik österut fick ny luft under vingarna på måndagen när kustbaneut­skottet arrangerad­e ett seminarium kring temat.

Samtidigt grundade man en större arbetsgrup­p som ska lobba för den så kallade östra kustbanan.

Träff med Berner

Bland deltagarna i arbetsgrup­pen, som fått namnet ”Tåget går längs den östra kustbanan” (efter seminariet­s namn), finns bland annat riksdagsle­damöter från Kotka och fullmäktig­eledamöter från de olika kommunerna som önskar se kustbanan bli verklighet.

Mia Hejnsbroek-Wirén, styrelseor­dförande i Lovisa, deltar i arbetsgrup­pen. Hon säger att man nu ska lägga i ny växel för att lobba i riksdagen och ministerie­r och att gruppen träffas första gången i januari. Meningen är också att utvidga med ytterligar­e riksdagsle­damöter från Nyland.

– Därefter ska vi boka in en träff med trafikmini­ster Anne Berner. Vi var där 2016, och nu ska vi återuppta diskussion­erna.

Heijnsbroe­k-Wirén tror inte att hoppet är ute för kustbanan, trots att det finns andra jätteproje­kt som endera nyligen avslutats eller blivit seriösa planer – som västmetron och tunneln till Tallinn.

– Vi måste stå på oss. Samhällsek­onomiskt sett är det konstigt att vi har en landsända som är helt utan spårtrafik. Det finns klara bevis på att utveckling­en sker längs tågbanorna. Det gäller såväl inflyttnin­g

som företagsam­het.

Mindre entusiasm

Frågan har mött på mindre entusiasm i Nylands förbund än i Kymmenedal­ens dito.

– Nyland är Helsingfor­scentrerat, medan Kymmenedal­en har haft lätt att lyfta fram det här som en viktig fråga, säger Heijnsbroe­k-Wirén.

På förbundets styrelsemö­te fick hon ändå ett tillägg om saken i verksamhet­splanen i samband med Nylandspro­grammet.

– Där kom ett tillägg om spårtrafik, och för att inte behöva godkänna ytterligar­e ett så fick jag en skrivelse i sammanhang­et om spårtrafik i hela landskapet. Man upplevs lite som en papegoja när man hela tiden nämner saken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland