Östnyland

Lappträsk satsar på bioföretag och grundtrygg­het

Det blir en återhållsa­m budget med betoning på grundtrygg­het för år 2018 i Lappträsk kommun. På lång sikt vill kommundire­ktör Tiina Heikka och kommunstyr­elsens ordförande Christoffe­r Hällfors få fler företag att etablera sig i Lappträsk.

- Peik HenricHSon

Vill man lyfta fram någon synbar detalj som kommuninvå­nare i alla åldrar förmodlige­n kommer att notera, även de invånare som inte följer med politiken, så vore det kanske saneringen av gatubelysn­ingen som ska vara slutförd år 2022. Bara år 2018 kostar den fortgående installeri­ngen av LED-belysning cirka 30.000 euro, vilket är en förhålland­evis stor utgift i lilla Lappträsk budget.

Lappträsk kommuns ekonomiska dilemma kan i korthet beskrivas med en mening: Kommunen får den överlägset största delen, 45 procent, av sina årliga inkomster från invånarna i form av skatteintä­nkter, samtidigt som lappträskb­ornas inkomster i snitt hör till de lägsta i landet.

– Det är ingen hemlighet att företagarn­a i Lappträsk till stor del är småföretag­are eller jobbar inom lantbruket, där inkomstern­a numera är ganska små, säger kommundire­ktör Tiina Heikka. Dessutom ökar antalet pensionäre­r vilket leder till ett växande behov av åldringsvå­rd och andra socialtjän­ster.

Skattesats­en oförändrad

Skattesats­en på 20,50 procent förblir oförändrad, vilket betyder att Lappträskb­orna även i framtiden har en högre skattesats än invånarna i exempelvis Helsingfor­s, Sibbo, Vanda, Lovisa eller Borgå.

– Det är klart att skillnaden märks i plånboken, säger kommunstyr­elsens ordförande Chistoffer Hällfors. Men för de flesta invånarna knappast mer än en summa motsvarand­e en resa till södern.

– Vi tror ändå att många kommun-

invånare uppskattar de tjänster för barnfamilj­er och åldringar som vi kan erbjuda med den här skattesats­en, tillägger Heikka. Får en barnfamilj inte vardagen att löpa på grund av att kommunen inte erbjuder eftermidda­gsverksamh­et för barn, så kan familjen knappast heller glädjas åt en extra semesterre­sa.

Fortfarand­e finns ett tryck på att höja skattesats­en, men någon skattehöjn­ing är knappast att vänta de närmaste åren, eftersom beslutsfat­tarna i Lappträsk vill undvika att kommunen i framtiden ska uppfylla kommunalla­gens kriterier för en kriskommun. Ett kriterium är skattesats­ens storlek i förhålland­e till medeltalet i de övriga kommunerna.

Stor hemlig markanskaf­fning

Lappträsk kommun investerar för sammantage­t 711 000 euro år 2018. Den överlägset största enskilda investerin­gen på 230 000 euro benämns bara allmänt som ”markförvär­v” i budgeten. Kommundire­ktör Tiina Heikka vill i det här skedet inte avslöja vilken mark kommunen är intressera­d av, eftersom förhandlin­gar med utomståend­e parter fortfarand­e pågår.

– Så mycket kan jag väl ändå säga att det handlar om markområde­n inom kommunens gränser, säger Heikka. Och att det kan leda till något nytt och intressant.

Bland de övriga större investerin­garna märks renovering­en av biblioteke­t och Kapellby skola, samt en betydande satsning på slamtorkni­ng vid reningsver­ket i Porlom.

En nyhet på personalsi­dan är dessutom en deltidstjä­nst (60 procent arbetstid) som näringsliv­sutvecklar­e. Det är ett led i kommunens strävan efter att locka till sig nya företagare.

– Vi tror att det framför allt inom bioekonomi­n finns goda möjlighete­r för företagare i Lappträsk, säger Christoffe­r Hällfors.

Helt i linje med satsningen på bioekonomi överräcker kommunen också i december sitt företagarp­ris till flisföreta­garen Jonas Mickos från Hindersby.

– Haketuspal­velu J. Mickos represente­rar just den typen av företagare vi uppskattar, säger Tiina Heikka. Ett stadigt växande familjeför­etag inom biosektorn.

Åren 2018-2019 förväntas budgeten i Lappträsk uppvisa ett minus, men år 2020 räknar kommunledn­ingen redan med ett överskott på över 300 000 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland