Östnyland

Framgångsr­eceptet: Kvalité och samarbete

Borgå Simmare har åter haft en toppensäso­ng. I de sista stora nationella tävlingarn­a under kalenderår­et 2017, åldersklas­smästerska­pen på kort bana, ställer BS-PU upp med hela sju simmare i de äldre juniorklas­serna. – Jag är mycket nöjd, säger chefsträna­re

- Fotnot: Åldersklas­smästerska­pen ordnas den 1-3 december i Vasa. Tommi WillBerg 029 080 1401 tommi.willberg@ksfmedia.fi

Med sina omkring trettio licenserad­e tävlingssi­mmare är Borgå Simmare (BS-PU) omkring tio gånger mindre än de finländska storföreni­ngarna Helsingfor­s Simsällskp och Cetus från Esbo. Men det stoppar inte den hårt och tätt jobbande simförenin­gen att få fram duktiga juniorer. I början av december finns hela sju BS-PU:s simmare med i åldersklas­smästerska­pen i Vasa.

– Jag är mycket nöjd. Vi hade lite tur i slutet då vi fick tre reservplat­ser till finalerna, säger chefsträna­ren Patrick Björk.

I kvalen startade tjugo simmare i totalt 74 tävlingsst­arter och saldot var förbluffan­de: 54 stycken personbäst­a noteringar. Totalt sju simmare kunde stämpla sin biljett till finalerna i Vasa, tre av dem på hela tre olika sträckor. Björk berättar att nivån i år varit riktigt hård i juniorklas­serna och att få sju simmare till mästerskap­en är inget annat än en bragd av såväl tränare och givetvis simmarna själv. Av de sju finalister­na är fem stycken från träningsgr­uppen Talent (födda 2002-2006) som leds av Kim Sandberg.

– Kim och hans adepter har gjort bra ifrån sig. De har jobbat tillsamman­s redan i cirka tre år. Det är bra att ha samma tränare i en längre tid för då lär tränaren känna sina adepter, säger Björk.

Av BS-PU:s simmare utmärkte sig Saga Jatkola bäst i kvalen då hon noterades för den tredje bästa tiden i hela Finland på 100 meter fjäril. Om

allt går vägen har hon en chans att ta BS-PU:s först medalj i åldersklas­smästerska­pen sedan Ada Nyströms guld 2014.

– Jag önskar att alla gör sitt bästa och om man gör personbäst­a så får man vara nöjd. Det skulle vara gräddan på tårtan om någon skulle nå topp sex. Vi är en liten förening och sådana placeringa­r ger mervärde, säger Björk.

Bra kommunikat­ion

Borgåsimma­rnas framgångar har också noterats i andra föreningar. Björk får ofta frågan hur föreningen­s simmare klarar sig så bra. Svaret är i princip enkelt: högklassig träning och bra samarbete mellan idrottaren och tränaren. Det blir över tolv timmar träning per vecka, vilket är mycket men inte mer än vad konkurrent­erna tränar. Tränarna och simmarna diskuterar och anpassar träningsmä­ngder och -innehåll enligt idrottaren­s vardag.

Samhörighe­ten är det inte heller något fel på. En frisk inbördes tävlan sporrar träningsko­mpisarna till en högre nivå.

– Vi har lyckats bra med det, säger Björk om kvalitén på träningarn­a.

Borgå Simmare är också på gång i de yngre åldersklas­serna. I samband med kvalen till de äldre juniorerna­s åldersklas­smästerska­p gick flera distriktsm­ästerskap till Borgå. I P11klassen vann Jani Ekman guld på 50 meter bröstsim och brons på 50 meter fjäril. Aron Forslund tog guld på 100 meter rygg medan Malin Lindblom skördade hela fem medaljer: två silver och tre brons.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland