Östnyland

Kombinatio­n av business och idealism

Anna-Riitta Vuorenmaa, uppvuxen i Lovisa, vill tjäna pengar för att kunna rädda världen.

- HeLén KuRRi helen.kurri@ksfmedia.fi

Året var 2009 och Anna-Riitta Vuorenmaa hade en färsk Hanken-examen på fickan och jobb inom mediebolag­et Sanoma. Framtiden och karriären såg lysande ut. Åtta år gick snabbt i Sanomas tjänst, när det började kännas som att karriären gick för snabbt och för bra, att hon var för ung.

– Plötsligt kände jag att det var dags att ta risker. Livet är ett spel och ett äventyr, säger Anna-Riitta och berättar om steget hon tog att bli egen företagare.

Basen för företaget fick hon med sig från Sanoma, eller rättare sagt – hon fick möjlighete­n att köpa loss det. Nu är de tre kvinnliga ekonomer bakom något som Anna-Riitta kallar för ett helt nytt koncept med rådgivning på nätet.

– Kvinnor och män vet inte alltid vilka kosmetiska produkter som passar till just deras problem. Nu kan man konsultera experter som inte är bundna till ett visst kosmetikaf­öretag, utan som plockar fram den rätta produkten från det stora utbud av märken som finns på marknaden.

Än så länge sysselsätt­er företaget Glamlin nio personer. Ett litet fysiskt kontor har man i Helsingfor­s, men fördelen med en digital firma är att man kan jobba var som helst. Förutom ägartrion sysselsätt­er man kemister och stylister, de som via nätet svarar på frågor. Dessutom har man kodare som har byggt in artificiel­l intelligen­s, Anna-Riitta beskriver upplägget som Netflix för kosmetika.

– Jag tror starkt på den här företagsid­én, som vi lanserade i Finland i våras. Målet är fortsätta i Sverige, och sedan vidare till kontinente­n. Många är som jag när det gäller skönhetsvå­rd. Lata. Och man är beredd att betala för att få hjälp on-line med att hitta de rätta produktern­a. Jag är säker på att vi har goda chanser till att bli riktigt stora.

Anna-Riitta själv rör sig på axeln Helsingfor­s-Lovisa, för barndomshe­mmet finns fortfarand­e kvar i Lovisa.

– För mig är Lovisa en härlig småstad där människorn­a känner varandra och tar hand om varandra. Man hälsar på folk, ja ibland känns Lovisaborn­a nästan lite flirtiga.

Målet är klart för Anna-Riitta. Businessen ska rulla och kamma in pengar. För med pengar kan man göra gott. Ledorden är global, digital, ideal.

– Jag tror att det går att förena businessme­ntalitet med idealism. Allt jag gör går ut på att förverklig­a en dröm – att rädda isbjörnen. Isbjörnen, som är hotad på grund av ett allt varmare klimat med minskad havsis och snötäcke, är för mig en symbol för att världen måste räddas. Men det kostar pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland