Östnyland

På jakt efter den förtrollan­de julen

- TEXT & FOTO: AnnikA CArlssOn

Men vad är det vi alla söker efter? Var hittar vi det magiska? Nu då förberedel­serna inför jul börjar komma i gång är det en viktig fråga att ställa sig. Varför inte se tiden mot jul som en förtrollan­de resa, bestämma att julen i år får bli kravlös och i stället försöka göra den betydelsef­ull och personlig.

Förberedel­serna skall vara lätta och sorglösa så att vi kan göra resan med förväntans­full glädje. Det tycker han i alla fall. Ibland roar han sig med att titta på oss, då vi rusar omkring från ställe till ställe med en massa viktiga saker att uträtta.

– Varför så bråttom, tänker han, och skakar på huvudet.

Små saker och vänliga handlingar skapar stämning. Hjärtlig samvaro med varandra. Att få dricka varm glögg inlindad i en pläd vid brasan. Att njuta av värmen. Att känna doften av pepparkaka, gran och julblomma, av skinka och glögg. Att tillsamman­s få skapa nya minnen och dela på upplevelse­r, däri ligger magin. Inte i brådskan eller i dyra presenter.

För trots att vi samlat på oss en massa pynt under åren tycker vi att vi måste köpa nytt. Varför inte i lugn och ro plocka fram och titta efter vad som finns? För det känns också lite magiskt att packa upp och hitta alla de kära sakerna igen. Och mycket går att tillverka själv.

– Skogen är full av vackert material man kan ta tillvara, vet han.

Snart kommer snön och skogen blir vit och tung av snön som gnistrar och bildar en vit matta där man kan följa spåren av skogens djur. Också det är magiskt.

Kanske vi får en vit jul, vem vet, men ännu är marken bar så ta med dig en korg och fyll den med mjuk mossa, kottar och kvistar. Plocka lingonris, och bind en krans. Låt bären följa med, de ger färg. Det behöver inte vara svårare än så. För julens färger finns där i skogen, naturnära, skogsgröna med inslag av rött. En färgvärld som passar oss nordbor. Hämta in den och gör den till en del av julen. Den känns naturligt behaglig.

Och om man vågar följa stigen in i skogen kan det vara att man i gläntan får syn på honom i färd med att pynta sin lilla julgran. Han utnyttjar minsann varje tillfälle till fest och äventyr. Med sig i korgen har han varmt kaffe och några pepparkako­r. I skenet av sin lykta och alla gra ljus, sätter han sig och begrundar frågan om julens magi. Tänker att den finns nog här, i stunden.

Gör också din väntan på julafton magisk. Och kom ihåg att om du ger dig tid att titta efter kanske du kan se en liten nisse som trampar omkring i skogen på jakt efter sin egen julgran. För nu är den tid då vad som helst kan hända.

 ??  ?? Färdig För jul. I gläntan kan man, om man har tur, se den vackraste av granar färdigt pyntad för jul. Man måste bara ge sig tid att titta efter.
Färdig För jul. I gläntan kan man, om man har tur, se den vackraste av granar färdigt pyntad för jul. Man måste bara ge sig tid att titta efter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland