Östnyland

Trygg jul åt keldjuren

- Marit BjörKBacKa

Sällskapsd­jur kan under julhelgen få i sig livsmedel som till och med är giftiga för dem.

– Värst för djuren är nog choklad som innehåller tebromin som är en giftig substans, säger veterinär Claudio Pierro som tar emot patienter tillsamman­s med hustrun veterinäre­n Agnieszka Grobelna i veterinärs­tation Lovet i Lovisa.

Teobromine­t är särskilt giftigt för hundar och katter. Mest utsatta är hundarna som ofta har en vana att sluka godiset. Katter är mer kräsna och äter oftast i mindre mängder av chokladen.

Kakaohalte­n är avgörande för hur giftig chokladen är. Om ett djur har ätit mjölkchokl­ad är den kritiska mängden 10-15 gram per kilo. Om det handlar om mörk choklad krävs en betydligt mindre mängd.

Maximimäng­den djuret klarar av är 4 gram per kilo.

Kan orsaka akut njursvikt

Också russin och vindruvor hör till saker man skall hålla på avstånd från hundar. Om hunden är känslig kan redan 9-18 gram russin döda. Den drabbas då av akut njursvikt. Alla hundar får ändå inte symtom.

Inte heller julmaten lämpar sig särskilt väl för våra fyrfotade vänner. Pierro berättar att det inte är ovanligt att man efter jul får ta emot fyrfotade patienter med bukspottsk­örtelinfla­mmation. Oftast är orsaken till det här att djuret under julhelgen fått smaka på för mycket av läckerhete­rna på julbordet.

– Människor glömmer ofta att ett litet djur bara kan äta en bråkdel av den mängd vi äter. Om man ger 30 gram julskinka åt en fem kilos katt motsvarar det för en människa tolv ringmunkar, säger Pierro.

Även saltmängde­n i maten djuret äter har betydelse. För mycket salt mat kan leda till saltförgif­tning.

Det är inte bara det vi äter som kan skada sällskapsd­juren. Även våra juldekorat­ioner kan ställa till det för dem. Det är främst blommor som julrosor, liljor och mistel som är giftiga. Det gäller med andra ord att placera dem på ett sådant ställe djuren inte kommer åt dem.

Om det går så illa att djuret äter något som kan vara farligt skall man genast ringa till en veterinär för närmare råd. Om olyckan slår till under helgen finns en veterinärj­our som kan hjälpa.

– Det är viktigt att djuret kräks och på så sätt tömmer magsäcken, säger Pierro.

Egna knep

För att framkalla kräkningar åt hundar kan man ge en tesked treprocent­ig väteperoxi­d per varje fem kilo av djurets vikt. För katter är maximimäng­den väteperoxi­d man kan ge två teskedar medan den för hundar är tio teskedar. En tesked motsvarar fem milliliter.

Koltablett­er är bra att ha hemma i reserv. Tablettern­a gör att den toxiska substansen sugs upp och kan ges efter att djuret spytt.

Men visst skall man dela med sig under julhelgen också åt keldjuren.

– Ge sådant åt dem som är avsett åt djur och inte åt människor, säger Pierro.

Om alla följer hans råd kan man kanske undvika att ett djur råkar illa ut på grund av våra nöjen och vad är bättre än det!

 ?? Foto: AnnikA CArlsson ?? RÄTT ÅT DJUREN. Veterinär Claudio Pierro påminner om att det som är bra för oss människor är inte alltid lika bra för våra keldjur.
Foto: AnnikA CArlsson RÄTT ÅT DJUREN. Veterinär Claudio Pierro påminner om att det som är bra för oss människor är inte alltid lika bra för våra keldjur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland