Östnyland

Glasmålnin­g fascinerar Chrisse

I röda huset trängs tomtarna om varandra inför julen då hantverkar­na ställer ut sina julsaker.

- Marit BjörKBacKa

Röda husets hantverk i Gumbostran­d ger Chrisse Hartwall en möjlighet att förverklig­a sitt hantverksi­ntresse. Tillsamman­s med svärdotter­n Ia Vesterinen och två väninnor driver hon butiken som tar emot och säljer hantverkar­es alster.

Det är särskilt glasmålnin­g som ligger Hartwall närmast hjärtat.

– Glas har alltid fascinerat mig. Jag tycker särskilt om hur ljuset tränger igenom glaset, säger hon.

Glasmålnin­gsintresse­t föddes för ett tjugotal år sedan. I dag målar och bränner hon själv glasen i ateljén som finns i samma lokal som butiken. Motiven hon målar går efter säsong och varierar från allmogemön­ster till kräftor, fåglar och beställda motiv.

Målar på holmen i solens sken

– Jag målar för det mesta här i butiken men kan på somrarna sitta ute på holmen, se ut mot havet och måla medan fåglarna skriker, berättar hon.

Förutom glasmålnin­g målar Hartwall olika träföremål. Det kan handla om allt från finurligt sjungande tomtar till en ångbåt av trä med ett muntert sällskap i. I butiken finns ett stort utbud hantverksp­rodukter av hög kvalitet. Förutom kvaliteten har de också gemensamt den påhittighe­t som krävs för att skapa något vackert av vardagliga råvaror.

Målningsku­rs i januari

I butiken har det också hållits målningsku­rser av olika slag. Om allt går enligt planerna startar en akvarellmå­lningskurs i januari.

Då Hartwall började med hantverksf­örsäljning­en var det för att lyfta fram allt som tillverkad­es i hemmen i trakten.

– Jag märkte hur duktiga människorn­a i stugorna var och hur mycket de kunde, säger hon.

Fram till jul är hantverksb­utiken fylld av juldekorat­ioner av olika slag. Hantverkar­na som har produkter till salu i butiken kan delta i utställnin­gen med sina egna julsaker.

 ?? Foto: AnnikA CArlsson ?? MÅLAR. I röda huset får kreativite­ten flöda. På bilden målar Chrisse Hartwall sjungande tomtar till jul.
Foto: AnnikA CArlsson MÅLAR. I röda huset får kreativite­ten flöda. På bilden målar Chrisse Hartwall sjungande tomtar till jul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland