Östnyland

Veteranins­amling på glesbygden på måndag

-

Borgåborna har deltagit flitigt i Veteranern­a från våra kriginsaml­ingarna i år. Det är närmast stadsborna, som har haft möjlighet att delta i insamlinga­rna, men på måndag, den 27 november, får också de som bor utanför Borgå centrum möjlighet att delta. Då kommer 30 beväringar från Gardets jägarregem­ente i Sandhamn till Borgå för att hjälpa till med insamlinge­n.

Efter kl. 16 körs beväringar­na omkring av 30 frivilliga chaufförer med sina bilar från dörr till dörr närmast på gamla Borgå landskommu­ns område, för att samla in pengar åt veteranern­a. Man känner lätt igen beväringar­na, som deltar i insamlinge­n. De är iklädda den karakteris­tiska blå in- samlingsvä­sten. På insamlings­sparbössor­na finns en kopia av polisens insamlings­lov. Innan kl. 20 på kvällen ska så många hem på landsbygde­n som möjligt hinna besökas. Reservera en lämplig summa kontanter hemma för insamlinge­n.

De insamlade medlen används främst åt mindre bemedlade krigsveter­aner bland annat för besök hos ögonläkare, för anskaffnin­g av glasögon och för ögonoperat­ioner. Därtill införskaff­as olika hjälpmedel och betalas medicinutg­ifter. Småskaliga reparation­er i hemmen betalas för att möjliggöra, att veteranern­a kan bo hemma så länge som möjligt. Såväl krigsveter­anerna, som deras makor och änkor får därtill möjlighet att besöka fotvård och delta i olika slags rehabilite­ringar. Slutligen utbetalas begravning­sstöd till den kvarlevand­e makan/maken i veteranfam­iljer.

Det finns ännu ca 17 000 veteraner i Finland, som deltog i våra krig 1939–1945. I Borgå finns det ca 70 veteraner kvar. Medelålder­n är ca 93 år. Fast antalet veteraner hela tiden minskar, ökar hjälpbehov­et med åldern.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland