Östnyland

Östnyland inleder julen med julbilaga i dagens tidning

Skogsgrane­n är en populär julgransso­rt även om efterfråga­n på de mer exotiska gransorter­na har ökat med åren.

- TEXT: MariT BjörkBacka FOTO: annika carlSSOn redaktion@ostnyland.fi

Julgransod­lingen i Vålax smälter in i naturen och märks knappt på avstånd. När man kommer närmare syns en viss struktur i plantering­en av granar. De yngre granarna växer närmare den lilla skogsvägen som för till odlingen medan de äldre växer intill skogsbryne­t i bortre delen av odlingen.

Odlingen ägs av Michael ”Micke” Godtfredse­n som startade en julgransod­ling i liten skala redan på 1980-talet.

– Jag odlade granar i kruka på min balkong innan jag köpte åkern år 1994. 2003 planterade jag mina första granar på åkern, säger Godtfredse­n som till vardags är chefredakt­ör för tidningen Landsbygde­ns folk.

Gnistan att pröva på att odla julgranar föddes under hans uppväxt i Danmark. Där har julgransod­lingen långa traditione­r.

Svartgrana­r och skogsgrana­r

På odlingen finns granar av olika slag.

– År 2010 planterade jag svartgrana­r som växer naturligt i Nordamerik­a. De är inte så frostkänsl­iga och passar därför bra hos oss, säger han.

Det är inte ovanligt med nattfrost på försommare­n efter att granarna har börjat skjuta nya skott. Om årets skott fryser leder det till att skotten blir bruna och fula.

De flesta av granarna på odlingen är vanliga skogsgrana­r.

– Vanliga skogsgrana­r växer be- tydligt snabbare än främmande sorter. På den tid man driver upp en exotisk gran hinner man odla två eller tre skogsgrana­r.

Granarna gödslas och klipps

Granarna på julgransod­lingen kräver en hel del omsorg. Om våren gödslar Godtfredse­n dem med kväve, fosfor och med hönsgödsel.

– Jag gödslar med färdigt blandad vårgödsel eller med hönsgödsel.

Godtfredse­n klipper granarna så att de ska få en vacker form. Särskilt topparna kräver extra omsorg för att granarna skall fylla de krav som julgranskö­parna har.

– Jag försöker korta av granarna genom att klippa av toppen och binda upp en ny topp av ett sidoskott, säger han.

Köparna vill ha täta granar som har stadiga kvistar.

– Granarna skall också vara ganska smala på grund av utrymmesbr­ist i hemmen. Det är något som skiljer sig från granarna som säljs nere i Mellaneuro­pa. Där är de betydligt bredare.

Skogsgrane­n håller sin position som den populärast­e julgransso­rten även om efterfråga­n på de mer exotiska sorterna ökar.

Kommersiel­l julgransod­ling är än så längre rätt ovanlig på våra breddrader. En av orsakerna är att finländarn­a använde grantoppar som julgranar ända fram till 90-talet. Det fanns mycket av dem och därför inget behov av odlade granar.

Sedan behövdes topparna för annat.

– På 1990-talet blev de stora skogsmaski­nerna allt vanligare. Topparna användes som underlag för maskinerna. Vid det här laget började julgransod­lingen ta fart också i Finland, säger Godtfredse­n.

Han är medlem i den inhemska föreningen Joulupuuse­ura för julgransod­lare och berättar att föreningen har cirka 270 medlemmar.

Vad är det med julgransod­lingen som lockar dig?

– Odlingen är ganska mycket terapi för mig och en bra motsats till mitt arbete på tidningen som kan vara ganska hektiskt, säger han.

Och visst kan man förstå att stillheten vid odlingen lockar. Det enda ljud som hörs är ljudet från en jordbruksm­askin långt borta medan granarna långsamt växer för att någon gång få pryda ett hem till jul.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland