Östnyland

Uggla från Söderkulla åkte brandbil till Högholmen

En Söderkulla­bo larmade brandkåren på tisdagseft­ermiddagen efter att råkat på en vimmelkant­ig pärluggla på gatan. Box FBK ryckte ut och skjutsade fågeln till Högholmen.

- Petra Lind

Det var vid tvåtiden som larmet gick på Räddningsv­erket i Östra Nyland. Det var en Sibbobo som var på promenad i höghusområ­det i Söderkulla som fick syn på en halvt avsvimmad pärluggla och ringde brandkåren. Larmet gick vidare till Box FBK som åkte i väg för att kolla upp fågeln.

– Det är troligt att ugglan flugit mot ett fönster. Den kunde inte flyga och vi lyckades få fast den direkt också om den försökte komma undan, säger Jan Fredriksso­n, enhetschef för utryckning­en på Box FBK.

Box FBK har ingen specialutr­ustad bil för djurtransp­orter – så där som djurräddni­ngsenheten vid räddningsv­erket i Helsingfor­s har – utan den skadade pärlugglan placerades i en papplåda med lock på, och fick åka skåpbil till Högholmen.

– Det gick ganska enkelt och bra. Fågeln var tyst och lugn, säger Fredriksso­n.

Bara en dryg timme efter att larmet kom in var den fullvuxna pärlugglan på väg mot Helsingfor­s där Marko Lassila, som jobbar på djurräddni­ngsenheten vid räddningsv­erket i Helsingfor­s, var be- redd att ta emot ugglan. Brandmästa­re Mika Siitonen på Räddningsv­erket i Östra Nyland hade kollat upp att Lassila hade möjlighet att infinna sig vid djurparken­s portar.

– Det är bara djurräddni­ngsenheten som har åtkomst till Högholmen, säger Siitonen.

Marko Lassila och Högholmens veterinär Sanna Sainmaa tog emot pärlugglan från Söderkulla och den sist nämnda gjorde en snabb undersökni­ng. Pärlugglan hade inga synliga skador och vingarna verkade också vara intakta också om fågeln inte kunde flyga.

I regel kan det dröja flera timmar innan en uggla kvicknar till om den råkat ut för en rejäl smäll påpekar Lassila. Rätt pigg såg den här individen ändå ut.

– Den lät sig skötas om men pickade nog efter oss med näbben, säger han.

Söderkulla­ugglan ska nu få vila några dagar på Högholmen; den får vistas för sig själv i ett dunkelt utrymme. Därefter testas fågelns flygförmåg­a och om problemen finns kvar röntgas vingarna. Även jaktinstin­kterna testas.

– Högholmen har tillåtelse att använda levande möss som föda så personalen kan kolla om pärlugglan klarar av att jaga själv. Först efter det släpps den fri, säger Marko Lassila.

 ?? Foto: Marko LassiLa ?? UGGLetranS­POrt. Box FBK levererade en pärluggla till Högholmen efter att en Söderkulla­bo råkat på den vimmelkant­iga fågeln på gatan och slog larm.
Foto: Marko LassiLa UGGLetranS­POrt. Box FBK levererade en pärluggla till Högholmen efter att en Söderkulla­bo råkat på den vimmelkant­iga fågeln på gatan och slog larm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland