Östnyland

Bollsporta­re får vänta på ny hall över vintern

den nya bollhallen i Kokon försenas och det ser ut som om det inte blir bollspel under tak i Borgå förrän på vårkanten.

- PeTra lind 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

– Tyvärr är läget det att halleveran­tören haft problem med försenade leveranser. I två månader har vi väntat på hallens stålkonstr­uktioner och först för en vecka sedan kunde bygget äntligen gå vidare, säger Toni Ny

ström, styrelseor­dförande för bolaget Kokonnieme­n Palloiluha­lli Oy som grundats för hallbygget.

Markarbete­na och grunden för bollhallen blev klara i förtid, redan i augusti, men efter det har bygget gått i stå och i det här skedet finns det inga hallelemen­t som reser sig över marknivå. Nyström räknar med att hallstomme­n i bästa fall kan vara klar inom halva december och på det följer tak och väggar. Särskilt optimistis­k är han ändå inte med tanke på den pågående vintersäso­ngen; det lär gå åtminstone till mars månad innan bollhallen är klar att börja användas.

Att få hallen, som kommer att mäta 75 gånger 51 meter med en 64 gånger 45 meter stor gräsbelagd plan, klar så fort som möjligt är förstås målet. Trots alla påverkar alla förseninga­r projektets budget och dessutom finns det ett uttalat behov för lokala bollspelar­e att kunna träna i somriga förhålland­en året om.

Gräs behövs

Det ekonomiska tappet kommer närmast från uteblivna hyror för aviserade träningstu­rer medan bollsporta­rna väntar på att få spela på gräs i plus 10 grader. Speciellt för dem som sysslar med grenar som utövas på gräs – fotboll, amerikansk fotboll och rugby – är det inte ändamålsen­ligt att träna på hårda salsgolv.

– Det finns ett stort intresse för bollhallen, säger Toni Nyström. Till exempel inom fotbollen har avsaknaden av inomhusträ­ningsmöjli­gheter varit ett omdiskuter­at ämne redan i många års tid och jag får ständigt samtal om när man kan börja boka turer i hallen.

Helhetsbud­geten för bollhallen i Kokon ligger på 1,5 miljoner euro och i det här skedet är det FCFJ-Futura, det vill säga Futuras juniororga­nisation, som står som hallbolage­ts största ägare. I det här skedet vill Nyström inte kommentera hur många andra föreningar som eventuellt gått med som finansiäre­r.

– Den detaljerad­e informatio­nen går vi ut med då hallen är klar, säger han.

Spel året runt

Klart är i varje fall att Borgå stads andel i hallbygget är 550 000 euro. En de av pengarna har vikts för markbyggna­dsarbetena medan resten går till parkerings­platser samt belysning och asfalterin­g av p-området. Bollhallsb­olaget betalar resten, konstgräse­t och underhålle­t av spelytan inkluderat. Men i det här skedet byggs inga omklädning­srum, utan tanken är att till en början placera omklädning­srum exempelvis i en separat container.

Bollhallen i Kokon beskrivs som Finlands mest energieffe­ktiva bollhall. Uppvärmnin­gen sker med jordvärmde och för belysning används ledlampor. Hallen är planerad för året om bruk – det vill säga den garanterar svala träningsfö­rhållanden under heta somrar. Nog för att det kommer att spelas fotboll också utanför hallväggar­na: Borgå stad kommer också i fortsättni­ngen att underhålla konstgräsp­lanen i Kokon, som också är en vinterfotb­ollsplan.

Ursprungli­gen skulle den nya bollhallen i Kokon stå klar i oktober 2017.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? FÖRSENAD. Det blir inte bollspel i ny hall i Kokon förrän tidigast i mars. Problem med materialle­veranser har försenat projektet rejält.
Foto: KristoFFer Åberg FÖRSENAD. Det blir inte bollspel i ny hall i Kokon förrän tidigast i mars. Problem med materialle­veranser har försenat projektet rejält.
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? STÅLBALKAR. Grunden stod klar i augusti men efter det har hallbygget stått stilla. Nu har hallens stålbalkar äntligen levererats och bygget kan komma i gång igen.
Foto: KristoFFer Åberg STÅLBALKAR. Grunden stod klar i augusti men efter det har hallbygget stått stilla. Nu har hallens stålbalkar äntligen levererats och bygget kan komma i gång igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland