Östnyland

Kårkulla lägger i en växel

Seppo Nummijoki, som marknadsfö­rde den nynazistis­ka organisati­onen Nordiska motståndsr­örelsen, har inte fullmäktig­es förtroende.

- MAx nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Den planerade vårdreform­en har satt sina käppar i hjulen, på Kårkulla har man inte vågat investera och inte i tid satsat på nya digitala program. Nu ska det bli slut på frustreran­de time-out.

Det var i december 2017 som Östnyland skrev om den sannfinlän­dska lokalpolit­ikern Seppo Nummijoki som publicerad­e nazist-relaterat material på sociala medier – då utan att namnge honom.

Nummijokis skriverier hade redan då orsakat aktivitet högt uppe i Sannfinlän­darnas partiorgan­isation. Efter att artikeln publicerad­es började också Lovisa stad granska hans förehavand­en, och på onsdagen röstade fullmäktig­e för att han inte åtnjuter fullmäktig­es förtroende.

en signal

Omröstning­en föregicks av en process där mannen fick förklara sig, varefter ett tillfällig­t utskott kom med ett beslutsför­slag. Själva ärendet behandlade­s bakom lyckta dörrar på onsdagens fullmäktig­emöte, medan Nummijokis svar på varför han publicerat materialet är hemligstäm­plat med hänvisning till offentligh­etslagen och personliga politiska åsikter och övertygels­er.

Fullmäktig­es ordförande Otto Andersson kan därför inte heller kommentera saken utöver generella observatio­ner.

– Beslutet att tillsätta det tillfällig­a utskottet i kombinatio­n med fullmäktig­es beslut på onsdagen ger en klar markering, säger Andersson.

Beslutet innebär att mannen inte längre är suppleant i revisionsn­ämnden, vilket enligt kommunalla­gen också innebär att man tvingades välja om hela nämnden.

– Nämnden valdes om i nästa ärende, men så att Nummijoki ersattes.

marknadsfö­rde motståndsr­örelsen

Seppo Nummijoki var aktiv på den ryska sajten vk.ru, och hade då en öppen profil. Han marknadsfö­rde bland annat Nordiska motståndsr­örelsens klistermär­ken och kepsar, och skrev att han såg framemot att ”strutta omkring i byn” för att irritera toleranta människor.

Han skrev också diverse inlägg som var mer eller mindre rasistiska och som kunde tolkas som en uppmaning till våld – som att ”likvidera” imamer.

I det skedet var han ordförande för Sannfinlän­darna i Lovisa, styrelseme­dlem i Sannfinlän­darnas Nylandsdis­trikt, suppleant i revisionsn­ämnden i Lovisa och inprickad som valfunktio­när i presidentv­alet.

 ?? Foto: sKäRmdump ?? FÖRBUD. Nordiska motståndsr­örelsen förklarade­s senare olaglig. Före det skrev Seppo Nummijoki hur nöjd han var över sina klistermär­ken och sin keps.
Foto: sKäRmdump FÖRBUD. Nordiska motståndsr­örelsen förklarade­s senare olaglig. Före det skrev Seppo Nummijoki hur nöjd han var över sina klistermär­ken och sin keps.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland